Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Μεγάλη πετρελαϊκή συμφωνία με Κίνα σύναψε η Βενεζουέλα

Μεγάλη επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, ύψους 16 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Βενεζουέλα, για την εξερεύνηση πετρελαίου στον ποταμό Ορινόκο. Παρόμοια συμφωνία σύναψε μόλις πρόσφατα η Βενεζουέλα και με τη Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές να ενισχύσουν την παραγωγή αργού της Βενεζουέλας κατά περίπου 900.000 βαρέλια ημερησίως.

Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου της Βενεζουέλας ασκούσαν κριτική για έλλειψη κρατικών επενδύσεων στις πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που έχει πλήξει την παραγωγή.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Τσάβες είπε ότι η συμφωνία με την Κίνα είναι τριετής και θα εστιάσει στην ανάπτυξη των πόρων αργού πετρελαίου που διαθέτει η χώρα.

Η συμφωνία με την Κίνα θεωρείται μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Τσάβες για βελτίωση των διμερών πετρελαϊκών σχέσεων, αλλά είναι και στην κατεύθυνση της απεξάρτησής της από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρείες αλλά και η κυβέρνηση αποτελούν ακόμη τους στυλοβάτες του πετρελαϊκού κλάδου της Βενεζουέλας.

Από την Καθημερινή

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template