Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ακύρωσε την «απειλή» του Ιράν

Οι ΗΠΑ, σε μια κίνηση τακτικής, εγκατέλειψαν τα ψυχροπολεμικά σχέδια του πρώην προέδρου Μπους για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία, προκαλώντας την ικανοποίηση της Μόσχας, η οποία αναμένεται να «ανταποδώσει» προσφέροντας κρίσιμη βοήθεια στο Αφγανιστάν και στον διάλογο για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν.
Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να ακυρώσει τα σχέδια Μπους και να υποβαθμίσει την απειλή των ιρανικών πυραύλων στηρίχθηκε στη διαπίστωση του Πενταγώνου ότι το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι επιτελείς του Πενταγώνου γνωμοδότησαν με βάση τελευταία έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, ότι η Τεχεράνη απομακρύνεται από την παραγωγή και ανάπτυξη των μεγάλων σταθερών συστημάτων (διηπειρωτικοί) προς όφελος ενός ευπροσάρμοστου, μικρότερου και ευέλικτου συστήματος πολλών επιπέδων ισχύος.
Η κυβέρνηση Μπους είχε προωθήσει το πανάκριβο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές, τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η πρωτοβουλία Μπους είχε οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, η οποία θεωρούσε ότι η Ρωσία ήταν ο πραγματικός στόχος του προγράμματος.
Πυρά Ρεπουμπλικάνων
Εν μέσω επικριτικών σχολίων από τους Ρεπουμπλικάνους για πιθανή αναβίωση της ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν ένα σύστημα που θα επανασχεδιαστεί, θα είναι πιο οικονομικό, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό απέναντι στις απειλές από ιρανικούς πυραύλους.
«Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των συμμάχων μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές που αντιμετωπίζουμε και που χρησιμοποιεί τεχνολογία που είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική», είπε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι τα νέα συστήματα θα προσφέρουν περισσότερη και όχι λιγότερη προστασία. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, αναλύοντας με στρατιωτικούς όρους τη νέα πολιτική, ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ θα στείλουν αντιτορπιλικά Aegis για την προστασία από τις άμεσες απειλές.
Οσον αφορά τα αντιβαλλιστικά συστήματα ξηράς, εκείνα προβλέπεται να εγκατασταθούν σταδιακά από το 2011 και σε διαδοχικές φάσεις μέχρι το 2020.
Το νέο σύστημα προβλέπεται να αντικαταστήσει εκείνο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και θα διαθέτει τρεις τύπους «εκατοντάδων» αντιβαλλιστικών πυραύλων και κινητών συστημάτων ραντάρ, τα οποία θα υποστηρίζονται και από δορυφόρους.
Η ακύρωση της αντιπυραυλικής ασπίδας ελήφθη λίγες ημέρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβεί στον ΟΗΕ και προσφωνήσει για πρώτη φορά τις εργασίες της 64ης Γενικής Συνέλευσης.
Στο περιθώριο της Γ.Σ. έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος τα «ανταλλάγματα» που είχαν συζητηθεί τον περασμένο Ιούλιο κατά την πρώτη επίσκεψη Ομπάμα στη Μόσχα και αφορούν την παρέμβαση της Μόσχας για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν και τη συνδρομή της Ρωσίας στη διευκόλυνση μεταφοράς εφοδίων για τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν.
Του Θανάση Τσίτσα
Από την Ελευθεροτυπία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template