Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Δελτία μετακίνησης σε Α.Μ.Ε.Α., αλλά λείπουν υποδομές!

Εδώ και λίγες μέρες άρχισε η χορήγηση των φετινών δελτίων μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στα άτομα με αναπηρίες που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στους συνοδούς των ολικά τυφλών και των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω.
Το δελτίο ισχύει για τα συγκοινωνιακά μέσα του Ο.Σ.Ε. και των υπεραστικών Κ.Τ.Ε.Λ. σε όλες τις διαδρομές του εσωτερικού δικτύου.
Μάλιστα, στους ολικά τυφλούς και στα άτομα που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο με αναπηρία 67% και πάνω που συνοικεί και βαρύνει το φορολογούμενο, παρέχεται και το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού Λάρισας.
Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία και στοχεύει αν μη τι άλλο στη διευκόλυνση των αναπήρων.
Παρόλα αυτά όμως, κάποια από τα μέσα μαζικής μεταφοράς που δέχονται το δελτίο μετακίνησης των αναπήρων, δεν είναι κατάλληλα για αυτούς.
Χαρακτηριστική περίπτωση τα λεωφορεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ. Κανένα εξ΄ αυτών δεν διαθέτει τις απαραίτητες ράμπες για τα αναπηρικά καροτσάκια.
Έτσι, σπάνια ανάπηροι πολίτες επιλέγουν για τη μετακίνησή τους τα υπεραστικά λεωφορεία αφού η πρόσβασή τους σε αυτά είναι πολύ δύσκολη. Και όταν αυτό συμβαίνει είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός συνοδού και η βοήθεια του οδηγού για να μπορέσουν να επιβιβαστούν και να αποβιβαστούν.
Στον ΟΣΕ τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς όλα τα νέα και αρκετά από τα παλιά βαγόνια των τρένων είναι προσβάσιμα στους αναπήρους, ενώ διαθέτουν και ειδικά κουπέ.
Μάλιστα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, όπως και στους υπόλοιπους, υπάρχει ειδικό μηχάνημα για τη μεταφορά τους εντός και εκτός του τρένου.
Όταν, λοιπόν, υπάρχουν άτομα με αναπηρία σε κάποιο δρομολόγιο, ειδοποιείται ο σταθμός αποβίβασής τους και χρησιμοποιώντας το ειδικό μηχάνημα, υπάλληλοι του προσωπικού κινήσεως αμαξοστοιχιών πραγματοποιούν τη μεταφορά τους.
Τέλος, φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η αστική συγκοινωνία της Λάρισας, καθώς το 90% των λεωφορείων διαθέτουν ειδική ράμπα για τους αναπήρους, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας.
Στόχος του αστικού ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Μιχ. Σακελλαρίου, είναι να αγγίξουν το 100%, καθώς θεωρούν σημαντική την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. Απευθύνει έκκληση όμως σε όλους τους κατοίκους να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στις στάσεις των αστικών, γιατί έτσι εμποδίσουν την πρόσβαση των αναπήρων συνανθρώπων τους.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, η χορήγηση των δελτίων θα γίνεται τόσο από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και από όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ( Κ.Ε.Π. ) του Νομού Λάρισας.
Οι κάτοχοι δελτίου έτους 2008, θα προσκομίσουν για την ανανέωσή του τα πιο κάτω δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου ( χορηγείται από την υπηρεσία ).
2. Το δελτίο μετακίνησης.
3. Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής (δημοσίου, Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε. και άλλων ασφαλιστικών φορέων ), στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και η χρονική διάρκεια ισχύος της, ή απόκομμα σύνταξης αναπηρίας Ο.Γ.Α. του τελευταίου μήνα στο οποίο υπάρχει τυπωμένος ο χαρακτήρας «Α» ή βιβλιάριο οικονομικής ενίσχυσης Πρόνοιας ή προσωρινή - ισόβια κάρτα αναπηρίας που έχει εκδοθεί από την Πρόνοια ή απόφαση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας διοικητικού διευθυντή ασφαλιστικού φορέα.
Σε περίπτωση που δεν έχει λήξει η χρονική διάρκεια της γνωμάτευσης που βρίσκεται στο αρχείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα προσκομισθεί νέα γνωμάτευση.
4. Το ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας, στο πίσω εξώφυλλο του οποίου θα σημειώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο η ημερομηνία παράδοσης του δελτίου.
5. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2008 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., σε περίπτωση που δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης (μόνο οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας). Όσοι όμως από τους ανωτέρω δικαιούχους δεν επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, τη μετακίνηση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του Νομού Λάρισας δεν θα προσκομίσουν εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου για πρώτη φορά είναι όλα τα παραπάνω (εκτός του παλιού δελτίου),μαζί με τα εξής:
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Συμφωνητικό μίσθωσης κατοικίας ή ένα εκ των λογαριασμών Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., ύδρευσης, κινητής τηλεφωνίας που εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου του δελτίου. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η μόνιμη κατοικία από τα προαναφερόμενα έγγραφα θα δηλώνεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες ή τρεις όταν πρόκειται για ολικά τυφλούς ή βαριά νοητικά καθυστερημένα άτομα.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα γραφεία της υπηρεσίας (ισόγειο Β΄ πτέρυγα διοικητηρίου Νομαρχίας) από τον υπάλληλο Β. Γεωργίου, τηλέφωνο 2413-506279.
Από ASTRA TV

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template