Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκινά το 1ο Αντάμωμα Καραγκούνηδων

Με βασικό στόχο να αναδείξει την κοινωνική, οικονομική, πνευματική, πολιτιστική και θρησκευτική ζωή των Καραγκούνηδων, ξεκινάει αύριο (σήμερα), στο δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας, το 1ο Αντάμωμα των Καραγκούνηδων, το οποίο θα διαρκέσει ώς τις 13 Σεπτεμβρίου.
Το Αντάμωμα διοργανώνεται έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου.
Το καραγκούνικο αντάμωμα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, επειδή ακριβώς απευθύνεται σε γηγενείς πληθυσμούς, από διάφορες περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας, είναι πολύ διαφορετικό από τα αντίστοιχα άλλων νομαδικών φυλών, γι΄ αυτό και γίνεται στην πλατεία της μεγαλύτερης σε γηγενή πληθυσμό πόλης της θεσσαλικής πεδιάδας, του Παλαμά.
Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, που κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμούς, από τους Καραγκούνηδες, αποτελεί την κοιτίδα και το κέντρο του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, του πολιτισμού των Καραγκούνηδων.
Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές στον Παλαμά, απέδειξαν την αδιάκοπη ιστορική και πολιτισμική συνέχεια της πόλης από τη νεολιθική εποχή (6η χιλιετία) μέχρι σήμερα.

Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες είναι γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί της θεσσαλικής πεδιάδας, αποκλειστικά ελληνόφωνοι, με πολιτιστικά στοιχεία, που οι ρίζες τους φθάνουν βαθιά στις αρχαίες θεσσαλικές φυλές.
Ανάλογα με τις ενδυματολογικές διαφορές και τις άλλες πολιτιστικές κατά περιοχή ιδιαιτερότητες, οι καραγκούνηδες της Θεσσαλίας χωρίζονται σε κύκλους χωριών.
Αυτοί είναι: ο κύκλος των χωριών του Παλαμά - Σοφάδων, ο κύκλος των χωριών της Καρδίτσας, ο κύκλος των χωριών των Τρικάλων, τα Μεγάλα Καλύβια, τα χωριά των Φαρσάλων (Γκατζανοχώρια), ένας κύκλος χωριών των Νομών Λάρισας (Μαυροβούνι - Κρανώνας - Άγιοι Ανάργυροι) και Μαγνησίας (Νίκαια - Χάλκη - Κιλελέρ - Ριζόμυλος - Στεφανοβίκειο).

"Οι Καραγκούνηδες, με τον πλούσιο πολιτισμό τους, κατοικούν στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλικής πεδιάδας και είναι ανάγκη επιτακτική να περισώσουμε τον πολιτισμό τους", δήλωσε ο δήμαρχος Παλαμά, Βασίλης Καραδήμος.
"Αποτελεί χρέος και τιμή- συνέχισε- να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τις αξίες της Καραγκούνικης φυλής του παρελθόντος. Οι πνευματικές παραδόσεις, είναι η μνήμη των λαών και εμείς εκφράζουμε τον σεβασμό μας και με αίσθημα ευθύνης προσπαθούμε να μη χάσουμε την επαφή μας, με τις πνευματικές αξίες του παρελθόντος".
Από το trikaland.gr

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template