Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η μάχη της φοιτητικής γκαρσονιέρας

Τη χαρά των επιτυχόντων και των γονιών τους για την εισαγωγή στις ανώτατες Σχολές διαδέχθηκε χθες ένα «μούδιασμα», όταν οι οικογένειες ήρθαν στο Βόλο από τις πόλεις διαμονής τους, προκειμένου να βρουν το ιδανικό διαμέρισμα που θα στεγάσει τη φοιτητική ζωή του παιδιού τους για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.
Οι τιμές στα δυάρια ξεκινούν από 270ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 400ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως οι οικογένειες χρειάζονται ακόμη ένα μισθό για να καλύψουν όλα τα έξοδα των παιδιών τους.

Το αδιαχώρητο επικρατούσε χθες στα μεσιτικά γραφεία της πόλης, αλλά και στις εισόδους των Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν αναρτήσει ενοικιαστήρια για τους ενδιαφερομένους φοιτητές.
Η Ναταλία Στροπιάννα, από τις Σέρρες πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, που αποτελούσε την πρώτη της επιλογή. Μαζί με τους γονείς της έφθασαν στις 9 το πρωί χθες στο Βόλο, για να ψάξουν για το διαμέρισμα που θα μείνει τα φοιτητικά της χρόνια. Αρχικά απευθύνθηκαν σε μεσίτες και είδαν μερικά διαμερίσματα, τα οποία δεν τους ικανοποίησαν.
«Δυσκολεύομαι να βρω σπίτι. Αυτά που έχουμε δει δεν είναι και τόσο ωραία και σε καλή κατάσταση και είναι αρκετά ακριβά σε σχέση με τις τιμές των Σερρών. Μας ζητάνε 270ευρώ για ένα δυάρι μικρό, ακούσαμε κάτι για 350 ευρώ για δυάρι 40τμ! Για την οικογένειά μου είναι ένα μεγάλο έξοδο, συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων προσωπικών εξόδων ανά μήνα. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε κάτι οικονομικό», σχολίασε η νεαρή επιτυχούσα.
Έπειτα από το πολύωρο ψάξιμο, η Ναταλία με τους γονείς της κατευθύνθηκε στην είσοδο του κτιρίου Παπαστράτος, όπου υπήρχαν εκατοντάδες ενοικιαστήρια. Εκεί γονείς και επιτυχόντες συζητούσαν για τις τιμές των διαμερισμάτων και σχολίαζαν το πώς θα βγάλουν πέρα, μιας και θα χρειάζεται να δίνουν περίπου 500 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και το πετρέλαιο, αλλά και περίπου 300-400 ευρώ, ανάλογα φυσικά και το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας για τα έξοδα του φοιτητή.
Σε ότι αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων αυτές κυμαίνονται από 280, 300, 350 μέχρι και 400 ευρώ για τα δυάρια, σε νέες και σε παλιές πολυκατοικίες, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και τα τριάρια, μιας και αρκετοί φοιτητές είναι εκείνοι που θέλουν να συγκατοικήσουν για να μοιραστούν τα έξοδα.
Στις παλιές πολυκατοικίες η θέρμανση, που φαίνεται να απασχολεί αρκετά τους ενοικιαστές, είναι κυρίως με πετρέλαιο, ενώ στις καινούργιες οικοδομές προτιμάται το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με μεσίτες, πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είναι διατεθειμένοι να «παζαρέψουν» την τιμή, προκειμένου να μην χάσουν την ευκαιρία και μείνει ανοίκιαστο στο σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι στην αγορά υπάρχουν και επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία ωστόσο είναι λίγα και δεν έχουν πολλή ζήτηση.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως ο ενοικιαστής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και θα πρέπει να τηρήσει το συμβόλαιο που θα κληθεί να υπογράψει, το οποίο είναι τις περισσότερες φορές διετούς διάρκειας κι ανανεώνεται εάν εκείνος το επιθυμεί.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template