Αφού τα καταφέραμε και δεν καήκαμε με τους ηλιθίους που έχουν αναλάβει το συντονισμό της κατάσβεσης, ορισμένους δημάρχους που τους ενδιαφέρει αν παρκάρουν μία υδροφόρα πίσω από το σπίτι τους για να μην καεί, ενώ των άλλων έχουν πάρει φωτιά και αρκετά... καπνισμένοι επιστρέφουμε μετά από απουσία δύο ημερών.
Σήμερα έξω από τα καθιερωμένα θα σταθούμε σε μία μορφή του αθλητισμού που ελάχιστοι γνωρίζουν και που γεννήθηκε πριν από 119 χρόνια. Πρόκειται για τον Αμερικανό κολυμβητή Ντούκ Παόα Καχαναμόκου από τη Χαβάϊ που γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1890 και που θεωρείται ο «πατέρας του σέρφινγκ». Πήρε μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες και κέρδισε 3 χρυσά και 2 αργυρά μετάλλια.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1912 στα 100μ. ελεύθερο όπου στον ημιτελικό ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ ενώ στον τελικό αν και σταμάτησε στα μισά της κούρσας για να… δει πίσω τερμάτισε δύο μέτρα μπροστά από τον δεύτερο, ενώ με την ομάδα στα 4χ100μ. των ΗΠΑ πήρε το αργυρό μετάλλιο.
Το 1916 οι Ολυμπιακοί ματαιώθηκαν εξαιτίας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Επέστρεψε όμως το 1920 για να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Και το έπραξε με επιτυχία καταρρίπτοντας στον τελικό το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ κέρδισε χρυσό μετάλλιο – το τρίτο του – στα 4χ200μ. Το 1924 πήρε μέρος και πάλι σε Ολυμπιακούς μόνο που αυτή τη φορά ήταν δεύτερος πίσω από τον Τζόνι Βαϊσμίλερ γνωστό αργότερα και ως «ταρζάν» ενώ τρίτος στην κούρσα ήταν ο αδερφός του Σαμ Καχαναμόκου.
Εκτός από την κολύμβηση ο Καχαναμόκου πήρε μέρος και στην υδατοσφαίριση με την ομάδα των ΗΠΑ, ενώ αργότερα πήρε μέρος ως ηθοποιός παίζοντας μικρούς ρόλους σε 28 ταινίες του Χόλιγουντ.
Αυτό όμως που πραγματικά αγάπησε ο Καχαναμόκου ήταν το σερφ. Χαβάι και σερφ πάνε μαζί. Όμως δεν ήταν έτσι πριν από 100 χρόνια. Η επιμονή του Ντουκ Παόα Καχαναμόκου ήταν αυτή που έκανε γνωστό το άθλημα για αυτό και είναι ο «πατέρας του σερφ».
Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 1968, σε ηλικία 78 ετών.
Από το greek-Olympics
Στην 62η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών: Βρίσκεται ανάμεσα στα 100
κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου
-
Το ΕΚΠΑ φέρεται να ανέβηκε 30 θέσεις από πέρσιΣτην 62η θέση στην παγκόσμια
κατάταξη βρίσκεται πλέον το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την «AD
Scientific I...
Πριν από 16 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου