Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Νέο θανατηφόρο ατύχημα στη Λάρκο

Έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 25χρονος εργαζόμενος. Πρόκειται για το δεύτερο ατύχημα που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα μήνα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. H Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας συνέλαβε 7 στελέχη της ΛΑΡΚΟ, ενώ σφραγίστηκαν και 5 ηλεκτροκάμινοι του εργοστασίου.
Ένας 25χρονος εργαζόμενος από το Νέο Κόκκινο είναι νεκρός και τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίες, οι δύο εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από το ατύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στη ΛΑΡΚΟ.

Ομάδα εργαζομένων πήγε στο καζάνι no5 για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να το αδειάσουν. Πριν καν αρχίσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο καζάνι είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μια εβδομάδα αλλά το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με ειδικό αφρό, ενώ εργαζόμενοι προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Αυγούστου είχε σημειωθεί κι άλλο θανατηφόρο εργατικό Νέο παράθυρο ατύχημα στις εγκαταστάσεις της Λάρκο.

H Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας προχώρησε στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δημ. Πατίτσα, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης διέταξε τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη του για το τραγικό συμβάν.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο τονίζεται ότι έχει δοθεί εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. «Βούληση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία ενώ ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος στις 2 Αυγούστου 2009, υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την οργή και την αγανάκτησή της για τα νέα τραγικά, θανατηφόρα, εργατικά δυστυχήματα εκφράζει και η ΓΣΕΕ. «Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα της τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία (το προηγούμενο ήταν στις 2/8/09). Τα συνεχόμενα αυτά εγκληματικά περιστατικά στη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες των υψηλότατα αμειβόμενων κομματικών στελεχών της Διοίκησης της εταιρείας, τα οποία αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας.

Για τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης και των υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία κάνει λόγο η ΓΣΕΕ. «Το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου. Η ζωή των εργαζομένων με την ανοχή και την ευθύνη της Κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στη λογική της “ρώσικης ρουλέτας” των καθημερινών τραγικών περιστατικών. Έλεος πια!», καταλήγει.

Σήμερα έχασε τη ζωή του κι ένας εργαζόμενος στη ΔΕΗ Νέο παράθυρο, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Από TVXS

buzz it!

2 σχόλια:

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ on 26 Αυγούστου 2009 στις 8:43 μ.μ. είπε...

Τί περιμένουν ;
Να τους ξεπαστρέψουν όλους ;
Αι σιχτίρ πια !
Βγαίνει κιεκφράζει οργή κι αγανάκτηση, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ !
ΒΡΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ 'ΑΔΕΡΦΕ' !
ΕΓΩ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΩ ΧΑΦΙΕ !
ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΑΡΧΙΔΙΑ ΘΑ ΤΟ ΕΚΛΕΙΝΕΣ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΙΤΟΥΣΕΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ !
Εργάζομαι σε έργο με επικινδυνότητα μεγάλη και μ'αυτά που ακούω τα έχω πάρει στο κεφάλι !
ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΟΣ - ΟΥΤΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ !
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ 'ΖΑΠΑΤΑ';;;;;;;;;

magnitis on 26 Αυγούστου 2009 στις 9:27 μ.μ. είπε...

Που να τον βρούμε τον "Ζαπάτα";
Αλλά κι αν ακόμα τον βρίσκαμε, τι θα μπορούσε να κάνει μόνος του;
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο να βρούμε ηγετικές φυσιογνωμίες.
Το πρόβλημα είναι στο να ξεκολήσουμε απ' τους καναπέδες μας και ν' αναπτύξουμε συλλογικές δράσεις.
Ν' αναπτύξουμε λαϊκό κίνημα!
Αν στα συνδικάτα επικράτησαν οι "εργατοπατέρες", το κατάφεραν γιατί οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάθονται στο σπίτι τους και δεν συμμετέχουν.
Κίνημα φίλε μου, δεν υπάρχουν άλλες μαγικές συνταγές.
Μέσα απ'την ανάπτυξη του κινήματος θ' αναδειχθούν κι οι ηγέτες!
Και για το εργοστάσιο, το θέμα δεν είναι να κλείσει, αλλά να λειτουργήσει σωστά, με όλους τους κανόνες ασφάλειας και τα μέσα προστασίας των εργαζομένων.

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template