Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου. Υλοποιούνται σχεδιασμοί για την αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων γης, για την αλλαγή της χρήσης γης ή για τη διατήρηση της χρήσης που θα οργανωθεί με στόχο το κέρδος, όπως η κατάργηση των λαϊκών χαρακτηριστικών που διατηρούν σειρά παραλιακών χώρων και άλλων εκτάσεων. Πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική και σε άλλα μέρη της χώρας και που τώρα είναι σε πορεία κορύφωσης. Ερχεται να διαδεχτεί τις μεγάλες καταστροφές του 2007 στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία και την Εύβοια, που επίσης έγιναν βάσει σχεδίου και που οι ευθύνες για τους εμπρησμούς δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.

Την ύπαρξη σχεδίου μαρτυρούν, εκτός των άλλων, οι φανερές κινήσεις αντιπερισπασμού των εμπρηστών, με σκοπό να διασκορπίσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν είναι όλοι οι κάτοικοι εξίσου υπεύθυνοι, όπως επίμονα επιχειρείται να καλλιεργηθεί, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων και οι σχεδιασμοί τους. Οταν το κέρδος και ο ατομισμός αναγορεύονται σε υπέρτατες αξίες, είναι επόμενο να διαχέεται και στους «κάτω» αυτή η αντιδραστική ιδεολογία και επιδίωξη, που σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν ισομοιράζει την κρατική και κυβερνητική.

Επιβεβαιώθηκε, άλλη μια φορά, η ανάγκη να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να έχει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενος στην πρώτη ακόμα και σε δεύτερη κατοικία, έξω από το καθεστώς της αγοραπωλησίας γης και στο πλαίσιο της οργανωμένης δόμησης, που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει όλους τους απαραίτητους όρους για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ύπαρξη ελεύθερων χώρων και ζωνών ασφαλείας. Είναι απαράδεκτο, τεράστιες δασικές εκτάσεις να βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μοναστηριών, όπως συμβαίνει και στην περιοχή της Αττικής.

Τα δάση της Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής βρέθηκαν στο στόχαστρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια τουριστικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτά τα εγκληματικά συμφέροντα αναπτύσσονται και θεριεύουν πάνω στο έδαφος της πολιτικής που εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κινούνται το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές και το νομοσχέδιο για τα λεγόμενα επιχειρηματικά πάρκα.

Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν διαμελίσει τον ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαχωρίζοντας την πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Είναι η γενικότερη πολιτική που έχει οδηγήσει και στην ερήμωση των χωριών.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και είχε καταθέσει προτάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη, επειδή το νέο οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών δε βρήκε αποτελεσματική και οργανωμένη κρατική απάντηση. Η ηρωική δράση των πυροσβεστών και των κατοίκων δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.

Το σχέδιο εμπρησμού και καταστροφής των δασών μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί, για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των δασών και οργάνωσης της δασοπυρόσβεσης, ώστε οι συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.

Το ΚΚΕ, από τον Αύγουστο του 2007, είχε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των εμπρησμών με βασικά στοιχεία:
  • Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.
  • Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό.
  • Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της δασικής υπηρεσίας, συμβολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
  • Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών χερσαίων - θαλάσσιων οδών μαζικής διαφυγής.
  • Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
  • Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.
  • Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
  • Ενίσχυση του δυναμικού και της υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.
  • Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στα δάση.
  • Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση ελέγχεται και οφείλει να απολογηθεί ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες καταστροφές του 2007:

  • Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού ανά δήμο και περιοχή και τα μεγάλα κενά στις διαδικασίες και τα όργανα συντονισμού.
  • Για τη μη χάραξη και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που προέκυψαν από τις αντιθέσεις των διαφόρων φορέων.
  • Για την αργοπορία στη διασφάλιση ικανών εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το εξωτερικό.
  • Για τα μεγάλα κενά σε μόνιμους εξειδικευμένους δασοπυροσβέστες και σε επίγεια μέσα.

Είναι ανυπόστατες οι δικαιολογίες ότι οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό οφείλονται στη γενικότερη έλλειψη χρημάτων. Πρόκειται για ταξική και πολιτική επιλογή, που απορρίπτει την έγκαιρη διάθεση μέσων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία κατάσβεσης, τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι πυρκαγιές θα υπάρξουν.

Χρήματα υπάρχουν, όμως σε κανέναν κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν προτεραιότητα οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Εκτός από τα τεράστια κονδύλια που ποικιλόμορφα χρηματοδοτείται το κεφάλαιο, θα αρκούσαν και θα περίσσευαν για να καλυφθούν τα κενά με τα χρήματα, που δαπανώνται για τη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Σε αυτό το πολιτικό οικονομικό πλαίσιο, το σχέδιο «Ξενοκράτης» της κυβέρνησης αποδείχτηκε ανεπαρκές και δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια εξειδικευμένη στοχευμένη παρέμβαση σε κάθε περιοχή, ενώ αποτελεί αποπροσανατολισμό η θέση ότι οι ελλείψεις οφείλονται στην απουσία υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Ακόμα και αν ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα αναδάσωσης και προστασίας των καμένων δασών, χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή των νόμων και των άλλων προγραμμάτων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα της πολιτικής που στηρίζει την ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:

-- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.

-- Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια.

-- Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.

-- Να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητες τη συγκρότηση συντονιστικών οργάνων, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την ενίσχυση της υποδομής πυρόσβεσης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυροσβεστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί:

α. Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

β. Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

γ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια των λαϊκών οικογενειών και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.

δ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

ε. Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.

στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων, που έχουν ανάγκη, στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

ζ. Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

Για άλλη μια φορά, τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης. Αυτά, όχι μόνο δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και τα υπονομεύει. Βεβαίως, τέτοια λαϊκή οργάνωση μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνθήκες που ο λαός βρίσκεται στην εξουσία, σε συνθήκες που το κράτος λειτουργεί για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν είναι εχθρός τους. Αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα πράξης και πείρας στις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Εχει, ωστόσο, μεγάλη σημασία να καλλιεργείται από τώρα η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η λαϊκή οργάνωση που θα στηρίζεται στα συνδικάτα και σε άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις.

Το ΠΓ της ΚΕ χαιρετίζει τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ και τις άλλες λαϊκές δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος, πήραν μέρος και συνέβαλαν στην κατάσβεση, στην περιφρούρηση δασών και πάρκων στην Αθήνα. Τους καλεί να συνεχίσουν να βρίσκονται σε κατάσταση επαγρύπνησης και εγρήγορσης. Πιο έντονα και αποφασιστικά οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ πρέπει να παρέμβουν στο λαό, για να αναδειχτούν οι αιτίες που καταστρέφουν τα δάση. Και κυρίως να αναδείξουν το πόσο ζωτική ανάγκη είναι σήμερα η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού και η ανάπτυξη που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για να διαμορφωθούν όροι και υποδομές που να προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας. Αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με βαθιές αλλαγές στην οικονομία, γεγονός που προϋποθέτει την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.

ΑΘΗΝΑ 25/08/2009

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Από τον Ριζοσπάστη

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template