Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Ισόβια κάθειρξη σε πρώην αξιωματικό των Ναζί

Ο πρώην διοικητής πεζικού της Βέρμαχτ, Γιόζεφ Σόινγκράμπερ, καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Μονάχου σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο 90χρονος σήμερα Σόινγκράμπερ είχε πρόσφατα καταδικαστεί ερήμην του και από ιταλικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη. Ο πρώην αξιωματικός των Ναζί κρίθηκε ένοχος για την εκτέλεση 14 Ιταλών πολιτών σε χωριό της Τοσκάνης, στις 26 Ιουνίου του 1944.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως είχε παραδώσει τα θύματα στην στρατιωτική αστυνομία και δεν ήξερε ποια ήταν η κατάληξή τους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 25χρονος τότε υπολοχαγός, διέταξε το μακελειό στο χωριό Φαλζάνο ντι Κορτόνα, ως αντίποινα για το θάνατο δύο Γερμανών στρατιωτών από τις δυνάμεις της αντίστασης.

Τότε οι γερμανικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ στο δρόμο μια 74χρονη γυναίκα και άλλους τρεις άντρες, πριν ανατινάξουν μέσα σε μια αποθήκη τους υπόλοιπους 11 Ιταλούς πολίτες. Από τη σφαγή επέζησε μόνο ένα 15χρονο τότε αγόρι, ο Τζίνο Μασσέτι, ο οποίος ήταν και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας σήμερα.

Ο Γιόζεφ Σόινγκραμπερ, ήταν για χρόνια επικεφαλής μιας τεχνικής εταιρείας, στη συνέχεια διηύθυνε ένα κατάστημα επίπλων, ενώ πρόσφατα βραβεύθηκε για την προσφορά του στην κοινότητα στην οποία ζούσε επί χρόνια.

Η υπόθεση είναι μία από τις τελευταίες δίκες Ναζί στη Γερμανία, μαζί με την επικείμενη δίκη του Τζον Ντεμιανγιούκ, ενός ύποπτου ότι ήταν φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης ο οποίος απελάθηκε το Μάιο από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι βοήθησε στο φόνο σχεδόν 28.000 ανθρώπων στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template