Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Έξι εγκλήματα του Βόλου αναζητούν… δολοφόνο

«Ανεξιχνίαστο» είναι η ένδειξη που συνεχίζουν να φέρουν οι φάκελοι των δύο ανθρωποκτονιών που συγκλόνισαν μέσα στον Αύγουστο το Βόλο. Θύματα δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Η Νίκη Μηλίνη, 67 ετών, η οποία δολοφονήθηκε άγρια με μαχαίρι στο σπίτι της στη Ν. Ιωνία και η Μαρία Σταμάτη, 86 ετών, που βρέθηκε νεκρή, δεμένη και φιμωμένη πιθανότατα από ληστές του σπιτιού της, συνεχίζουν να αναζητούν τους δολοφόνους τους…
Αλλες δύο δολοφονίες γυναικών την τελευταία δεκαετία στη Μαγνησία παραμένουν ανεξιχνίαστες υποθέσεις για τις αστυνομικές αρχές.
Της 71χρονης Χρυσούλας Σπαθούλα, η οποία έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας σε ένα χαμόσπιτο στο Διμήνι και της μοναχικής Ασημώς Παππά, η οποία παραμονές Χριστουγέννων βρέθηκε αντιμέτωπη με τους δολοφόνους της στο σπίτι της στον Αλμυρό.
Για τις λιμενικές αρχές στο μεταξύ επί χρόνια ανοικτές παρέμειναν ή και παραμένουν ανεξιχνίαστες δύο υποθέσεις ανθρωποκτονίας.
Του ταξιτζή Μάκη Στεργιούλα και του 42χρονου λογιστή από τον Αλμυρό Βαγγέλη Κλησάρη.
Παρά τις εκτεταμένες έρευνες των αστυνομικών αρχών σε ορισμένες και των λιμενικών σε άλλες, οι δολοφόνοι παραμένουν άγνωστοι.
Η διεξοδική έρευνα γύρω από το κίνητρο και πιθανούς υπόπτους των εγκληματικών ενεργειών δεν κατόρθωσε να φέρει αποτελέσματα.
Τα «ίχνη» των δραστών εξαφανίστηκαν και τα θύματα «αναζητούν» τους δολοφόνους τους.
Οι δύο τελευταίες υποθέσεις ανθρωποκτονίας, με τους δράστες να αποτελούν ερωτηματικό, προστέθηκαν μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες στους φακέλους των εγκλημάτων προς εξιχνίαση για την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.
Με 20 μαχαιριές
Το βράδυ της 12ης Αυγούστου η επίσκεψη του γιου της στο σπίτι της Νίκης Μηλίνη, στην οδό Μελίνας Μερκούρη στη Ν. Ιωνία, αποκάλυψε ένα στυγερό έγκλημα. Η 69χρονη γυναίκα, που είχε να δώσει σημεία ζωής για δύο ημέρες, βρέθηκε σφαγμένη. Βρέθηκε πεσμένη μπρούμυτα στο πάτωμα ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα, μέσα σε λίμνη αίματος. Στο σώμα της έφερε 20 μαχαιριές. Η πόρτα του διαμερίσματος δεν βρέθηκε παραβιασμένη, ενώ το ντύσιμο της γυναίκας και τα σερβίτσια με μπολ παγωτού στο τραπέζι έδειχναν ότι ο δολοφόνος ήταν οικείο πρόσωπο στην ίδια. Του άνοιξε την πόρτα, τον φιλοξένησε και τον κέρασε πριν δεχθεί το μένος του.
Οι πολλαπλές μαχαιριές δείχνουν πάθος, μανία και μίσος από την πλευρά του δράστη, ο οποίος φέρεται από τον τρόπο που κινήθηκε ότι είχε προσχεδιάσει καλά την πράξη του, ενώ ενήργησε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παίρνοντας μαζί του και το όπλο του εγκλήματος.
Είκοσι πέντε ημέρες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας, παραμένει άγνωστο το πρόσωπο που έμπηξε 20 φορές το αιχμηρό αντικείμενο στο σώμα της 69χρονης γυναίκας.
Δεμένη και φιμωμένη
Στις 31 Αυγούστου ακόμη μία υπόθεση εγκληματικής ενέργειας με κίνητρο τη ληστεία άνοιξε για την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Οι έρευνες ακόμη δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα για τον δράστη ή πιθανότατα τους δύο δράστες, που έδεσαν και φίμωσαν την Μαρία Σταμάτη, 86 ετών, στο σπίτι της στην οδό Γ. Δήμου 97Α.
Την ηλικιωμένη, η οποία διέμενε μόνη της μετά το θάνατο του συζύγου της πριν από μία πενταετία, εντόπισαν νεκρή στην τραπεζαρία, 57χρονη υπήκοος Ρωσίας, η οποία φρόντιζε για τα ψώνια του σπιτιού και ένας νεαρός γείτονας.
Η εικόνα στους χώρους της οικείας της μαρτυρούσαν ότι οι δράστες, τους οποίους έντρομη και αδύναμη να κινηθεί ή να μιλήσει παρακολουθούσε η ηλικιωμένη, έψαξαν σε κάθε σημείο αναζητώντας χρήματα και τιμαλφή. Οι δράστες αναζητούνται.
Την έπνιξαν με μαξιλάρι
Με το ίδιο κίνητρο της ληστείας τη ζωή της είχε χάσει παραμονές Χριστουγέννων του 2004 στο σπίτι της στον Αλμυρό όπου διέμενε μόνη της η Ασημώ Παππά σε ηλικία 87 ετών.
Οι άκαρπες προσπάθειες συγγενικού της προσώπου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί της, τον οδηγούν στη διώροφη οικία της, στην οδό Αργυροπούλου. Αστυνομικοί με τη συνδρομή κλειδαρά ανοίγουν την πόρτα και η ανθρωποκτονία αποκαλύπτεται. Η ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται νεκρή στην κουζίνα του σπιτιού της.
Τα ιατροδικαστικά ευρήματα προσδιορίζουν το θάνατο από ασφυξία και εικάζεται ότι ο δράστης χρησιμοποίησε μαξιλάρι. Το πτώμα διαπιστώνεται ότι φέρει γρατζουνιές στο χέρι και στο μάγουλο και πολλά ασφυκτικά σημάδια με ένταση, ενώ δεν υπήρχε πάλη, καθώς ο ή οι δράστες πρόλαβαν και την ακινητοποίησαν, κλείνοντάς της με το χέρι το στόμα, αποφαίνεται η ιατροδικαστής.
Η ακαταστασία σε όλους τους χώρους του σπιτιού της μαρτυρά ότι για ώρες έψαχναν σε όλους τους χώρους.
Η κεντρική είσοδος της οικίας δεν έχει σημάδια παραβίασης και οδηγεί σε υπόνοιες ότι η ίδια άνοιξε στον δολοφόνο της. Αυτό το σενάριο επεκτείνει τις έρευνες στο ευρύτερο περιβάλλον της ηλικιωμένης, μπροστά στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για γνωστό στην ίδια πρόσωπο, το οποίο δέχθηκε στο σπίτι της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για ευκατάστατη γυναίκα, αλλά δεν είχε μεγάλο χρηματικό ποσό στο σπίτι της.
Η διερεύνηση της υπόθεσης με τη λήψη των καταθέσεων από γείτονες και από συγγενικά πρόσωπα του θύματος οδηγεί σε δύο υπόπτους, οι οποίοι προσάγονται το ίδιο βράδυ, αλλά από την ανάκρισή τους δεν προκύπτει ανάμειξή τους στο έγκλημα. Οι δράστες πάντως πιθανολογείται ότι ήταν δύο.
Χτυπήθηκε αλύπητα μέχρι θανάτου
Το Μάιο του 2002 η Χρυσούλα Σπαθούλα, 71 έτους, πέφτει θύμα εγκληματικής ενέργειας. Το πτώμα της συνταξιούχου του ΙΚΑ βρίσκεται στη φτωχική της μονοκατοικία στο Διμήνι, δύο περίπου ημέρες μετά τη δολοφονία.
Γείτονες της μοναχικής ηλικιωμένης γυναίκας παραξενεύονται από την μισάνοιχτη είσοδο του σπιτιού της. Μπαίνοντας στο σπίτι αντικρίζουν το άψυχο σώμα της να κείτεται σε μια λίμνη αίματος κοντά στην είσοδο.
Η ιατροδικαστής εντοπίζει χτυπήματα στα πλευρά και στο κεφάλι του θύματος, εκδορές στο σώμα της που προέρχονται από σουγιά και μώλωπες στο λαιμό της.
Τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης δείχνουν ότι ο θάνατός της επήλθε 30 περίπου ώρες πριν τον εντοπισμό της και αρχικά η ιατροδικαστής θεωρεί ότι ο θάνατός της επήλθε από κατακλυσμιαία αιμορραγία, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Δύο περίπου 24ωρα αργότερα ωστόσο η νεκροψία επιβεβαιώνει τις υποψίες των αστυνομικών, καθώς διαπιστώνει βίαιο θάνατο.
Πιθανότερο κίνητρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών η ληστεία. Αν και μόνο η εικόνα της κατοικίας της –ένα χαμόσπιτο με λιγοστά υπάρχοντα- δημιουργεί ερωτηματικά για το τι μπορούσε να αναζητούν οι δράστες της εγκληματικής ενέργειας. Από την άλλη ορισμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ίδια διέδιδε πληροφορίες για χρηματικά ποσά και αρχαία ευρήματα που κρατούσε στο σπίτι της.
Ενώ έψαχναν, η γυναίκα πιθανότατα ξύπνησε από το θόρυβο και τότε ο ή οι δράστες της επιτέθηκαν, χτυπώντας την αλύπητα. Οι κηλίδες αίματος δείχνουν ότι ίσως σύρθηκε από το κρεβάτι της μέχρι την πόρτα, ενώ δεν αποκλείεται η ίδια να σύρθηκε μέχρι την έξοδο, προσπαθώντας να τους εμποδίσει, όπου και της έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.
Οι προσαγωγές υπόπτων δεν φέρουν ούτε και αυτές αποτελέσματα και οι έρευνες παραμένουν στο σκοτάδι.
Εντοπίζεται νεκρός μετά 16 μήνες…
Τον Ιούλιο του 2002 ανοίγει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης του Μάκη Στεργιούλα, ο οποίος έδωσε για τελευταία φορά σημεία ζωής τον Απρίλιο του 2001. Οι έρευνες επαναρχίζουν μετά την ανεύρεση του ταξί που είχε πέσει στη θάλασσα, στη δεύτερη προβλήτα στον εμπορικό λιμένα Βόλου. Ο γρίφος της εξαφάνισης του Μάκη Στεργιούλα λύνεται, όταν υπάλληλος στην επισκευαστική των υδροπτέρυγων βλέπει να επιπλέει στη θάλασσα ένα πόδι… Δέκα μέτρα πιο μακριά εντοπίζεται το ταξί του, από το οποίο ανασύρεται.
Οι 16 μήνες που έχουν περάσει έχουν σβήσει σημαντικά ίχνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Συγγενικά του πρόσωπα εναποθέτουν τότε τις ελπίδες τους ο τεχνικός έλεγχος να ξεκαθαρίσει εάν η πτώση του οχήματος οφείλεται σε δυστύχημα ή εγκληματική ενέργεια.
Ενάμιση χρόνο μετά την εξαφάνισή του μια κατάθεση στο πλαίσιο της νέας προανάκρισης έρχεται να ενισχύσει τους φόβους της οικογένειάς του για δολοφονία. Η κατάθεση λέει ότι το βράδυ της 1ης Απριλίου 2001 ο 32χρονος ταξιτζής εισήλθε στην προβλήτα με ένα ακόμη άτομο μέσα στο αυτοκίνητο.
Το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που παραδίδεται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, δίνει νέα στοιχεία στην υπόθεση. Το ταξί, όπως προκύπτει, βρέθηκε στο βυθό με δεμένο χειρόφρενο, κλειστό διακόπτη μηχανής και σε νεκρό σημείο το μοχλό ταχυτήτων.
Οι επισημάνσεις των πραγματογνωμόνων στρέφουν πλέον τις έρευνες των αρχών στην αναζήτηση των δραστών της εγκληματικής ενέργειας.
Χρόνια μετά τον εντοπισμό της σορού του οι διωκτικές αρχές δεν είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τα ακριβή αίτια του θανάτου του.
Δολοφονία ο θάνατος του λογιστή
Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας και το υλικό της προανακριτικής διαδικασίας απέδωσαν σε δολοφονία το θάνατο του 42χρονου λογιστή από τον Αλμυρό Βαγγέλη Κλησάρη, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε τον Μάϊο του 2005 από θαλάσσια περιοχή της Ν. Αγχιάλου.
Οκτώ μήνες μετά το μυστηριώδη θάνατο τα στοιχεία της προανάκρισης που διενήργησε η Λιμενική Αρχή παραπέμπονται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.
Ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η κύρια ανάκριση που ξεκινά μετά την παραπομπή του ογκώδη φακέλου της υπόθεσης στον Ανακριτή, θα συνεχίζει να αναζητά συγκεκριμένα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στα ίχνη του δράστη της δολοφονίας.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template