Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Πρωτοβουλίες υπέρ της ΜΕΤΚΑ από φορείς

Κοινή κάθοδο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγραμματίζουν οι φορείς της Μαγνησίας για πετύχουν συνάντηση με τον υπουργό και να του ζητήσουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ στη διαδικασία της συμπαραγωγής των ΤΟΜΑ ΒΜΡ3.
Παράλληλα οι βουλευτές του Νομού θα πρέπει να διαμορφώσουν ενιαία στάση στη Βουλή και να στηρίξουν κοινή επερώτηση στο ΥΕΘΑ για να αποτραπεί ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της τοπικής βιομηχανίας.
Αυτό αποφασίστηκε στην «σύσκεψη εργασίας» που συγκάλεσε το χώρο του εργοστασίου το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση με προσκεκλημένους τους φορείς της περιοχής, αλλά όπου δεν επετράπη να παραστούν δημοσιογράφοι.
Στόχος του σωματείου παραμένει να μην χαθεί καμία θέση εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα και όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Βασ. Τσιτσικλής έχουν τη δέσμευση της εταιρίας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μέσα στο 2009, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί και το 2010 ενώ ήδη έχει αποφασιστεί κάθοδο στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό ΥΕΘΑ Βαγ. Μεϊμαράκη.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νομάρχης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) υπεκφεύγει, συνεχίζει να «πετά το μπαλάκι» των ευθυνών στη ρωσική πλευρά για τον αθέμιτο, αντιδεοντολογικό και προσβλητικό αυτό αποκλεισμό.
Το ΥΕΘΑ συναινεί παραδόξως στην παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας που ορίζει ότι το 35% των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να υλοποιείται από ελληνικές βιομηχανίες.
Το ΥΕΘΑ με τη στάση του δείχνει ότι αγνοεί αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, διμερείς διακρατικές συμφωνίες, δεσμευτικά προσύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου και δέχεται αγόγγυστα, παθητικά και αδιαμαρτύρητα τις ηγεμονικές, αντισυμβατικές και παράλογες απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.
Η στάση αυτή δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας και μαρτυρεί ιδιαίτερα «χαμηλή άμυνα» στην υποστήριξη των συμφερόντων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μια περίοδο έντονης κρίσης που απειλεί να πλήξει καίρια τόσο τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό και την τοπική μας οικονομία».
Η βουλευτής Ροδούλα Ζήση άφησε ευθέως αιχμές ότι η μη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών που εκλέγονται με το κυβερνών κόμμα στη σύσκεψη, « υπονομεύει την επιτυχία της προσπάθειας να αρθεί ο αποκλεισμός της ΜΕΤΚΑ από την συμπαραγωγή του άρματος μάχης ΤΟΜΑ ΒΜΡ3 και ότι η στάση αυτή είναι πολιτικά καταδικαστέα».
Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ανεξάρτητα αν η ΜΕΤΚΑ τελικά συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συμπαραγωγής ή όχι , τόνισε ο βουλευτής κ. Καρτάλης, «καθώς πιστεύω ότι η εταιρία έχει το οικονομικό ανάπτυγμα να ξεπεράσει τους κλυδωνισμούς που προκύπτουν από τη στάση της Κυβέρνησης. Στηρίζω τους εργαζόμενους και τους φορείς της Μαγνησίας στις κινητοποιήσεις τους για το θέμα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η μάχη για τα ρωσικά άρματα πρέπει να δοθεί στη Βουλή, από τους τοπικούς βουλευτές και με τη στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με στόχο η Κυβέρνηση να υποχρεωθεί να δώσει μία απάντηση και να αναλάβει δεσμεύσεις. Οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά της για το πρόγραμμα που δίκαια διεκδικεί να αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, βάσει βέβαια όλων των κανόνων διαφάνειας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης επισήμανε επίσης ότι η βιομηχανία πρέπει να επιβιώσει και να έχει συνέχεια, και προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ενταχθεί μέσα σε αυτή τη συμφωνία».
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος πάντως επισήμανε ότι το ΕΚΒ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το σωματείο για να δοθούν δουλειές στη βιομηχανία:
«Όταν γίνονται διακρατικές συμφωνίες πρέπει από την αρχή να μπαίνει ένα όριο. Και όχι τώρα να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσοστό για να ικανοποιήσουμε τον έναν ή τον άλλο…».
«Καταστροφικό» χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της ΜΕΤΚΑ από τη συμμετοχή της στην συμπαραγωγή των τεθωρακισμένων οχημάτων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Γ. Στεφανόπουλος κι επανέλαβε ότι «η ελληνοποίηση των κρατικών προμηθειών αποτελεί για το συνδικαλιστικό κίνημα προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του εργοστασίου Γ. Οικονόμου επισήμανε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να μη δώσει τίποτα στην ελληνική βιομηχανία και είμαστε πλέον σε ένα σημείο ενόψει της τελικής υπογραφής. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί σωπαίνουν και γιατί η ελληνική πλευρά δεν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να ανατρέψει αυτή την αρνητική συγκυρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Σχετικό άρθρο από την εφημερίδα Μαγνησία
Κοινός ο αγώνας για τη συμπαραγωγή των αρμάτων από τη ΜΕΤΚΑ

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template