Μια κοιτίδα πολιτισμού στην "καρδιά" του Βόλου αποτελεί το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, το κέντρο δραστηριοτήτων του Τμήματος Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου Ευρωπαίου ζωγράφου που γεννήθηκε στο Βόλο, το 1888.
Βρίσκεται σε ακτίνα μόλις 100μ. από το Δημαρχείο του Βόλου, στον πεζόδρομο Μεταμορφώσεως, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο. Πρόκειται για το νεόδμητο γυάλινο κτίριο του Δήμου, του οποίου το ισόγειο, ο ημιόροφος, όπως και ο β΄όροφος, αποτελούν τους χώρους των περιοδικών εκθέσεων και οι δύο επόμενοι όροφοι ανήκουν στο Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα. Στο ίδιο κτίριο υπάρχει, επίσης, ο χώρος αποθήκευσης των έργων της Δημοτικής Συλλογής, το εργαστήριο συντήρησης, γραφεία, μικρός χώρος βιβλιοθήκης και αρχειακού υλικού.
Το Κέντρο Τέχνης εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 με την έκθεση "Καλλιτέχνες του Μεσοπολέμου", ενώ από την Άνοιξη του '91 άρχισε, πλέον, η σταθερή παρουσίαση των εκθέσεων με περιοδικό χαρακτήρα, με σκοπό να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό της πόλης η νεοελληνική εικαστική δημιουργία.
Από το Μάιο του 1998, στους τρεις ορόφους του Κέντρου Τέχνης στεγάστηκε το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα.
Στο πλαίσιο της γενικότερης προβολής και ενίσχυσης της εικαστικής δημιουργίας συμπεριλαμβάνονται η δημοτική συλλογή έργων τέχνης, το "Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα", το ετήσιο πρόγραμμα εικαστικών εκθέσεων και τα υπαίθρια εικαστικά έργα.
Δημοτική Συλλογή
Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στεγάζεται και η Δημοτική Συλλογή έργων τέχνης. Η ιστορία της Δημοτικής Συλλογής χάνεται στο βάθος του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, σχηματίστηκε κυρίως από δωρεές καλλιτεχνών και ιδιωτών προς το Δήμο και από αγορές του Δήμου και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού τα τελευταία χρόνια.
Κατά την τελευταία δεκαπενταετία, συστηματικά, εμπλουτίστηκε η Συλλογή, με την υποχρεωτική δωρεά των καλλιτεχνών από τις ατομικές εκθέσεις, που προγραμματίζονται στο Κέντρο Τέχνης "Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο" και σε άλλους μικρότερους χώρους του Δήμου.
Σήμερα, η Δημοτική συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού και καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Η πρώτη συνολική παρουσίαση στο κοινό έγινε μεταξύ των ετών 1968 - 1975, σε ιδιωτικό χώρο, που παραχωρήθηκε στην κατοικία του κ. Α. Φιλιππίδη στο κέντρο της πόλης.
Η πρώτη καταγραφή και αξιολόγηση των έργων της, αναφέρουν τα ίδια στοιχεία, έγινε το 1977, επί δημαρχίας Θ. Κλαψόπουλου, από τον γνωστό κριτικό της τέχνης Τώνη Σπητέρη, ενώ τα έργα της συλλογής υπήρχαν σε διαδρόμους και γραφεία του Δημαρχείου.
Στα 1984, επί δημαρχίας Μ. Κουντούρη, με την επιμέλεια μιας τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον γνωστό λαογράφο Κίτσο Μακρή, τη ζωγράφο Ντόρα Χρυσοχοΐδη - Λιβανού και τον γκαλερίστα - ζωγράφο Δ. Ψυχούλη, τα περίπου 60 πιο αξιόλογα έργα της συλλογής παρουσιάστηκαν, με μορφή μόνιμης έκθεσης, σε αίθουσα του Δημαρχείου, ειδικά διαμορφωμένη.
Την άνοιξη του ΄91, επί δημαρχίας Δ. Πιτσιώρη και με εντολή του διευθυντή του Δήμου Δ. Σιάτρα, έγινε νέα καταγραφή και αξιολόγηση της συλλογής από την Ιστορικό - Κοινωνιολόγο Τέχνης, Χρύσα Δραντάκη, Διευθύντριας του Εικαστικού Τμήματος.
Η συλλογή παρουσιάστηκε πέντε φορές επιλεκτικά στο κοινό, με τη μορφή περιοδικών εκθέσεων. Η μοναδική ολοκληρωμένη παρουσίαση της Δημοτικής Συλλογής έγινε τον Δεκέμβριο του 1998 σε 3 διαφορετικά κτήρια του Δήμου Βόλου (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο - Καπναποθήκη Σπίρερ και κτήριο Στρεφτάρη). Έκτοτε η συλλογή δεν παρουσιάστηκε στο κοινό.
Πολύ πρόσφατα (Απρίλιος - Μάϊος 2006) πραγματοποιήθηκε η έκθεση με τις τελευταίες δωρεές στο Δήμο από ιδιώτες, μεταξύ των οποίων ένα σπάνιο πορτρέτο της πρώτης εποχής του Γ. Γουναρόπουλου.
Τα έργα στο σύνολό τους δεν παρουσιάζουν μια απόλυτη συνέχεια. Λείπουν κατ' αρχήν έργα καλλιτεχνών που σημάδεψαν την πρωτοπορία της τέχνης, όπως επίσης έργα της πρώτης εποχής της Νεοελληνικής Τέχνης, δηλαδή της Επτανησιακής Σχολής και της Σχολής Μονάχου ή και έργα της Αφαίρεσης της γενιάς του '60 και των σύγχρονων τάσεων - πλην εξαιρέσεων.
Στη Δημοτική Συλλογή ανήκει η σειρά ιστορικών φωτογραφιών του Στέφανου Στουρνάρα της περιόδου 1900-1920, που εκτίθεται μόνιμα, σε ειδικές προθήκες, στο διάδρομο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, καθώς και άλλα μνημειακά έργα.
Το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα
Στον εμπλουτισμό της Δημοτικής Συλλογής και της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε τα μέγιστα η μεγάλη δωρεά του συλλέκτη με καταγωγή από το Βόλο Αλ. Κ. Δάμτσα, αποτελούμενη από 365 έργα Ελλήνων ζωγράφων, που καλύπτουν την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής- χαρακτικής από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα.
Το "Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα" ονομάστηκε έτσι σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή, όπως διατυπώθηκε στο Συμβόλαιο Δωρεάς.
Το επονομαζόμενο "Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα περιλαμβάνει μέρος της προσωπικής συλλογής του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, και άλλα 365 έργα (δωρεά), που κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών.
Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Περιλαμβάνονται επίσης στην δωρεά μια σειρά μεταξοτυπιών συγχρόνων Ελλήνων ζωγράφων, αφίσες εκθέσεων, βιβλία τέχνης και κατάλογοι εκθέσεων.
Η καταγραφή των έργων της δωρεάς, που αποφάσιζε μόνος ο δωρητής, έγινε από την Χρύσα Δραντάκη, ιστορικό-κοινωνιολόγο τέχνης, υπευθύνου του Τμήματος Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου