Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Αντιδράσεις για τις απ’ ευθείας αναθέσεις στο Δήμο Ν. Αγχιάλου

Την έντονη αντίδραση των εργοληπτών δημοσίων έργων, αλλά και της αντιπολίτευσης, προκαλεί με τις αποφάσεις του ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου, κ. Ηλίας Καραπατάκης, σχετικά με την απευθείας ανάθεση έργου, παρά τα όσα ορίζονται από την Νομοθεσία.
Τη σωστή διαχείριση των χρημάτων ζητάει η αντιπολίτευση, ενώ από την πλευρά τους οι εργολήπτες ζητούν την επανάληψη του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός του έργου «Κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού στη θέση Μάνες του Δ.Δ. Μικροθηβών» προϋπολογισμού 133.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου, χωρίς όμως να κατατεθούν προσφορές από τους εργολήπτες.
«Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Καραπατάκης, ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία ανάθεσης του έργου σε εργολήπτη εκτός Νομού Μαγνησίας, ο οποίος απλά φέρεται ότι θα εκτελέσει το έργο αφού είναι γνωστό ποιος θα είναι πραγματικά ο εργολάβος», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ευαγγελία Κρίκου, διατυπώνοντας σαφείς αιχμές για τη διαδικασία.
Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, η ίδια, «την πρόθεση του για απ' ευθείας ανάθεση του έργου ο κ. Καραπατάκης την είχε εκφράσει στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνέδριο στην Αγριά, παίρνοντας την αρνητική απάντηση του κ. Γκούπα».
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα σε αυτές «τις μεθοδεύσεις» και μέσω της αρνητικής ψήφου του Δημοτικού Σύμβουλου κ. Χρ. Κιλμπασάνη, μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ θεωρώντας ότι έπρεπε να γίνει επαναληπτική δημοπρασία, όπως άλλωστε προέβλεπε η διακήρυξη του έργου.
«Οι απ' ευθείας αναθέσεις μελετών και έργων μας βρίσκουν σαφώς αντίθετους» δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Κρίκου και συμπληρώνει ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια μέσω διαγωνισμών και όχι θολών διαδικασιών και μεθοδεύσεων».
Η έκπτωση του 22% που έδωσε ο εργολάβος, πιθανότατα να ήταν μεγαλύτερη μετά τον επαναληπτικό διαγωνισμό, σημειώνει η ίδια και υπογραμμίζει ότι «η προσφορά του εργολάβου δεν μας δόθηκε ακόμη, αν και τη ζητήσαμε εγγράφως».
«Βέβαια, ο κ. Καραπατάκης αρέσκεται σε απ' ευθείας αναθέσεις, αν θυμηθούμε την ανάθεση της μελέτης ύδρευσης σε μελετητές της προτίμησης του, μέσω της Δημοτικής Αναπτυξιακής και Τουριστικής Επιχείρησης».
Τέλος, σε δηλώσεις της, η κ. Κρίκου, ζητάει από τη δημοτική αρχή «να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα που ανήκουν στους δημότες και την Πολιτεία».
Από την πλευρά τους, οι εργολήπτες δημοσίων έργων ζητούν επανάληψη της δημοπρασίας και όχι απ΄ ευθείας ανάθεση, ενώ υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και βάσει της εγκεκριμένης διακήρυξης όταν την πρώτη φορά δεν επιδοθεί προσφορά η δημοπρασία υποχρεωτικά και όχι δυνητικά επαναλαμβάνεται με τους όρους που ειδικότερα αναφέρονται (που σημειωτέον δεν είναι χρονοβόροι) αφού εντός πέντε ημερών θα μπορούσε να γίνει η επαναληπτική δημοπρασία.
Οι εργολήπτες σε ανακοίνωση τους, τονίζουν ότι οι λόγοι που επικαλείται το Δ.Σ. για την απ΄ ευθείας ανάθεσης δεν ευσταθούν διότι «ο νόμος αναφέρει την περίπτωση μη επίδοσης προσφοράς σε διαγωνισμό ολοκληρωμένο όπως περιγράφεται στη διακήρυξη δηλαδή εάν έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες επαναλήψεις του διαγωνισμού.
Παράλληλα «δεν ισχύει το κατεπείγον που αναφέρει η απόφαση διότι και οι νόμιμες διαδικασίες είναι πολύ σύντομες και διότι εν πάση περιπτώσει η κατεπείγουσα ανάγκη οφείλεται σε υπαιτιότητα της Υπηρεσίας που δεν δημοπράτησε νωρίτερα το έργο και όχι σε ανωτέρα βία η έκτακτη ανάγκη».
«Για τους ανωτέρω λόγους και επί πλέον για τον λόγο ότι νομιμοποίηση της απόφασης αυτής μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για επανάληψή της από άλλους Δήμους, καταστρατηγώντας τις διατάξεις των ανοικτών διαγωνισμών και καταλήγοντας σε δοσοληψίες αναθέσεων, εμείς οι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων του Ν. Μαγνησίας ζητάμε άμεσα την ακύρωσή της και την διεξαγωγή του διαγωνισμού, για το έργο του θέματος, με τις νόμιμες διαδικασίες» καταλήγουν στην ανακοίνωση τους.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template