Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

Βάνδαλοι, ''δίνουν'' το Εθνικό πάρκο του Πάπιγκου σε λαθροθήρες

Λίγες ημέρες πριν απο την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το αγριγούρουνο και για λόγουυς προφανείς, άγνωστοι (προφανώς οι ίδιοι με την προηγούμενη φορά) αποτελείωσαν το καταστροφικό έργο ξηλώματος των πινακίδων οριοθέτησης της Ζώνης Ια του Εθνικού Πάρκου, το οποίο ξεκίνησαν λίγο πριν απο το τέλος της περασμένης κυνηγετικής περιόδου (8/1/2009).
Το αίσθημα ατιμωρησίας και αδιαφορίας που καλλιεργήθηκε απο την αδυναμία αποτελεσματικής εποπτείας της περιοχής μετά το πρώτο κρούσμα και παρα την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων του Πάπιγκου οδηγεί, μετά και το τελευταίο κρούσμα βανδαλισμού και του ξηλώματος των τελευταίων τεσσάρων πινακίδων του Εθνικού Πάρκου (την Παρασκευή 4/9/09), στην πλήρη εδραίωση της λογικής της καταστρατήγησης του νόμου με τον «τσαμπουκά» και στην πλήρη απαξίωση θεσμών και μηχανισμών που δημιουργήθηκαν με στόχο την προστασία και την διαχείριση του περιβάλλοντος, όπως είναι το Εθνικό Πάρκο και ο Φορέας Διαχείρισής του.
Αξίζει να σημειωθεί πως, οι πινακίδες τοποθετήθηκαν (στις 23/12/2008) μετά απο απόφαση του φορέα διαχ/σης του Εθνικού Πάρκου, σε εφαρμογή της ΚΥΑ η οποία καθορίζει τις ζώνες του Εθνικού Πάρκου και σε συνεργασία με την Κοινότητα, η οποία και ανέλαβε το κόστος κατασκευής και τοποθέτησης των πινακίδων.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί πως αυτές είναι οι πρώτες πινακίδες που τοποθετούνται στο Εθνικό Πάρκο απο τον φορέα διαχ/σης και τοποθετήθηκαν μετά απο απαίτηση των κατοίκων και επιχειρηματιών του Πάπιγκου, οι οποίοι με επιστολή και συλλογή υπογραφών ζητούσαν απο καιρό την εφαρμογή της προβλεπόμενης ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου για την Ζώνη Ια.

Kαταγγελία απο την κοινότητα και το wwf

Η Κοινότητα Πάπιγκου και το WWF – Ελλάς, με ανακοίνωσή του καταγγέλλουν εκ νέου τον βανδαλισμό και την καταστροφή των πινακίδων του Εθνικού Πάρκου, και αναφέρουν επίσης "ζητούμε απο το φορέα διαχ/σης να προβεί στην λήψη αναγκαίων και ουσιαστικών πρωτοβουλιών:
1. για την εύρεση των υπευθύνων και την απόδοση των ευθυνών
2. για την άμεση επανατοποθέτηση όλων των πινακίδων.
3. για την ουσιαστική φύλαξη και τον έλεγχο της Ζώνης Ια (περιοχή προστασίας της φύσης)
4. Να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς και να τους ζητηθεί η συνδρομή στην φύλαξη της περιοχής και στην ζώνη Ια του Πάρκου σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως τα σαββατοκύριακα.
Θεωρούμε δε ότι τα παραπάνω πρέπει να γίνουν άμεσα και ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου για το αγριογούρουνο έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις και αντεγκλήσσεις μεταξύ κυνηγών, κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής και να διασφαλιστεί η προστασία της περιοχής και η κοινωνική γαλήνη".
Από το epirus gate

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template