Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ανακοινώθηκαν χθες το πρωί, όπως είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, βάζοντας επιτέλους τέλος στην αγωνία χιλιάδων νέων.
Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η αλματώδης άνοδος των βάσεων στις πολυτεχνικές, ιατρικές, φυσικομαθηματικές και παιδαγωγικές σχολές, καθώς και η πτώση στο σύνολο των νομικών και φιλολογικών σχολών εκτός της Αθήνας.
Η άνοδος των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές κυμαίνεται από 222 μόρια μέχρι και 469.
Για το σύνολο των ιατρικών σχολών η βάση εισαγωγής ξεπερνά τα 19.000 μόρια.
Πάντως, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, φέτος ο αριθμός των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αυξημένος σε ποσοστό 4,5% σε σχέση με πέρσι.
Η πιο υψηλή βάση σημειώθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 22.080 μόρια, ενώ πέρυσι είχε αγγίξει τα 21.678 μόρια.
Η πιο χαμηλή βάση σε ΑΕΙ σημειώθηκε στη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με 9.200 μόρια, όταν πέρυσι ήταν στα 9.512.
Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) – όπλα, αφού σημείωσε πτώση 5083 μορίων.
Αύξηση της τάξης των 2.082 μορίων σημειώθηκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αθήνας.
Σε ότι αφορά στα ΤΕΙ, καταγράφεται άνοδος των βάσεων σ εκείνα τα τμήματα που έχουν συναφές αντικείμενο με τις πολυτεχνικές σχολές και τις ιατρικές και πτώση στα τμήματα που αφορούν οικονομικές σπουδές.
Συγκριτικά με το 2008 προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων - επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά. Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο ποσοστό 90% η αύξηση ξεπερνά το 4%, ενώ στο 10% η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%. Σημαντική αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% παρατηρείται στα Ημερήσια ΤΕΕ, στα Εσπερινά ΤΕΕ κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%.
Επίσης, φέτος αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ κενών θέσεων σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, που ανέρχονται περίπου στις 20.000
Δηλώσεις
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Ο ίδιος δήλωσε πως «Θα ήθελα να συγχαρώ, αλλά και να δώσω τις θερμότερες ευχές μου για πρόοδο στους επιτυχόντες, αναγνωρίζοντας τον κόπο και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Σήμερα ξεκινά συμβολικά και ουσιαστικά ένα νέο στάδιο στη ζωή τους, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, φιλοδοξίες και δημιουργικότητα.
Θα ήθελα όμως να απευθυνθώ και σε όσους δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτές τις εξετάσεις. Δεν είναι σχήμα λόγου ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και γεμάτοι ευκαιρίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους και να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής «Είμαι βέβαιος ότι εκφράζω τα αισθήματα όλου του Σώματος συγχαίροντας από βάθους καρδιάς τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεχίζουν το δύσκολο, γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες, ταξίδι της ζωής στα τμήματα των Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, στα οποία επέτυχαν. Καλούμε τους επιτυχόντες να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτή ευκαιρία που τους δίνεται στις ανώτατες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην περαιτέρω εξέλιξή τους.
Σε όσες νέες και νέους, που από επιλογή ή από τύχη, θα ακολουθήσουν άλλους δρόμους στην επαγγελματική τους εξέλιξη ευχόμαστε το καλύτερο. Η ζωή έχει ευκαιρίες πάντα για όλους».
Για εμπορευματοποίηση της παιδείας, χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και προθαλάμους της ανεργίας κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Είτε ψηλά, είτε χαμηλά διαμορφώνονται οι βάσεις ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η μόρφωση των παιδιών του κάθε χρόνο «κατεβαίνει» χαμηλότερα και το μόνο που παραμένει και ενισχύεται είναι η εμπορευματοποίηση, το ταξικό ξεδιάλεγμα στην εκπαίδευση».
Αναλόγως επικριτική για το εξεταστικό σύστημα ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΝ, τα μέλη του οποίου κάνουν λόγο για τον γνωστό τριπλό παραλογισμό των αποτυχόντων, των κενών θέσεων στα περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα και των επιτυχόντων που βρέθηκαν σε άλλο τμήμα από αυτό που αποτελούσε την πρώτη τους προτίμηση.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Όλες τις βάσεις θα τις βρείτε στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template