Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Hi - tech βλαχοπρόεδρος του Δίστρατου!

Έχει σελίδα στο facebook, επικοινωνεί ηλεκτρονικά και όχι μόνο με τους δημότες, φοράει φουστανέλα και αυτοσυστήνεται ως βλαχοπρόεδρος.
Όπως λέει, το παρατσούκλι τού το «κόλλησαν» οι φίλοι του, όμως το βρήκε χαριτωμένο και το κράτησε.
Ο λόγος για τον Κώστα Παγανιά, πρόεδρο της Κοινότητας του Δίστρατου Ιωαννίνων, ενός χωριού με μεγάλη ιστορία, που συμμετείχε πάντα στους αγώνες του έθνους και παρέμεινε κοινότητα, καθώς βρίσκεται απομονωμένο στους πρόποδες της Βασιλίτσας και του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι βλάχος. Όσοι θεωρούν άξεστους τους βλάχους πρέπει να γνωρίζουν ότι οι βλάχοι ήταν ανέκαθεν ευγενείς, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του χρήματος και της ευεργεσίας», επισημαίνει ο Κώστας Παγανιάς στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και αναφέρει ενδεικτικά τον Αρσάκη, τον Σίνα, τον Τοσίτσα, τον Ζάππα, το Ρήγα Φερραίο αλλά και τους ποιητές Κώστα Κρυστάλλη και Σπύρο Λάμπρου καθώς και τον σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.
Για τον τόπο του λέει χαρακτηριστικά:
«Χουάρα Ανουάστρ τζιάστι Δίστρατο ή Μπρεάζα ιάστι μούλτου μσιατ» που σημαίνει «το χωριό μας, το Δίστρατο ή στα βλάχικα Μπρεάζα είναι πολύ όμορφο».
Χρησιμοποιεί τη βλαχική γλώσσα, που, όπως σημειώνει, δυστυχώς σβήνει σιγά- σιγά και γοητεύεται από τις φυσικές ομορφιές του τόπου του: τη χιονισμένη Βασιλίτσα, τα δάση από πεύκα, οξιές, κέδρα και άγρια βατόμουρα αλλά και τα ποτάμια που διασχίζουν τις πλαγιές καταλήγοντας στον Αώο ποταμό.
Το Δίστρατο, ιστορικό χωριό που κάηκε από τους Γερμανούς, βρίσκεται σ' ένα τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Οι κάτοικοί του, που είναι βλαχόφωνοι, ασχολούνταν με τα δάση και την παραγωγή ξυλείας και κατραμιού ενώ ορισμένοι ταξίδευαν με καραβάνια για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Σήμερα, οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό λόγω της εγγύτητας του χωριού στο χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.
Ενδιαφέρονται όμως όλοι για τον τόπο τους και την προστασία του και πρώτος ο πρόεδρός του. Ήδη, στο χωριό λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», υπάρχει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο αλλά και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για την ανάδειξη των παραδοσιακών λιθόστρωτων δρόμων του χωριού.
«Αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε το Δίστρατο ακόμη πιο όμορφο και μετά μπορούμε να την "κοπανήσουμε"», λέει, χαριτολογώντας, ο Κώστας Παγανιάς.
Της Π. Γιούλτση
Από το epirus gate

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template