Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Στον αέρα επενδύσεις λόγω πλαστών αδειών

Ο κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα τα επενδυτικά τους σχέδια -η δημόσια δαπάνη ανέρχεται συνολικά στις 751.000 ευρώ!- και να κληθούν να πληρώσουν τα… σπασμένα κομπίνας της οποίας έπεσαν θύματα, δεν έχει εκλείψει για παραγωγούς και κτηνοτρόφους στο Βελεστίνο.
Σε επτά περιπτώσεις αγρότες έχουν συμπεριλάβει στο φάκελο επιδότησής τους από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών άδεια και σχέδια οικοδομής για τις εκμεταλλεύσεις τους, που ήταν πλαστές, δίχως να το γνωρίζουν.
Τα οικοδομικά σχέδια και οι άδειες φέρουν την υπογραφή ιδιώτη μηχανικού, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε σφραγίδες και υπογραφές τουλάχιστον επτά υπαλλήλων του Τμήματος Πολεοδομίας της Νομαρχίας Μαγνησίας. Πρόκειται δε για το ίδιο πρόσωπο που εμφανίζεται σε πλαστές οικοδομικές άδειες περισσότερων από 30 κατοικιών στην ίδια περιοχή.
Το λιγότερο… για τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς είναι να τους δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης της εκκρεμότητας με την έκδοση νέας άδειας οικοδομής, με κόστος πολλαπλάσιο από εκείνο που είχαν καταβάλει πριν από χρόνια για τις άδειες-μαϊμού, τελικά.
Το χειρότερο όμως σενάριο, το οποίο δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί είναι να κληθούν να επιστρέψουν το ποσό επιδότησης που έχουν πληρωθεί ή να μην τους καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση που εναγωνίως περιμένουν.
Τη μεγάλη απάτη φαίνεται ότι δεν είχε αντιληφθεί κανείς τα τελευταία εννέα χρόνια. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, όταν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, στο τμήμα Νέων Αγροτών και Επενδύσεων, εξετάζοντας τους φακέλους κτηνοτρόφων υποψηφίων για επιδότηση βρέθηκαν μπροστά σε δύο Σχέδια Βελτίωσης με πλαστή άδεια οικοδομής και πλαστά σχέδια οικοδομής.
Μετά από συνεργασία της υπηρεσίας με τη Διεύθυνση Χωροταξίας της Νομαρχίας διαπιστώθηκε ότι η άδεια είχε πλαστό αριθμό πρωτοκόλλου και τα οικοδομικά σχέδια πλαστές υπογραφές και πλαστή έγκριση ηλεκτροδότησης.
Η Διεύθυνση Χωροταξίας ανακάλεσε τις οικοδομικές άδειες, ενώ στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης διενεργήθηκε έλεγχος σε όλους τους φακέλους και διαπιστώθηκαν συνολικά επτά παρόμοιες περιπτώσεις.
Για τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης το ερώτημα πώς θα συμπεριφερθεί για την παραλαβή των συγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης παραμένει αναπάντητο.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Κων. Παπαλεξανδρής συγκέντρωσε όλες τις περιπτώσεις και έστειλε πλήρη κατάλογο στο αρμόδιο υπουργείο. Με πολλαπλές παρεμβάσεις του ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής έχει ζητήσει να μην αποκλειστούν από τα επιδοτούμενα προγράμματα οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εξαπατήθηκαν.
Διευκρινίσεις ωστόσο δεν έχουν δώσει ακόμη στελέχη του υπουργείου, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν.
Για τα τέσσερα από τα επτά Σχέδια Βελτίωσης η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί.
Ο κ. Μεργιαλής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και επιείκειας, για τους αγρότες που το πιο πιθανό είναι να έπεσαν θύματα απάτης.
Στην περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι γεωργοί δεν εισέπραξαν καθόλου χρήματα από το πρόγραμμα να προσκομίσουν νέες οικοδομικές άδειες. Στις περιπτώσεις που εισέπραξαν μέρος του ποσού που δικαιούνται ή και ολόκληρο το ποσό να μην επιστραφούν τα χρήματα, αλλά να τους δοθεί χρόνος ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βάσω Σαμακοβλή
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template