Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Απόλυση των Ρουμπάνη-Στάθη από την ''Ελευθεροτυπία'' αν ''κατεβούν'' με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την απομάκρυνση από την εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' των Στάθη και Γρηγόρη Ρουμπάνη, λόγω της υποψηφιότητας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου. Για να ανανακληθούν οι απολύσεις και να αποσοβηθεί μια νέα κρίση στην εφημερίδα έγιναν διαβουλεύσεις που διακόπηκαν αργά χθες το βράδυ.

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό o πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Γρηγόρης Ρουμπάνης, "στις 01:15 το βράδυ της Τρίτης του τηλεφώνησε η Μάνια Τεγοπούλου και του ανακοίνωσε πως αν κατέβει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθεί από την εφημερίδα", για να λάβει την απάντηση από το δημοσιογράφο πως "είναι συνταγματικό του δικαίωμα να είναι υποψήφιος".

Η ίδια σαφής προειδοποίηση απευθύνθηκε και προς το σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο, ο οποίος -επίσης με τηλεφώνημα της εκδότριας- ενημερώθηκε πως αν εκλέγει βουλευτής θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του. Ο Στάθης έχει αποδεχθεί την θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην διάρκεια της ημέρας ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την εκδότρια της εφημερίδας, με την συμμετοχή του Δημήτρη Τρίμη, συνδικαλιστή και μέλους της ομάδας του "Ιού" της Ελευθεροτυπίας". Η κυρία Τεγοπούλου, που καταφέρθηκε εναντίον του... Αλέξη Τσίπρα, δέχθηκε αρχικά να ανακαλέσει τις απολύσεις και το στέλεχος της εφημερίδας Θ.Τεγόπουλος ανέλαβε να εκδόσει μια σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ ο Γ. Ρουμπάνης έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ασκούσε δριμεία κριτική στην απόφαση της κ. Τεγοπούλου : "Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.

Μετά απ αυτό οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν χωρίς κανείς να γνωρίζει την συνέχεια. Αν η κυρία Τεγοπούλου επιμείνει στην απόφαση της η εφημερίδα θα
περάσει δεύτερη σοβαρή δοκιμασία μετά την πρόσφατη διαμάχη Στάθη- Π.Κοροβέση, με αφορμή τις κατηγορίες του τελευταίου για δοσοληψίες του ΣΥΝασπισμού με την Siemens.

Σημειώνεται εδώ ότι ο κ.Κοροβέσης συνέχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα και μετά την εκλογή του στην Βουλή το 2007. Η πλειοψηφία των αναγνωστών της εφημερίδας πρόσκειται στην αριστερά. Οι απολύσεις θα απομάκρυναν απο την "Ελευθεροτυπία¨ένα σημαντικό τμήμα του αναγνωστικού της κοινού και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρισιμη για τον γραπτό τύπο στην Ελλάδα.

Νωρίτερα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε για το ίδιο ζήτημα την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόλυση του δημοσιογράφου Γρηγόρη Ρουμπάνη από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με το απροκάλυπτο επιχείρημα της ιδιοκτήτριας, ότι δεν θέλει τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ενωτικού συνδυασμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Καλούμε τους δημοσιογράφους να αντισταθούν στην απόπειρα πολιτικής φίμωσής τους και την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στηρίξει την προσπάθεια των δημοσιογραφικών ενώσεων να επιβάλουν τα ασυμβίβαστα που επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας. Όμως η περίπτωση του Γρηγόρη Ρουμπάνη δεν εντάσσεται σε κανένα από αυτά. Πέρα από τη γνωστή του διαδρομή και στάση, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέρος σε μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, όπως έχει κάθε δικαίωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για να μην επιστρέψουμε σε εποχές διώξεων, ποινών ή απολύσεων δημοσιογράφων -ή κάθε άλλου πολίτη- με βάση τα φρονήματα ή την πολιτική τοποθέτηση.

Καλούμε την εφημερίδα «Ε» να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση απόλυσης του Γρηγόρη Ρουμπάνη και να μην αμαυρώσει την ιστορία της με μια απολύτως αδικαιολόγητη πράξη.

To Γραφείο Τύπου
Από TVXS

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template