Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Πλαστά τιμολόγια στη Θεσσαλία!

Ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων αποτελεί η αποκάλυψη, από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, κομπίνας που έστησαν στη Θεσσαλία επιτήδειοι Αθηναίοι επιχειρηματίες. Πρόκειται για μια σημαντική όπως αποδεικνύεται υπόθεση, που εξιχνίασε η ΥΠΕΕ Θεσσαλίας, όχι μόνο ως προς το μέγεθος της φοροδιαφυγής αλλά επειδή τα ονόματα που εμπλέκονται στο κύκλωμα, είναι γνωστών τεχνικών εταιριών με δράση τόσο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας όσο και σε δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα.
Ειδικότερα μετά από έρευνα που ξεκίνησε η ΥΠΕΕ Θεσσαλίας το 2006, με τη συνδρομή της κεντρικής Υπηρεσίας στην Αθήνα, αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος που «τροφοδοτούσαν» επί τρία τουλάχιστον χρόνια τη Θεσσαλική αγορά και εκατοντάδες επιχειρήσεις της με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 25 εκ. ευρώ στερώντας από το Δημόσιο τεράστια φορολογικά έσοδα.
Το σημαντικό της υπόθεσης αυτής είναι ότι το κύκλωμα των ανθρώπων αυτών είχαν συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρίες των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, προκειμένου να νομιμοποιήσουν έσοδα και έξοδα από δουλειές που έκαναν για τους Ολυμπιακούς αγώνες καθώς και για άλλα στη συνέχεια δημόσια και τεχνικά έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή εντός των ημερών, η Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΕΕ έχοντας την έκθεση - βόμβα της Θεσσαλικής Υπηρεσίας, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα, τις λεπτομέρειες για την πανελλήνια δράση του κυκλώματος που γέμισε με πλαστά και εικονικά τιμολόγια την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Από τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, το συγκεκριμένο κύκλωμα που το «συγκροτούσαν» περίπου 10 επιφανείς κατασκευαστικές εταιρίες, έβαλαν πόδι στη Θεσσαλία συστήνοντας στην Καρδίτσα τεχνική εταιρία με τη μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ.
Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η εταιρία στην Καρδίτσα, που ήταν στο όνομα ενός 85χρονου συνταξιούχου του ΟΓΑ, δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ, αλλά εξέδωσε πληθώρα εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκειμένου οι λήπτριες εταιρίες να εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και να ωφελούνται από τη μη καταβολή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και τα οποία κατευθυνόταν στην αρχή στα Ολυμπιακά έργα και αργότερα σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα.
Να θυμίσουμε πως η συνήθης πρακτική των κυκλωμάτων αυτών είναι να εξαγοράζουν ή να συστήνουν επιχειρήσεις (ΑΕ ή ΕΠΕ) στις οποίες τοποθετούν ως νομίμους εκπροσώπους (διαχειριστές και μέλη Δ.Σ..) «αχυράνθρωπους» (υπερήλικες, άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες, άτομα που βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση), ενώ οι ίδιοι λειτουργούσαν εκ του ασφαλούς ως υποκρυπτόμενοι και συνάμα πραγματικοί φορείς των επιχειρήσεων αυτών.
Μέσω των επιχειρήσεων αυτών διοχετεύουν στην αγορά χιλιάδες εικονικά και ενίοτε πλαστά φορολογικά στοιχεία τα οποία, εν αγνοία τους αλλά συνήθως συνειδητά, τα λαμβάνουν εκατοντάδες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για να εξυπηρετηθούν φορολογικά, με μείωση του φορολογητέου εισοδήματος και του προς απόδοση Φ.Π.Α.
Αυτό έκανε και η εν λόγω Καρδιτσιώτικη εταιρία, η οποία πενήντα μόνο ημέρες από την ίδρυσή της παρουσίαζε έσοδα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία αυτή δεν υπέβαλε ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ, με συνέπεια να μην έχει αποδοθεί κανένα ποσό στο ελληνικό δημόσιο.
Από τον έλεγχο της ΥπΕΕ Θεσσαλίας προέκυψε ότι η εταιρία εξέδωσε, από το 2003 έως το 2006, εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 25 εκ. ευρώ, παρότι δεν ανέπτυξε καμία δραστηριότητα, δεν διέθετε κανένα εξοπλισμό και δεν απασχόλησε κανένα εργαζόμενο.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι υπήρξε συνεργασία με άλλη εταιρία στη Θεσσαλονίκη στην οποία έχουν ήδη καταλογισθεί πρόστιμα 60 εκατ. ευρώ, για την έκδοση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων όπως και συνεργασία με άλλες τεχνικές εταιρίες, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των οποίων κατάγονται από Τρίκαλα, την Καρδίτσα και την Αθήνα. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι πίσω από το συνταξιούχο κρυβόταν 42χρονος γιος του, ο οποίος δραστηριοποιείται στο γενικό εμπόριο.
Ο ίδιος είχε μάλιστα συστήσει άλλη ΕΠΕ, για την οποία δεν επέδειξε κανένα φορολογικό στοιχείο.
Σε κάθε περίπτωση όμως ένα μεγάλο μέρος των τιμολόγια αυτά διακινήθηκαν σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις.
Το ύψος των προστίμων για τα πλαστά – εικονικά στοιχεία αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση διαβιβάσθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ Καρδίτσας για τον καταλογισμό και την είσπραξη των προστίμων ενώ η όλη υπόθεση για το ποινικό μέρος της θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΕ
Το θέμα της λήψης και διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα γι αυτό και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας της ΥΠΕΕ κ. Περικλής Πολύζος μέσω της «Ε», συστήνει σε όλους τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζει ότι οι έλεγχοι της Υπηρεσίας είναι ενδελεχείς και επισταμένοι και υπενθυμίζει ότι οι ποινικές κυρώσεις είναι σημαντικές και τα φορολογικά πρόστιμα μεγάλα….
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template