Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Σκληρή κόντρα πάνω στις στάχτες

Στο πολιτικό σκηνικό εξαπλώνονται οι «φωτιές», καθώς αρχίζει η αποτίμηση της καταστροφής από τον πύρινο εφιάλτη που έζησε επί μέρες η χώρα. Απέναντι σε ομοβροντία επικρίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τις πολιτικές ευθύνες.
Αντιμέτωπη με επικρίσεις για έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις πολιτικές ευθύνες με τον Ευάγγελο Αντώναρο να «δείχνει» εμμέσως την Πυροσβεστική για τα προβλήματα συντονισμού στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων και να τονίζει ότι «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος».
«Την επιχειρησιακή ευθύνη και αυτό είναι το αυτονόητο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, την έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την εντολή να σβήνουν τις πυρκαγιές. Δεν θα μπω σε επιχειρησιακά θέματα», είπε ο Ευάγγελος Αντώναρος σε ερώτηση σχετικά με το συντονισμό στις πυρκαγιές.
«Ό,τι είχα να πω το είπα» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε επόμενη ερώτηση εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που λειτούργησαν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι εντεταλμένοι από την Πολιτεία να σβήνουν τις πυρκαγιές και οι προϊστάμενοι αυτών.
Στην ενημέρωση της Δευτέρας ο Ευ. Αντώναρος είχε δηλώσει ότι ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος. Ο Ευ. Αντώναρος χαρακτήρισε τα πεύκα «ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες κατάσβεσης», δήλωση για την οποία επικρίθηκε και μίλησε για ανακρίβειες ως προς τις εκκενώσεις και τις καταστροφές κατοικιών.
Ο Ευ. Αντώναρος υπεραμύνθηκε την Τρίτη του έργου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας• επανέλαβε ότι «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος» και επισήμανε πως από το πρωί της Τρίτης έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Ως προς τη διεθνή συνδρομή, επανέλαβε ότι το σχετικό αίτημα υπεβλήθη από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη το μεσημέρι του Σαββάτου καθώς οι πυρκαγιές λάμβαναν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του συντονισμού, με αφορμή το θέμα σύλληψης πιλότου και ένα περιστατικό με υλοτόμους, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι μικρά περιστατικά πολύ μικρής διάρκειας δεν μπορούν να αλλάξουν τη γενική εικόνα.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου για τις πυρκαγιές στην Αττική, μιλώντας για αδικαιολόγητη καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Δεν ήταν μοιραία αυτή η φωτιά. Θα είχε αποφευχθεί εάν τα παθήματα του 2007 είχαν γίνει μαθήματα» τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά ή βραχείας και «προεκλογικής» λογικής μέτρα, όπως αυτά του 2007.
«Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες. Πρέπει οι τελευταίες αυτές καταστροφές να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής. Το τέλος ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη - ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη. Σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή» συνέχισε.
Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σύνολο του νομικού και θεσμικού πλαισίου.
Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Έκανε λόγο για ανικανότητα του κράτους, για αναξιόπιστο πρωθυπουργό και επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για συνολική αλλαγή πορείας.
«Από τον πρωθυπουργό αναμένουμε να ακούσουμε τα αυτονόητα για αποζημιώσεις και αναδάσωση, αλλά από εκεί και πέρα ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει καμία αξιοπιστία να πει ότι δεν θα ξαναδούμε αυτά που είδαμε», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κάποιος πρέπει να κάτσει στο σκαμνί
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, την Τρίτη, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για καλά οργανωμένο σχέδιο, για ηθικούς αυτουργούς της καταστροφής και τόνισε ότι «κάποιος πρέπει να κάτσει στο σκαμνί, κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί πολιτικά και ποινικά».
Η γγ του ΚΚΕ μίλησε για «καλά οργανωμένο σχέδιο» εμπρηστών, ωστόσο σημείωσε ότι εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί.
«Θέλουμε να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου κάποιος. Δεν μπορεί να μην τιμωρηθούν πολιτικά και ποινικά κάποιοι. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό κάθε χρονιά» τόνισε.
Η Αλ.Παπαρήγα χαρακτήρισε την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού «ερασιτεχνική και ανοργάνωτη», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία σχεδιασμού και έλλειψη πρόληψης.

Να φύγει η κυβέρνηση του τσιμέντου
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας επίσης «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τόνισε ότι η προστασία των δασών ισοδυναμεί με την προστασία της εθνικής ακεραιότητας της χώρας και μίλησε για «κυβέρνηση του τσιμέντου».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι «είναι ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση, αλλά και το σύστημα του δικομματισμού, δεδομένου ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε δασοκτόνους νόμους του ΠΑΣΟΚ».
Επιπλέον έκανε λόγο για «σαβούαρ βιβρ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε ορισμένους δήμους, που εξακολουθούν να διατηρούν χωματερές σε δάση, παρά το γεγονός-όπως είπε-ότι πολλοί δήμοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για το σβήσιμο της πυρκαγιάς.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευ.Αντώναρου για τις πυρκαγιές, δήλωσε:
«Δηλώσεις σαν και αυτήν του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα πεύκα, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται στα ...πευκάκια.
Η φωτιά έσβησε μετά από τέσσερις ημέρες και αφού η καταστροφή που προκάλεσε είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Επειδή ο κ. Καραμανλής καίγεται από εσωτερικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί μαζί του και όλη η Ελλάδα.»

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ.Τρεμόπουλος αναφέρει από πλευράς του ότι «παρακολουθήσαμε με θλίψη και οργή την ανικανότητα όσον αφορά στο σχεδιασμό, την πρόληψη και την αντιμετώπιση για την καταστολή των πυρκαγιών, γεγονός που μας δημιουργεί ερωτήματα κατά πόσον πρόκειται για απλή ανικανότητα ή για εφαρμογή κάποιων άλλων σχεδίων».
«Τα έχουμε πει επανειλημμένα, η μεγάλη καταστροφή του 2007 δεν μπόρεσε να συνετίσει την ελληνική Κυβέρνηση. Απουσία δασικής πολιτικής. Ενθάρρυνση των μικροσυμφερόντων. Απαξίωση της δασικής υπηρεσίας. Έλλειψη συντονισμού. Έλλειψη εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της δασοπυρόσβεσης» αναφέρει.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template