Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση του Νίκου Λυγερού στο Ντε Κίρικο

Αφιερωμένη στη μνήμη του Vincent Van Gogh είναι η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Λυγερού που εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την καλλιτεχνική του ανησυχία για τον Vincent Van Gogh, ο Νίκος Λυγερός τόνισε ότι η έκθεση των έργων του είναι μια ανάλυση της αλληλογραφίας του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου που είχε με τον αδελφό του, από την οποία αντλούνται οι περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση των χρωμάτων και κυρίως για έργα που έχουν χαθεί.

Αυτή η διαδικασία πρόσθεσε ο κ. Λυγερός, επέτρεψε στο να μην υπάρξουν παρερμηνείες στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι οι πίνακες που παρουσιάζονται και είναι συχνές στον εικαστικό χώρο.

Ο ερευνητής και καλλιτέχνης Νίκος Λυγερός χαρακτήρισε την κρίση του Van Gogh πολυδιάστατη, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν ένας τυχαίος ζωγράφος, αλλά ήξερε να μιλήσει, έγραψε για τα έργα του, τα σύγκρινε και είχε πολλές επαφές και με άλλους Γάλλους ζωγράφους που έχουν μείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας.

Παραλληλίζοντας δε το έργο του Ολλανδού ζωγράφου με τη μουσική, ο Νίκος Λυγερός υπογράμμισε για το δικό του έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση, ότι είναι σαν παρτιτούρες που είχε γράψει ο Van Gogh και ο ίδιος κάνει την ερμηνεία.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 80 έργα του Νίκου Λυγερού, τα περισσότερα από τα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός που ο καλλιτέχνης το απέδωσε στη γνωριμία του με την υπεύθυνη των εικαστικών του Δήμου Βόλου Χρύσα Δραντάκη.

Ως μια ιδιαίτερη έκθεση χαρακτήρισε το έργο του Νίκου Λυγερού ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φοινικόπουλος καθώς όπως είπε παρουσιάζει το έργο του Van Gogh ζωγραφίζοντας και όχι μόνον αναπτύσσοντας θεωρία και κρίση

Ποιος είναι
Θεωρώντας μεγάλη τιμή για τον ίδιο και για ολόκληρο το Δήμο την παρουσία του Νίκου Λυγερού στο Βόλο, ο δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης παρουσιάζοντας το Νίκο Λυγερό, ο οποίος γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο σημείωσε πως κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ευφυίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ως ερευνητής, πρόσθεσε ο δήμαρχος έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

Ίδρυσε ακόμη το Ίδρυμα "Αλτρουϊσμός στην Κύπρο", που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την οργάνωση "The Pi Society" στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. Ο κ. Λυγερός έχει 189 βαθμούς.
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template