Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Στον «πάγο» ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας

«Γυμνός» μέσα στο χειμώνα μένει ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας. Απόφαση –«κεραυνός» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έρχεται να απογυμνώσει από αρμοδιότητες το Φορέα Διαχείρισης, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις…
Η απόφαση βρίσκει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο του νομού στον «αέρα», αφού, απουσία αρμοδιοτήτων, το θηρόφραγμα της σήραγγας της Κάρλας, παραμένει -ήδη από την περασμένη εβδομάδα- ανοιχτό και χιλιάδες κυβικά νερού χάνονται στον Παγασητικό, αντί να ενισχύουν την πλήρωση του Ταμιευτήρα.
Το «κερασάκι στην τούρτα», βάζει η ΔΕΗ, η οποία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι τρεις αντλίες του ΤΟΕΒ Κάρλας, που θα μπορούσαν να «οδηγήσουν» μεγάλες ποσότητες νερού στον Ταμιευτήρα.
Στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις δύο το μεσημέρι, μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ι. Μαγκριώτη και φορέων του νομού που συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης του Περιφερειακού Βόλου, θα τεθεί εμβόλιμα και το θέμα της Κάρλας, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης.
Αναστέλλεται μέχρι νεώτερας…
«Αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις και συνεδριάσεις των Φορέων και Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέχρι νεωτέρας».
Το παραπάνω συνθέτει την… τηλεγραφική απόφαση της Υπουργού, κ. Τίνας Μπιρμπίλη, που έρχεται να βάλει στον… πάγο τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, μεταξύ 27 ακόμη Φορέων και Οργανισμών σε όλη την Ελλάδα κι ενώ οι βουλές του Υπουργείου παραμένουν άγνωστες.
Την απόφαση του Υπουργείου παρέλαβε μόλις χθες η Νομαρχία Μαγνησίας, σπεύδοντας να τη δώσει άμεσα στη δημοσιότητα.
Στον Παγασητικό χιλιάδες κυβικά νερού
Απουσία αρμοδιοτήτων στο Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, χιλιάδες κυβικά νερού, αντί να διοχετευτούν στη λίμνη, καταλήγουν να χάνονται στον Παγασητικό.
Σε επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην Κάρλα, ο αντινομάρχης, Ηλίας Ξηρακιάς, διαπίστωσε ότι το θηρόφραγμα της σήραγγας της Κάρλας, παραμένει ανοιχτό ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μολονότι ο κίνδυνος των πλημμυρών πέρασε και η νέα ποσότητα νερών θα μπορούσε να συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της λίμνης.
Δεν είναι όμως μόνο η απόφαση του Υπουργείου, που αφήνει το έργο στην τύχη του…
Εδώ και ένα χρόνο, ο ΤΟΕΒ Κάρλας, έχει «φεσώσει» τη ΔΕΗ, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης…
«Το άνοιγμα του θηροφράγματος την περασμένη εβδομάδα έγινε χειροκίνητα, με τη μανιβέλα που γυρνούσαν τρία άτομα…», σημείωσε ο κ. Ξηρακιάς, υποστηρίζοντας ότι αν για το θηρόφραγμα υπάρχει η χειρονακτική λύση, για τις τρεις αντλίες του ΤΟΕΒ Κάρλας, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο μόνος τροφοδότης για να λειτουργήσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πληρώνονταν με… ρεφενέ από τους αγρότες, οι οποίοι για τη χρήση νερού προκειμένου να αρδεύουν τα κτήματά τους, έδιναν αντισταθμιστικά κάποιο χρηματικό ποσό στον ΤΟΕΒ Κάρλας.
Τα χρήματα όμως αυτά, κάπου… λοξοδρόμησαν (για την κάλυψη άλλων αναγκών) και η ΔΕΗ παρέμεινε απλήρωτη. «Το χρέος υπολογίζεται περίπου στις 6.000 ευρώ ίσως και παραπάνω», ανέφερε ο αντινομάρχης.
Έτσι, η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και το αποτέλεσμα είναι –όπως διαπιστώνει ο κ. Ξηρακιάς- να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι τρεις αντλίες του ΤΟΕΒ Κάρλας, που θα παροχέτευαν νερό απευθείας στον Ταμιευτήρα της Κάρλας, χωρίς τα κτήματα να κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να πληρωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, να κλείσει η σήραγγα, να λειτουργήσουν οι τρεις αντλίες και το νερό να διοχετεύεται στη λίμνη κι όχι να χάνεται στον Παγασητικό», τόνισε ο αντινομάρχης.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τους λογαριασμούς να αποπληρώσουν από κοινού ΝΑΜ και Δήμος Κάρλας και επιπλέον, με ευθύνη της Νομαρχίας, να ενοικιαστεί γεννήτρια για να λειτουργήσουν οι τρεις αντλίες του ΤΟΕΒ Κάρλας.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template