Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Στέγη για 15 άπορες οικογένειες

Μόνιμο… κεραμίδι βρίσκουν σύντομα 15 άπορες- άστεγες οικογένειες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.
Οι οικογένειες θα στεγαστούν σε ισάριθμα διαμερίσματα των εργατικών πολυκατοικιών στη συνοικία Ξηροκάμπου στη Ν. Ιωνία, τα οποία ήταν κατειλημμένα ήδη από το 2002 από ναρκομανείς!
Με τη σταδιακή απελευθέρωση των διαμερισμάτων μετά από παρέμβαση της Νομαρχιακής Αρχής, αναμένεται να διατεθούν στους πραγματικούς κατόχους τους…
Ένα σπιτικό ήταν όνειρο ζωής για άστεγες οικογένειες του Βόλου.
Και μολονότι με κοινό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και της Εργατικής Εστίας, θα μπορούσαν ήδη να είχαν βάλει… ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, το δικαίωμα αυτό, τους στερούσαν ναρκομανείς που είχαν καταλάβει τα 15 διαμερίσματα.
Από τον περασμένο Μάιο, η ΝΑΜ ξεκίνησε επιχείρηση απομάκρυνσης των… μη δικαιούχων «ενοίκων» από τα 15 διαμερίσματα των εργατικών πολυκατοικιών του Ξηροκάμπου.
Έως και σήμερα έχουν απελευθερωθεί τα 13 και σύντομα αναμένεται να αδειάσουν και τα υπόλοιπα δύο, που βρίσκονται υπό… κατάληψη.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Νομάρχης Μαγνησίας, Απ. Παπατόλιας, ανακοίνωσε την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος Λαϊκής Κατοικίας για τη διάθεση 15 διαμερισμάτων σε ισάριθμες οικογένειες, τις οποίες πρόκειται να επιλέξει με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο.
Τα 15 διαμερίσματα προέρχονται από κοινό στεγαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και της Εργατικής Εστίας. Κτίστηκαν από την Εργατική Εστία σε οικόπεδο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (απόφαση Υπουργείου Υγείας) θα δοθεί προτεραιότητα σε άπορες άστεγες οικογένειες που μένουν μόνιμα στους Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας και έχουν στη σύνθεσή τους ανάπηρο μέλος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή αποτελούνται από έναν μόνο γονέα.
Η τελική επιλογή των οικογενειών θα γίνει με μοριοδότηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου (Β.Δ. 775/64 όπως τροποποιήθηκε. με το Ν. 3454/7.4.06) και θα ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος του Φεβρουαρίου 2010, τηρουμένων των χρονικών προθεσμιών που θέτει ο Νόμος.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπατόλιας, από σήμερα έως και τις 12 Οκτωβρίου, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θεσπίστηκε, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα έχουν συνταχθεί οι πίνακες με τους αρχικά δικαιούχους και απορριπτόμενους.
Στη συνέχεια θα αποσταλεί πρόσκληση στους αρχικά δικαιούχους, ώστε να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από το νόμο εντός 30 ημερών και δυνατότητα στους απορριπτόμενους να υποβάλουν αίτηση θεραπείας εντός 20 ημερών.
Μετά την εκπνοή των προθεσμιών, περίπου στο τέλος Νοεμβρίου, θα εξετασθούν οι αιτήσεις θεραπείας και θα προσκληθούν οι νέοι δικαιούχοι να υποβάλλουν δικαιολογητικά σε 30 ημέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια και μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα συνταχθεί ο οριστικός πίνακας των δικαιούχων και απορριπτόμενων.
Από την ημερομηνία αυτή και μέσα σε 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τέλος Ιανουαρίου, οι έχοντες έννομο συμφέρον θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση. Κατόπιν, αφού εκδικαστούν οι ενστάσεις, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα εκδοθεί η απόφαση αποδοχής ή μη αυτών από τη ΝΑΜ. Τέλος, μετά τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί από τη ΝΑΜ η διαδικασία επικύρωσης των πινάκων, οι οποίοι θα ισχύουν για δύο χρόνια, θα αποσταλούν στην Περιφέρεια για να προχωρήσει στη διαδικασία της κλήρωσης – ανάδειξης των τελικών δικαιούχων.
«Δίνουμε τέλος σε μια εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2002», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντινομάρχη, κ. Ντία Βουβαλούδη, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μπορούν από σήμερα κιόλας, να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Πρόνοιας, αίτηση και συνοδευτικά υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας, η ηλικία τους, το επάγγελμά τους, ο Ασφαλιστικός τους φορέας, το χρονικό διάστημα της διαμονής τους στους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας και τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία όλων των μελών. Επίσης πρέπει να δηλωθεί εάν στο παρελθόν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει αποκατασταθεί στεγαστικά από άλλο κρατικό φορέα και αν κάποιο μέλος έχει αναπηρία 67% και άνω.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template