Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Χρώμιο σε νερό γεώτρησης του Αερινού

Χρώμιο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ανιχνεύθηκε σε γεώτρηση του δημοτικού διαμερίσματος Αερινού του Δήμου Φερών, μετά από μετρήσεις που διενήργησε η Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ.
Η γεώτρηση τέθηκε εκτός λειτουργίας και η περιοχή εξυπηρετείται από την εφεδρική.
«Όλα λειτούργησαν νόμιμα και κανένας δεν κινδυνεύει» απαντά ο Δήμαρχος Φερών, στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ έγινε μετά από καταγγελίες για ύπαρξη χρωμίου στη γεώτρηση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στη συγκεκριμένη γεώτρηση διαπιστώθηκε υπέρβαση της χημικής παραμέτρου χρώμιο από την φυσιολογική τιμή (53,5μg/l με ανώτατη τιμή τα 50μg/l).
«Μετά την ενημέρωση από την υπηρεσία της ΝΑΜ, η ΔΕΥΑΦ με τη συνεργασία των υπαλλήλων της υπηρεσίας προέβη άμεσα σε έκτακτες δειγματοληψίες νερού από το δίκτυο ύδρευσης της εν λόγω γεώτρησης και αμέσως διέκοψε τη λειτουργία της και έθεσε σε λειτουργία την εφεδρική» δηλώνει ο Δήμαρχος, εξηγώντας τις ενέργειες που ακολούθησε η δημοτική αρχή.
«Αμέσως προχωρήσαμε στις κατάλληλες ενέργειες. Γίνονται συνεχώς έλεγχοι και δειγματοληψίες, ενώ η διακοπή της λειτουργίας της γεώτρησης έγινε αμέσως μόλις αντιληφθήκαμε τους αυξημένους αριθμούς του χημικού αυτού στοιχείου», σημειώνει ο κ. Κανάρης και καλεί τους πολίτες να μην έχουν καμία ανησυχία, αφού η γεώτρηση θα τεθεί σε λειτουργία μόνο όταν δεν υπάρχει ίχνος του στοιχείου.
Από την πλευρά της πάντως η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Ελένη Λαΐτσου, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και δηλώνει ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Ιανουάριο έγιναν δειγματοληψίες από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας στη γεώτρηση του Αερινού, οι οποίες εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους απάντησε ότι υπάρχουν αυξημένες ποσότητες χρωμίου (53,5 μg/l) στο νερό της γεώτρησης, ενώ το επιτρεπτό όριο είναι 50 μg/l».
«Προκύπτουν λοιπόν σημαντικά ερωτήματα για τη δημόσια υγιεινή, σχετικά με την καθυστέρηση στην ενημέρωση των καταναλωτών, τη διασφάλιση της υγείας τους αλλά για τις ενέργειες και την κινητικότητα της ΔΕΥΑΦ» συμπληρώνει η ίδια.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί εκτός από το χρώμιο στο νερό του Αερινού, στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που η ποιότητα του νερού δεν διασφαλίστηκε. Να θυμίσουμε ότι για τουλάχιστον τρία χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής Περιβλέπτου έπιναν νερό με αυξημένες ποσότητες νιτρικών, ένα γεγονός το οποίο η δημοτική αρχή προσπάθησε να αποκρύψει» καταλήγει η ίδια σε δηλώσεις της.
Πάντως σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει στις γεωτρήσεις Αερινού και Ελευθεροχωρίου για τους προηγούμενους μήνες παρουσιάζονται μηδενικές υπερβάσεις χρωμίου στη γεώτρηση.
«Μπορεί να εμφανίστηκε χρώμιο εκείνη την περίοδο αλλά αντιμετωπίστηκε και οι επόμενες μετρήσεις το δείχνουν ξεκάθαρα. Δεν μπορώ να μπω σε ένα παιχνίδι εκφοβισμού των δημοτών μας για να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση» απαντά ο Δήμαρχος κ. Κανάρης.
Σόνια Χατζοπούλου
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template