Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση με έργα ζωγραφικής της Δημοτικής Συλλογής Βόλου

Το β΄ μέρος του συνόλου των έργων της Δημοτικής Συλλογής και του Μουσείου Αλ.Κ.Δάμτσα θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009 ως τις αρχές Νοεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στη συνέχεια του πρώτου μέρους που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο.
Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και πολλών Βολιωτών που δραστηριοποιήθηκαν καλλιτεχνικά από την δεκαετία του 50 και μετά θα εκτεθούν σε τρεις ορόφους του Κέντρου Τέχνης.
Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο και στον ημιώροφο θα εκτεθούν έργα των τελευταίων δεκαετιών, που συμπεριλαμβάνονται στη Δημοτική Συλλογή, τα οποία ανήκουν κυρίως σε ζωγράφους της πόλης, προερχόμενα ελάχιστα από αγορές ενώ τα πιο πολλά αποτελούν δωρεές καλλιτεχνών ή φιλοτέχνων και συγγενών των ζωγράφων.
Είναι γνωστό πως από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Τέχνης το 1990, από τις ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών στο χώρο αυτό ή σε άλλους εκθεσιακούς χώρους του Καλλιτεχνικού Οργανισμού έμενε ένα έργο τους για την Δημοτική Συλλογή, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί με τον τρόπο αυτό πάνω από διακόσια έργα.
Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου θα εκτεθούν έργα της συλλογής του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα, δημιουργίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και έργα Βολιωτών και Θεσσαλών.
Τα έργα αυτά έχουν να παρουσιαστούν στο κοινό από την πρώτη έκθεση της δωρεάς του συμπολίτη δωρητή και αποτελούν το μικρότερο μέρος της συλλογής.
Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο κομμάτι της συλλογής του Μουσείου ανήκει στα έργα Ελλήνων υπαιθριστών ζωγράφων των αρχών του 20ου αιώνα, που ήταν η ιδιαίτερη προτίμηση του συλλέκτη-δωρητή.
Στον τρίτο και τέταρτο όροφο του κτιρίου θα παραμείνουν οι εκθέσεις ως έχουν, παρουσιάζοντας το υπόλοιπο μέρος της δωρεάς, με έργα των παλαιοτέρων ζωγράφων και χαρακτών.
Στις αίθουσες του Δημαρχείου, όπου κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της έκθεσης των έργων των συλλογών είχαν εκτεθεί πορτραίτα ζωγράφων των αρχών του αιώνα, τα οποία πλαισίωναν τα ήδη υπάρχοντα πορτραίτα παλαιών δημάρχων φιλοτεχνημένα από γνωστούς Βολιώτες ζωγράφους, θα παρουσιαστούν και άλλα πορτραίτα νεώτερων καλλιτεχνών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο θεατής να παρακολουθήσει στοιχειωδώς της διακυμάνσεις της τεχνοτροπίας στο πέρασμα του αιώνα.
Ενδιαφέρον στοιχείο της νέας παρουσίασης αποτελεί και η έκθεση έργων προερχομένων από τρεις νέες δωρεές.
Πρόκειται για τα τέσσερα έργα του Βολιώτη ζωγράφου Θανάση Ακριβόπουλου, που δώρισε ο ίδιος μετά την αναδρομική του έκθεση στο Κέντρο Τέχνης φέτος το χειμώνα καθώς και για τις δωρεές ζωγραφικών έργων δύο γυναικών, της ζωγράφου και χαράκτριας Κούλας Μπεκιάρη (Αθήνα 1902-1992) και της Δέσπως Μαγκώνη (Αθήνα 1943) που ζει από το 1970 στη Νέα Υόρκη, έργα που σύμφωνα με την επιθυμία της ζωγράφου προσέφερε γνωστή γκαλερί της Αθήνας.
Επίσης αναμένεται και η δωρεά 25 έργων του γνωστού ζωγράφου Εμμανουήλ Ζέπου, μια δωρεά που, έπρεπε να έχει δοθεί στο Δήμο Βόλου και σε άλλες πέντε δημοτικές πινακοθήκες από το 1998 και έχει καθυστερήσει λόγω ασυμφωνίας κάποιων πινακοθηκών για την διανομή των έργων.

Διαδραστική πύλη
Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός αποτέλεσε η πρώτη παρουσίαση της διαδικτυακής διαδραστικής πύλης (portal)με την επωνυμία http://dekiriko.kodv.gr του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, που περιλαμβάνει το σύνολο των ψηφιοποιημένων πια έργων των συλλογών έργων τέχνης του Δήμου Βόλου και των κειμένων με ιστορικά στοιχεία που τα συνοδεύουν, καθώς και στοιχεία τεκμηρίωσης του κάθε έργου, όπως και τα ετήσια προγράμματα των περιοδικών εκθέσεων.
Ένα ανοιχτό σύστημα που θα εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα συνεχώς και που θα επιτρέπει στον καθένα που χειρίζεται τη νέα τεχνολογία και έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, να μπορεί να συνδέεται on line με τα έργα και την ιστορία των Δημοτικών Συλλογών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που υλοποιήθηκε στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Το έργο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» του Γ΄ΚΠΣ, στο Μέτρο2.4 «Περιφερειακά γεωγραφικά συστήματα και καινοτόμες ενέργειες», μετά από αίτηση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου το 2003, στον οποίο υπάχθηκε αναγκαστικά η διαχείριση των Δημοτικών Συλλογών επί δημαρχίας Κυρ. Μήτρου.
Την αίτηση υπέβαλε και στήριξε ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΚΟΔΒ Β.Ματσάγγος.
Η έγκρισή του έγινε στο τέλος του 2005, οπότε άρχισε η τελική καταγραφή, η τεκμηρίωση και η ψηφιοποίηση του κάθε έργου.
Όπως αναφέρει στην εισαγωγή ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απ. Φοινικόπουλος:
«Η ποικιλομορφία της ιστορίας της πόλης μας κυρίως σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικού πλούτου, σε αρχεία, βιβλία, εκδόσεις- τώρα και σε έργα τέχνης, ανοικτή σε όλους τους πολίτες με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω μιας δικτυακής πύλης.
Αυτό το όνειρο για μια Πολιτιστική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη του Δήμου Βόλου γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Με τη ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων που ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Βόλου, οι Βολιώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο αντίστοιχο υλικό...
Η ψηφιοποίηση της Δημοτικής Συλλογής και της συλλογής του «Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα» αντανακλούν εν πολλοίς τη διαδρομή της πολιτιστικής ανάπτυξης και της καλλιτεχνικής άνθισης της πόλης του Βόλου, από τη διάρκεια του Μεσοπολέμου έως τις μέρες μας.
Το έργο αυτό του Καλλιτεχνικού Οργανισμού, το οποίο αντιπροσωπεύει βάσεις δεδομένων για 1.000 περίπου έργα τέχνης, συνεπικουρεί το σημαντικό έργο που επιτελείται από τα επιμέρους τμήματά του με στόχο την παροχή ευκαιριών για αισθητική παιδεία και καλλιέργεια μέσω των τεχνών.
Αξιοποιώντας τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας δίνει ακόμη την ευκαιρία να προβάλλει τους θησαυρούς του Δήμου σε κάθε φιλότεχνο, αλλά και στο ευρύτερο κοινό να διεισδύσει στον κόσμο της τέχνης και να ερευνήσει την εικαστική ιστορία της πόλης».

Οι επιμελητές και συντηρητές
Την επιστημονική επιμέλεια του έργου είχε η Ιστορικός - Κοινωνιολόγος της Τέχνης Χρύσα Δραντάκη, υπεύθυνη των εικαστικών εκθέσεων του ΚΟΔΒ, ενώ την καταγραφή και την ψηφιοποίηση των έργων πραγματοποίησαν οι συντηρητές Εύα Κατούνια και Μάριος Αναγνωστόπουλος.
Ειδικός σύμβουλος για θέματα συντήρησης των έργων είναι ο συντηρητής και ζωγράφος Γ. Παπαιωάννου.
Περίπου 800 και πλέον έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, κεραμικά, ψηφιδωτά, κατασκευές φωτογραφίες, μεταξοτυπίες και φωτοαναπαραγωγές, εγράφησαν στο σύστημα, το οποίο επίσης μαζί με συνοδευτικά κείμενα και στοιχεία προβάλλει σε εικονική πραγματικότητα και την έκθεση «Πρόσωπα και θέματα καθημερινής ζωής» με έργα του Μουσείου Δάμτσα και μουσική επένδυση του Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Το σύστημα παρουσιάζει το ιστορικό του Καλλιτεχνικού Οργανισμού και του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, που αποτελεί το κέντρο δραστηριοτήτων του Τμήματος Εικαστικών του ΚΟΔΒ και συνιστά τον πυρήνα της εικαστικής ζωής της πόλης, όπου είναι αποθηκευμένη η Δημοτική Συλλογή έργων τέχνης και από τον Μάiο 1998 στους 3 ορόφους του στεγάστηκε το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα.
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template