Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Οδηγίες προς εκλογείς στην τελική ευθεία για την κάλπη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στην κάλπη.
Σε ρυθμούς εκλογών κινείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, που προετοιμάζεται για την μετάδοση των αποτελεσμάτων αλλά και την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του νομού Μαγνησίας (δεν ισχύει για τους ετεροδημότες) θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009.
Η μόνη αλλαγή που έγινε αφορά τους εκλογείς του Εκλογικού Διαμερίσματος Αγριάς, οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο κτίριο του ΕΠΑ.Λ. Αγριάς.
Σύμφωνα με ενημέρωση του αντινομάρχη Νικ. Ντίτορα, σε λειτουργία βρίσκεται η τηλεφωνική γραμμή 24210- 51111, στην οποία μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι της Μαγνησίας και να πληροφορούνται το εκλογικό διαμέρισμα και το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα μεταβούν, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Επίσης, στον ιστότοπο της Νομαρχίας Μαγνησίας www.magnesia.gr οι πολίτες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν, να αναζητήσουν τις σχετικές με τις εκλογές ανακοινώσεις και τις εγκυκλίους του ΥΠΕΣΔΔΑ και να πληροφορηθούν για τα εκλογικά τμήματα.
Σημειώνεται ότι κάθε εκλογέας της Εκλογικής Περιφέρειας Μαγνησίας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας μέχρι δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

Υποχρεωτική η ψήφος
Την ερχόμενη Κυριακή οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες που α) έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1991, β) είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας, γ) δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική αν και από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι εκλογείς που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, οι εκλογείς που θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως στην εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
Επίσης θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Δικαιολογημένοι είναι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λ.π., που λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν θα τους επιτραπεί να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ετεροδημότες
Όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και συμπεριλήφθηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, φέρεται η ένδειξη Ε.
Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα, όπου είναι κανονικά γραμμένοι.
Στο νομό Μαγνησίας έχουν συσταθεί εκλογικά τμήματα για ετεροδημότες εκλογείς, που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και η βασική εκλογική τους εγγραφή είναι στις περιφέρειες:
Α΄ Αθηνών, Β΄ Αθηνών, Γρεβενών, Καρδίτσης, Έβρου, Α΄ Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λαρίσης, Φθιώτιδος και Τρικάλων.
Οι υπόλοιποι ετεροδημότες του νομού μπορούν να ψηφίσουν μόνο στις βασικές εκλογικές τους περιφέρειες.
Όλα τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών θα λειτουργήσουν στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, (Κύπρου 9).

Παραληφθέντες εκλογείς
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου ή της Κοινότητας στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι γραμμένοι.
Συνεπώς, όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 4ης Οκτωβρίου 2009, να απευθυνθούν στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Διευκόλυνση εκλογέων
Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, Α.Μ.Ε.Α., ασθενείς κ.λ.π., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.
Για το σκοπό αυτό απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template