Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σε πτωτική τροχιά οι τιμές στα σιτηρά

Σε εφιάλτη… εξελίσσεται για τους αγρότες και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου η διαμόρφωση στην τιμή των σιτηρών. Με άκρως αποθαρρυντικά μηνύματα και τη συνεχώς διαφαινόμενη ραγδαία πτώση που σημειώνεται στις τιμές των σιτηρών ανοίγει στις 12 Νοεμβρίου από την ΕΑΣ Βόλου ο διαγωνισμός για την πώλησή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
Αν και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος από την ποιότητα της φετινής σοδειάς στο σιτάρι σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, οι πρώτες του εκτιμήσεις είναι ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, κάτι που φαίνεται και από την καθυστέρηση της πώλησης των σιτηρών για ένα μήνα, ώστε να ξεκαθαριστούν όλα τα δεδομένα για την τελική διαμόρφωση των τιμών.
«Θα δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε. Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή από τον διαγωνισμό και δεν θέλω να διακινδυνεύσουμε να πούμε αριθμούς, ωστόσο η αίσθησή μου είναι πως τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα», επισημαίνει ο κ. Πρίντζος.
Η φετινή παραγωγή είναι ποιοτικώς αναβαθμισμένη, ωστόσο το τοπίο στις τιμές παραμένει θολό, αν και ο κ. Πρίντζος επισημαίνει ότι «φέτος έχουμε πολύ καλή ποιότητα στο σιτάρι και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχουμε καλές τιμές, για να είναι ευχαριστημένοι και οι αγρότες».
Οι πολύ χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στα σιτηρά οφείλεται κυρίως στις αθρόες εισαγωγές και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές για τα δεδομένα της χώρας μας, την ώρα που η περσινή κατρακύλα στις τιμές -που έφερε στα όρια της απόγνωσης τους αγρότες- δεν δίνουν άλλα περιθώρια για να πέσουν φέτος ακόμα περισσότερο οι τιμές.
Να αναφερθεί εδώ πως ξεκινάει και η νέα γαλακτοκομική περίοδος για το αιγοπρόβειο γάλα και την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τιμές για τη φετινή χρονιά.
Τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο ζωοτροφών
Δυναμικό παρών και στην παραγωγή ζωοτροφών δίνει εδώ και λίγο χρονικό διάστημα η ΕΑΣ Βόλου. Πρόκειται για ένα κτήριο 1.000 τ.μ. συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου προήλθε από εθνική επιδότηση και ιδίους πόρους της γαλακτοβιομηχανίας.
«Είναι ένα υπερσύγχρονο, με αυτόματα συστήματα εργοστάσιο, δυναμικότητας 100 τόνων φυράματος το 8ωρο», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος.
Ο ίδιος τόνισε πως για την παραγωγή του φυράματος χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη τα δημητριακά των τοπικών παραγωγών, ενώ στόχος της ΕΑΣ είναι να δίνονται οι ζωοτροφές στις καλύτερες δυνατές τιμές.
«Θα προσπαθήσουμε να δίνουμε σε όσο τον δυνατόν καλύτερες τιμές. Θέλουμε με αυτή την κίνηση να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και τους αγρότες από τους οποίους θα αγοράζουμε την πρώτη ύλη. Όλα είναι αλυσίδα και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε σχετικά ο κ. Πρίντζος.
Αν και τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου είχαν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, αναβλήθηκαν εξαιτίας των εκλογών.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template