Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

«Πυρά» για σπατάλες και υπερχρέωση της Ν.Α.Μ.

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο, χθες, ο προϋπολογισμός έτους 2010 ως απαραίτητο «εργαλείο» για τη λειτουργία της Νομαρχίας.
Η Νομαρχιακή Αρχή δέχτηκε τα «πυρά» των μειοψηφιών για «σπάταλη πολιτική, κακή διαχείριση αλλά και αδυναμία να αξιοποιήσει σωστά τους πόρους που έχει και οι οποίοι έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν».
Ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς παραδέχτηκε πως η ΝΑΜ πρέπει να «βάλει το χέρι στην τσέπη» και να δαπανήσει τον προϋπολογισμό ενός έτους για να καλύψει υπερβάσεις που καταγράφηκαν κατά την υλοποίηση έργων του Γ ΚΠΣ.
Νωρίτερα είχε ζητήσει από την παρατάξεις να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, που αποτελεί «εργαλείο» για τη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Την εικόνα μιας «υπερχρεωμένης Νομαρχίας», περιέγραψε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιαν. Πρίντζος και κατηγόρησε τη Νομαρχιακή Αρχή για «σπάταλη πολιτική». Εξέφρασε δε τη διαφωνία της παράταξής του ως προς τον τρόπο διαχείρισης χρημάτων από τους ΚΑΠ, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
«Το πρώτο χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού είναι ο τετραπλασιασμός των πόρων σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχαμε να διαχειριστούμε εμείς, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη ΝΑΜ να κάνει τον προγραμματισμό της για τα επόμενα χρόνια.
Η Μαγνησία κατέχει τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις», ανέφερε.
Μια σειρά μελετών που είχαν εγκριθεί από το 2005 παραμένουν στα συρτάρια, ενώ χάνονται ευκαιρίες για το νομό, όπως στην περίπτωση του προγράμματος Πίνδος που η Μαγνησία έμεινε εκτός, τόνισε.
Ο Γιαν. Πρίντζος είπε πως η Νομαρχία θα κληθεί να καταβάλλει ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθούν έργα του Γ ΚΠΣ, λόγω κακής διαχείρισης, ενώ θα «πέσουν στο κεφάλι της» διεκδικήσεις από υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια.
Ο επικεφαλής των «Νέων Δρόμων» Σ. Κοκκίνης μίλησε για έναν προϋπολογισμό «χωρίς όραμα, σχέδιο για την επόμενη ημέρα, που δεν λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο, έναν προϋπολογισμό καθαρά για διαχειριστικούς λόγους».
«Ενώ η υπόλοιπη Θεσσαλία αποτελεί ένα εργοτάξιο, εσείς πρέπει να συνεισφέρετε για έργα που με δική σας υπαιτιότητα παρουσιάζουν καθυστερήσεις» είπε και συμπλήρωσε «δεν έχει γίνει σωστή κατανομή πόρων, σωστή διαχείριση. Να συνέλθετε.
Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό».
Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Χαρμάνης ανέφερε ότι ο προς ψήφιση προϋπολογισμός ακολουθεί τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του κρατικού προϋπολογισμού.
Η Νομαρχία αποτελεί «γρανάζι» μεταφοράς ποσών, δεν καλύπτεται ο αναπτυξιακός και λειτουργικός ρόλος της ΝΑΜ, είπε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.
Για διάθεση κονδυλίων «κατά ανορθόδοξο τρόπο προκειμένου ο Νομάρχης να ικανοποιήσει τη δική του αυταρέσκεια και τον πολιτικό του ναρκισσισμό», μίλησε ο νομαρχιακός σύμβουλος των «Νέων Δρόμων» Γ. Μουλάς.
«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ασφυκτιά κάτω από τον εναγκαλισμό της Πολιτείας.
Τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ελάχιστα σε για να φθάσει στο επίπεδο των αναπτυγμένων χωρών της Ε.Ε.
Η ΝΑΜ ανέλαβε την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ ΚΠΣ, έργα για τα οποία λόγω υπερβάσεων που παρουσίασαν, η Νομαρχία πρέπει να διαθέσει ποσό που φθάνει τα 5 εκατ. ευρώ, τον προϋπολογισμό μιας ολόκληρης χρονιάς» απαντούσε ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.
Σημείωσε ότι ήρθε η ώρα της ανατροπής ώστε η Νομαρχία να αποκτήσει αρμοδιότητες και πόρους.
«Από τη στιγμή που έχουμε να διαχειριστούμε ελάχιστους πόρους πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες», δήλωσε με αφορμή κριτική για έργα που έχουν μείνει στο περιθώριο.
Όσον αφορά την κριτική για σπατάλη πόρων σε δραστηριότητες άνευ ουσίας, είπε ότι η Νομαρχία έχει δαπανήσει μικροποσά σε δράσεις που στόχευαν στην κινητοποίηση των πολιτών προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα οικολογικής οδήγησης. Ο προϋπολογισμός είναι λειτουργικός, κατέληξε.
«Καλές είναι οι «κορώνες» αλλά όταν φθάσαμε στην υλοποίηση αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάποιοι τραβήχτηκαν» σχολίασε ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής αναφερόμενος σε αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΝΑΕ.
Όπως είπε, ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες της Νομαρχίας και είναι απλά διαχειριστικός.
«Αυτός ο προϋπολογισμός δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού, αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με εμάς» απαντούσε στη δευτερολογία του ο πρώην Νομάρχης Γιαν. Πρίντζος και κάλεσε τη Νομαρχιακή Αρχή να σταματήσει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων δαπανώντας κονδύλια.
Ειρήνη Καραμήτσου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template