Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Δεκάδες νεκρές αγελάδες στις όχθες της λίμνης Κάρλας!

Τα βοσκοτόπια τους έχουν εξαφανιστεί… ενώ ακόμα 12 αγελάδες βρέθηκαν μόλις χθες νεκρές στην περιοχή της Κάρλας από κάτοικο της περιοχής. Οι κτηνοτρόφοι είναι στα όρια της απόγνωσης, ενώ τους προειδοποιούν και με μηνύσεις, αν με δικά τους έξοδα δεν μετακινήσουν και θάψουν τα πεθαμένα ζώα.
Συνολικά 30 εκμεταλλευτές βοοειδών στις παρακάρλιες περιοχές είναι προ των πυλών της καταστροφής. Η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα διατήρησης και συνέχισης των μονάδων τους, ενώ καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων.
Την ίδια στιγμή τα βοσκοτόπια τους έχουν πλημμυρίσει σε ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 100%, ενώ ζωντανό παράδειγμα αποτελούν οι 12 νεκρές αγελάδες που βρέθηκαν χθες από κάτοικο της περιοχής στην περιοχή της Κάρλας.
«Όλα ξεκίνησαν από τον Μάιο. Δεν υπάρχουν βοσκοτόπια. Τότε τα ζώα μας πεθαίνανε γιατί δεν υπήρχε νερό και επομένως και τροφή, αδυνατίζανε και ψοφούσαν. Τώρα πεθαίνουν από το νερό. Από πού να σωθούμε, πού να στραφούμε;», λέει αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Παρακάρλιων περιοχών κ. Πανομάτης.
Ερωτηθείς για τα αίτια κάτω από τα οποία πεθαίνουν αυτά τα ζώα επισήμανε πως «οι αγελάδες δεν πεθαίνουν από το πολύ νερό. Δεν πνίγονται, αυτά είναι παραμύθια. Πιστεύω ότι το νερό είναι μολυσμένο. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί ψοφάνε το ένα μετά το άλλο. Δεν εξηγείται γερά ζώα 5 και 7 χρονών να πεθαίνουν».
Μέσα στην απόγνωση αυτών των ανθρώπων έρχεται να προστεθεί η προειδοποίηση από το δήμο Κάρλας και την κοινότητα Κεραμιδίου πως αν δεν μεταφέρουν και θάψουν τα νεκρά ζώα -γιατί περνάει κόσμος και δεν είναι όμορφη εικόνα!- απειλούνται με μηνύσεις!
«Μας είπανε πως πρέπει να τα θάβουμε, γιατί αλλιώς θα μας κάνουν μήνυση. Με δικά μας έξοδα τα κάνουμε όλα. Και φυσικά υπάρχουν ζώα που πέφτουν νεκρά μέσα στα νερά και επειδή δεν φτάνει εκεί το μηχάνημα μένουν και σαπίζουν», λέει ο κ. Πανομάτης.
Ο ίδιος αναφέρει πως «δεν με νοιάζει αν κάνουν συσκέψεις στη Νομαρχία ή αν ο Νομάρχης λέει πως γνωρίζει την κατάσταση. Λύση θέλουμε. Είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι; Να δούνε κανένα κτηνοτρόφο με θηλιά στο λαιμό που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα χρέη;».
Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως από τον Απρίλιο ακόμα με έγγραφο του πληρεξούσιου δικηγόρου της Ένωσης Θιγόμενων Δικαιούχων Ακτημόνων – Κτηνοτρόφων της πρώην λίμνης Κάρλας Μαγνησίας» στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της ΝΑΜ περιγράφεται αναλυτικά η υφιστάμενη κατάσταση και ζητούνται απαντήσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Χαρακτηριστικά τονίζεται μεταξύ άλλων πως με την κατασκευή του έργου της Κάρλας αποβάλλονται από εκείνο το χώρο οι κτηνοτροφικές μονάδες. Εξαιτίας της ανυπαρξίας άλλων βοσκοτόπων στην περιοχή αλλά και του γεγονότος πως τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής, καθιστώντας έτσι αδύνατο το σταβλισμό, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο και υπόκεινται σε τεράστια οικονομική καταστροφή.
Στην αίτηση – αναφορά ζητείται να γίνει γνωστό εάν είναι δυνατό επιστημονικά να μετατραπεί η ελεύθερη βοσκή σε σταυλισμένη, εάν όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αιμοληψίες σε συγκεκριμένα ζώα και σημεία.
Αξίζει να αναφερθεί πως μετά το εν λόγω έγγραφο η αρμόδια διεύθυνση στις 18 Αυγούστου απέστειλε έγγραφο στους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής στο οποία ζητά να έρθουν σε συνεννόηση με το δήμο ή την κοινότητα ώστε να μετεγκατασταθούν, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης!
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template