Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

«Αθήνα – Βόλος: 18 χρόνια, μια διαδρομή»

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Μαλούτα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ., στις Παλιές Αποθήκες Β΄ του Τελωνείου Βόλου.

Η έκθεση με τίτλο «Αθήνα – Βόλος: 18 χρόνια, μια διαδρομή» διοργανώνεται από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου, το Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου 2009, ενώ οι ώρες λειτουργίας θα είναι από Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 21.00.

Ο Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής Γεωγραφίας του Αστικού Χώρου αναφέρει χαρακτηριστικά για την πηγή έμπνευσής του: «Οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε χώρους μετάβασης, χώρους ροών. Οι χώροι αυτοί (δρόμοι, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια) χαρακτηρίζονται από ομοιομορφία και επανάληψη τόσο στη δομή, όσο και το περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να μη συγκροτούν κατά κανόνα χώρους οικείους.

Ωστόσο, η σταθερή επανάληψη των ίδιων διαδρομών –είτε πρόκειται για αεροπορικά ταξίδια είτε για διαδρομές με επίγεια μέσα– δημιουργεί προϋποθέσεις εξοικείωσης με συγκεκριμένα σημεία (στάσεις, τοπία αναφοράς) αλλά και με το διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό μέσα από την όλο και πληρέστερη γνώση του τι προηγείται και τι έπεται και μέσα από τις εναλλακτικές όψεις των ίδιων τοπίων σε διαφορετικές ώρες και εποχές.

Με αυτόν τον τρόπο οι μεταβατικοί αυτοί χώροι μετατρέπονται συχνά σε κομμάτι της αστικής σκηνογραφίας καθώς εντάσσονται στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων κατοίκων των πόλεων.

Η έκθεση αυτή έρχεται μετά από 18 χρόνια και 450 διαδρομές Αθήνα – Βόλος – Αθήνα, που σημαίνουν 315.000 χιλιόμετρα και μέρες επαφής με τον αυτοκινητόδρομο που, αν μπουν η μία πίσω από την άλλη, ξεπερνούν τα 2,5 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο αυτοκινητόδρομος δεν μου φάνηκε ποτέ μονότονος. Την αίσθησή μου αυτή προσπάθησα να αποτυπώσω σε περισσότερες από 1.500 λήψεις από τη θέση του οδηγού».
Από την εφημερίδα Μαγνησία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template