Καταρχήν το στόχο της ανανέωσης σ’ ένα ψηφοδέλτιο που ωχριά παλαιολιθισμό, της γυναικείας εκπροσώπευσης που επιτάσσει η νομοθεσία περί ποσόστωσης, της προσέλκυσης των γυναικών ψηφοφόρων συμβολίζοντας την ευαισθητοποίηση γύρω από γυναικεία ζητήματα και εκτός των άλλων πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα – περιζήτητα και δυσεύρετα στη Νέα Δημοκρατία.
Έρχεται όμως η πραγματικότητα να αμαυρώσει την εντέχνως φιλοτεχνημένη εικόνα της, καθώς η κα Τσουμάνη είναι υπόδικη για συκοφαντική δυσφήμιση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ενώ εκκρεμούν σε βάρος της κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση και έκθεση του κράτους ενώπιον άλλων χωρών και του ΟΗΕ.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι, η κα Τσουμάνη σε συνέντευξη της στο «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 4 Μαρτίου το 2007 είχε ισχυριστεί ότι η έκθεση του ΕΠΣΕ στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών που πιστοποιούσε την ύπαρξη διακρίσεων κατά των γυναικών στις μειονοτικές ομάδες που ζουν στην Ελλάδα, είναι ψευδής. Τα καθημερινά βιώματα καταπίεσης όλων αυτών των γυναικών και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών προς την Ελλάδα για άρση των διακρίσεων, δε στάθηκαν φαίνεται ικανά να αποτρέψουν την κα Τσουμάνη από μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας και συκοφάντησης μια Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, με σημαντικό έργο στην υπόθεση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Παναγιώτης Δημητράς ως εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, άσκησε μήνυση στην Ευγενία Τσουμάνη για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου, η οποία και παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Ε’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τις 25 Ιουνίου 2008. Προσέφυγε κατά της απ’ ευθείας παραπομπής εκπρόθεσμα αλλά παρ’ όλα αυτά ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Παντελής Στραγάλης έκανε παράνομα δεκτή την εκπρόθεσμη προσφυγή της και παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την εισαγωγή της υπόθεσης σε Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την παύση της ποινικής δίωξης κατά της κατηγορούμενης. Σε μια σπάνια για τα δικαστικά χρονικά εξέλιξη, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ελισάβετ Καραλή εισήγαγε την υπόθεση επιμένοντας στην παραπομπή του κυβερνητικού στελέχους σε δίκη.
Στις 8 Ιουλίου 2008, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, όχι μόνο παρέπεμψε την Ευγενία Τσουμάνη σε δίκη για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου, αλλά επί πλέον διαπίστωσε πως «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχθεί δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία … για τις αξιόποινες πράξεις της … παράβασης καθήκοντος, ψευδούς βεβαίωσης και έκθεσης του κράτους ενώπιον άλλων χωρών». Η Ευγενεία Τσουμάνη, παρότι στην εγχώρια σκηνή παραδέχτηκε αρκετές φορές την ύπαρξη ανισοτήτων και διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, διεθνώς και σε μια προσπάθεια να μη πληγεί το γόητρο της κυβέρνησης της προφανώς, διέσπειρε ψευδή στοιχεία αποκρύπτοντας πτυχές της πραγματικότητας – πρακτική αρκετά προσφιλής σε κυβερνητικά στελέχη. Οι πράξεις αυτές μάλλον θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας άλλης δίκης, αφού αφορούν ενέργειες της μέχρι πρότινος Γραμματέως Ισότητας ενώπιον του ΟΗΕ και δεν υπόκεινται στη δεκαοχτάμηνη παραγραφή των αδικημάτων τύπου.
Στη συνέχεια, η δίκη προσδιορίστηκε ενώπιον του Ε’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τις 18 Σεπτεμβρίου 2008. Τότε η κατηγορούμενη ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως είναι δικηγόρος - ιδιότητα που είχε αντιδεοντολογικά αποκρύψει από τη δικαιοσύνη μέχρι τότε - και άρα έχει ειδική δωσιδικία. Το δικαστήριο αναγκαστικά παρέπεμψε την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο. Στις 13 Μαΐου 2009 το Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε αίτημα της κατηγορούμενης για παραγραφή του αδικήματος και ανέβαλε τη δίκη για τις 5 Οκτωβρίου 2009, οπότε και θα αναβληθεί λόγω των εκλογών. Ακολούθως, είτε η δίκη θα προσδιορισθεί για άλλη δικάσιμη κατά την οποία το δικαστήριο θα διαπιστώσει τη βουλευτική ιδιότητα της κατηγορούμενης και θα αποφασίσει να ζητηθεί από τη Βουλή η άρση της ασυλίας της, είτε ο εισαγγελέας προσδιορισμού θα ενεργοποιήσει αμέσως την παραπομπή στη Βουλή (μέσω Εισαγγελίας Αρείου Πάγου). Η Βουλή τότε θα χρειαστεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων, που ορίζει ότι δε μπορεί να προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία, άτομο για ενέργειες που τελέστηκαν πριν την εκλογή του. Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση παραγράφεται στις 4 Σεπτεμβρίου το 2010.
Πέρα απ’ αυτά, η δραστηριότητα της κα Τσουμάνη στη Γραμματεία Ισότητα δε χαρακτηρίζεται από τη συλλογή φεμινιστικών περγαμηνών. Επί των ημερών της, άλλαξε το οικογενειακό δίκαιο σε αναχρονιστική κατεύθυνση εν μια νυκτί. Με τη σύμπλευση ΝΔ – ΛΑΟΣ , τροποποιήθηκε η μέχρι τότε νομοθεσία που όριζε ότι και μετά το γάμο η γυναίκα διατηρεί το επίθετο της και πλέον μπορεί προαιρετικά (!) να υιοθετεί το επίθετο του συζύγου της. Η κα Τσουμάνη όχι μόνο δεν απέτρεψε την κατεδάφιση μιας νομοθεσίας αρκετά προοδευτικής, αλλά έκανε και χρήση των νέων διατάξεων αφού στο ψηφοδέλτιο παρουσιάζεται ως Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα. Επιπλέον, το πολυαναμενόμενο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αντί για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που θα διευκόλυνε την καθημερινότητα χιλιάδων ζευγαριών κατέστει κενό γράμμα, αφού δεν επεκτάθηκε στα ομόφυλα ζευγάρια.
Για όλα αυτά φεμινιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς ζητούσαν την παραίτηση της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όμως αντί να την απομακρύνει, της έδωσε προαγωγή για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Από Το Κουτί της Πανδώρας
1 σχόλια:
Με ιδιαίτερη ένταση δίνεται η μάχη του σταυρού σε όλη την επικράτεια.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, ποικίλα σχόλια προκαλούν οι πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων, που δεν συνάδουν με το γενικότερο κλίμα οικονομικής δυσπραγίας και περιστολής δαπανών.
Ειδικά στον -κρίσιμο για την έκβαση της μάχης του κάμπου- Νομό Μαγνησίας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση έχουν επιδοθεί σε δαπανηρές προεκλογικές δραστηριότητες και συνεχείς καταχωρήσεις σε τοπικά Μέσα, που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν.
Μένει να δούμε αν θα τους δικαιώσουν τα αποτελέσματα…
Ένας αγανακτισμένος ψηφοφόρος.
Δημοσίευση σχολίου