Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

«Ζυμώνει» τη θεωρία της καμένης γης

Την υποταγή των εργαζομένων και την εξασφάλιση της πολυπόθητης «κοινωνικής συναίνεσης» για την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, απαίτησε χτες το βράδυ, με διάγγελμά του έξι μέρες πριν από τις εκλογές, ο Γ. Παπανδρέου. Θέτοντας την επόμενη μέρα των εκλογών ως αφετηρία για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επιδρομής, ο Γ. Παπανδρέου διεκδίκησε «ισχυρή λαϊκή εντολή» ζητώντας ουσιαστικά λευκή επιταγή από τα λαϊκά στρώματα για την προώθηση μιας «νέας πορείας τομών και αλλαγών» με στόχο την «ανάταξη της οικονομίας» και την επιβολή «τάξης στα δημόσια οικονομικά». Δηλαδή, την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με νέα προνόμια και την παράταση της μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας.

Προτάσσοντας ως εχέγγυο για την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής το «ολοκληρωμένο σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ και απευθύνοντας «προσκλητήριο ενότητας όλων των Ελλήνων», για την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να εξασφαλίσει τη λαϊκή συγκατάθεση για την προώθηση των νέων ανατροπών που ήδη έχει εξαγγείλει στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, για το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας να εμφανιστεί σαν εκφραστής του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων υποστήριξε ότι «θα καλέσει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συνεννόηση για τα αυτονόητα. Αυτά που πρέπει να κάνουμε πράξη». Απηύθυνε κάλεσμα δηλαδή στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στα ρεφορμιστικά συνδικάτα να προωθήσουν με «διάλογο» και «συναίνεση» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Νέος άνεμος» κερδοφορίας

Το στίγμα των «αναγκαίων αλλαγών» και των στόχων του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να το δώσει - για πολλοστή φορά - αρκετές ώρες πριν το διάγγελμά του, κατά τη διάρκεια περιοδείας του χτες το πρωί στο Περιστέρι. «Χρειάζεται ένας νέος άνεμος αλλαγής για τον επιχειρηματία στη χώρα μας. Να αισθανθεί ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, ότι δε χάνει αυτό που επένδυσε και ότι έχει ένα κράτος αξιόπιστο δίπλα του (...). Για να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια»!

Αυτό δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Περιστέρι, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους, βιοτέχνες και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του επίσης υποστήριξε ότι για την «αναθέρμανση της οικονομίας» - δε μίλησε για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος - χρειάζεται να «στηρίξουμε και τον εργαζόμενο, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του και αυτό θα κάνουμε, απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στην ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση, ακόμα και στις άθλιες και πελατειακές πρακτικές των stage». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί για την τήρηση όλων των αντεργατικών νομοθετημάτων του δικομματισμού.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κακώς τα 28 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στις τράπεζες και όχι στην αγορά», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι τα χρήματα θα παραμείνουν στις τράπεζες και ότι απλά «χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του πακέτου των 28 δισ. ευρώ»...

Στρώνουν το έδαφος

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κάλεσε εκ νέου χτες την κυβέρνηση να δώσει τα πραγματικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, συντηρώντας την επιχείρηση που έχει στήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τα «άδεια κρατικά ταμεία». «Θα πουν πού είναι το έλλειμμα και πού θα κλείσει στο τέλος του χρόνου;», αναρωτήθηκε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από 6%».

Ακριβώς σ' αυτό το πλαίσιο με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η πολιτική της ΝΔ μας οδήγησε στα πρόθυμα της κατάρρευσης. Θα εξηγήσουμε λοιπόν στους εταίρους μας στην ΕΕ πως η πολιτική αυτή απέτυχε και πως πρέπει να τηρήσουμε μια άλλη πολιτική, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να τηρήσουμε μεσοπρόθεσμα τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ΟΝΕ».
Οπως ήδη έχει εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου, θα προτείνει ένα «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα», δηλαδή παράταση της λιτότητας για τρία χρόνια σε συνδυασμό με μια σειρά «διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο, δήλωσε ότι «οι διαφορές μας είναι γνωστές, όπως γνωστά είναι και τα σημεία κοινού λόγου»... Αναφερόμενος στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου στο «Βήμα», το οποίο φιλοξενήθηκε στο χώρο που καταγράφεται η «άποψη» του συγκροτήματος Λαμπράκη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «έχει γράψει πολλά άρθρα» και έσπευσε να προσθέσει ότι «έχει δηλώσει πολύ καθαρά ότι δεν χρωστά σε κανένα, δεν εξαρτάται από κανένα».

Από τον Ριζοσπάστη

Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ταχυδρόμος, για το πως "ζυμώνουν" την θεωρία της "καμένης γης"!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template