Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

«Γεωργικώς καλλιεργούμενες» οι εκτάσεις στις Νηές

Να διαλύσει τα σύννεφα γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς περίπου 14.000 στρεμμάτων στις Νηές, όπου πρόκειται να γίνει η επένδυση της εταιρίας «GOLFING DEVELOPMENT A.E.», έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με επιστολή του προς τη Νομαρχία Μαγνησίας. Αναφερόμενο σε στοιχεία και αποφάσεις δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες απορρίφθηκε αγωγή, έφεση και αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ι. Μονής Ξενιάς που διεκδικούσε ως Εθνικές τις συγκεκριμένες εκτάσεις, το Υπουργείο –ούτε λίγο ούτε πολύ- «καλύπτει» την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στην απόφασή της να παραχωρήσει την έκταση για 99 χρόνια στην εταιρία.
Η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις Νηές του Δήμου Σούρπης είναι ένα ζήτημα με το οποίο ο Νομάρχης Μαγνησίας από πολύ νωρίς, ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά και προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του.
Επειδή όμως διαπίστωσε έγκαιρα ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και δυσερμήνευτο ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με μια ξεκάθαρη και τελεσίδικη απόφαση του Δημοσίου, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την υπόθεση και να μην σέρνεται καμία αμφιβολία ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης.
Συγκεκριμένα η ΝΑΜ, μεταξύ άλλων, ζήτησε με επιστολή του Νομάρχη προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κιλτίδη, να μεριμνήσει και να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σε σχέση με τη νομιμότητα των διαδικασιών που αφορούν στην υλοποίηση της επένδυσης.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρόσφατη επιστολή του προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, αποσαφηνίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις Νηές αναφερόμενο σε στοιχεία και αποφάσεις δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες απορρίφθηκε αγωγή, έφεση και αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ι. Μονής Ξενιάς που διεκδικούσε ως Εθνικές τις εν λόγω εκτάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, το Ελληνικό Δημόσιο, από το 1878 έως και το 1896, διεκδίκησε από τα δικαστήρια τις εν λόγω εκτάσεις ως Εθνική έκταση. Όλες όμως οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (Πρωτοδικείο Λαμίας, Εφετείο Αθηνών, Άρειος Πάγος) απέρριψαν το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνώρισαν ότι δικαίωμα στην έκταση των 13.426 στρ. στις Νηές – Χλωμό του Δήμου Σούρπης έχει αποκλειστικά η Ιερά Μονή Ξενιάς, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
Το έτος 1954, με σχετική απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Βόλου και το πρακτικό Καθορισμού παραχωρητέων στο Δημόσιο Μοναστηριακών και Ο.Δ.ΕΠ. δασικών εκτάσεων, απαλλοτριώθηκαν για αποκατάσταση ακτημόνων μικροκτηνοτρόφων 10.000 στρ. στην εν λόγω έκταση, ενώ στη συνέχεια, το έτος 1959, με απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Βόλου, παραχωρήθηκαν και απαλλοτριώθηκαν συμπληρωματικά 629 στρ. για αποκατάσταση κτηνοτρόφων. Όλες οι παραπάνω εκτάσεις εξαγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Από τα συνολικά λοιπόν 13.426 στρ. που ανήκαν στην κυριότητα της εκκλησίας, τα 10.629 στρ. παραχωρήθηκαν – απαλλοτριώθηκαν για την αποκατάσταση των κτηνοτρόφων, ενώ από τα υπόλοιπα 2.797 στρ., τα 1.612,57 στρ. χαρακτηρίζονται ως ιδιωτική δασική έκταση και τα 1.184,43 στρ., που αποτελούν τις εκτάσεις οι οποίες μισθώθηκαν και μεταβιβάστηκαν αντίστοιχα από την Ι.Μ. Δημητριάδος στην εταιρία «GOLFING DEVELOPMENT A.E.», χαρακτηρίζονται ως εκτάσεις γεωργικώς καλλιεργούμενες.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Κάτι μου λέει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας.....έχει τον λόγο!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template