Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών

Την πρόθεση του να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων και των τραπεζών ανακοίνωσε στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη, ενώ ο ΣΕΒ δεν εκφράζει κατ αρχήν αντιρρήσεις με την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε:
«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης, που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε θετικός ως προς την πρόταση. Εντούτοις, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση τόνισε ότι η συνεισφορά των επιχειρήσεων είναι ήδη μεγάλη «σε πείσμα μίας ορισμένης λαϊκίστικης ρητορείας».
«Η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος μετά τη συνεδρίαση.
Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι «το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη». Η ομιλία του άλλωστε στη συνέλευση του ΣΕΒ είχε ως κύριο άξονα τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, οι οποίες κινούνταν σε αυτή τη λογική.
«Εκείνο που έχει πρωταρχική σημασία -υπογράμμισε ο κ.Δασκαλόπουλος- είναι να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών και μετρήσιμο αντίκρισμα από την εφαρμογή των μέτρων.
Εξίσου σημαντικό είναι το κράτος να δώσει πρώτο το παράδειγμα στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού, μειώνοντας δραστικά τις αντιπαραγωγικές του δραστηριότητες και τις σπατάλες του.
Είναι, καταρχήν, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διακηρυγμένες προθέσεις και οι πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης κατατείνουν προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο Δ.Δασκαλόπουλος στάθηκε εντούτοις στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στα φορολογικά βάρη, λέγοντας ότι «σε πείσμα μιας ορισμένης λαϊκίστικης ρητορείας», που μονίμως τις δαιμονοποιεί, οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα.

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template