Σε μια απόφαση που θεωρείται βέβαιο ότι θα ρίξει λάδι στη φωτιά και θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη θρησκευτική "ταυτότητα" της Ευρώπης, η οποία για πολλούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον χριστιανισμό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χτες την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού, ως θρησκευτικού συμβόλου, στις σχολικές αίθουσες.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους με τρόπο που συνάδει στις δικές τους πεποιθήσεις, αλλά και στο δικαίωμα των ίδιων των παιδιών να απολαμβάνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.
Η υπόθεση άρχισε ύστερα από προσφυγή κατά του ιταλικού κράτους από τη Σόλιε Λάουτσι, μια Ιταλίδα φινλανδικής καταγωγής που είναι παντρεμένη με Ιταλό και διαμένει στην πόλη Άμπανο Τέρμε της βόρειας Ιτάλιας.
Τα παιδιά της, Ντατάικο και Σάμι Αλμπερτίν, ηλικίας 11 και 13 ετών αντίστοιχα, φοιτούσαν τη σχολική χρονιά 2001-2002 στο δημόσιο σχολείο του Άμπανο Τέρμε, σε όλες τις τάξεις του οποίου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.
Θεωρώντας ότι η ύπαρξη σταυρού στις αίθουσες του δημόσιου σχολείου ήταν αντίθετη με τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και του εκπαιδευτικού συστήματος, η Λάουτσι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικαλούμενη μάλιστα και μία απόφαση ιταλικού δικαστηρίου που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη με τον λαϊκό χαρακτήρα του ιταλικού κράτους.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση, η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες είναι "λογική", καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά και "το σύμβολο της ιστορίας και της κουλτούρας της Ιταλίας και συνεπώς της εθνικής ταυτότητας της χώρας". "Η παρουσία του σταυρού στη σχολική αίθουσα δεν σημαίνει ένταξη στον Καθολικισμό, είναι το σύμβολο της παράδοσής μας", είχε δηλώσει σχετικά η υπουργός Παιδείας Τζελμίνι.
Πάντως, οι δικαστές στο Στρασβούργο είχαν άλλη άποψη και έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο και να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επεδίκασε μάλιστα το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.
Από την Αυγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου