Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Στις καλένδες των επιτροπών η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίαςΣυνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε χτες ο Γ. Παπανδρέου
Παραπέμποντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στις ελληνικές καλένδες του «διαλόγου και των επιτροπών», ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου συζήτησαν τις «γενικές αρχές συνεργασίας μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας».
Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στα άλλα είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ώστε μέσα από τους διακριτούς μας ρόλους, να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο».
Στο θέμα πάντως της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, χωρίς να κάνει αναφορά ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε βεβαίως ότι για να γίνει αυτό, θα διαμορφώσουμε επιμέρους Επιτροπές, και με θετικό πνεύμα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη σημαντική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και ιεραρχών για να επεξεργαστούν ζητήματα που απασχολούν κυβέρνηση και Εκκλησία. Εκτός από το «κοινωνικό έργο της Εκκλησίας», στο οποίο δίνουν έμφαση και οι δύο πλευρές, θα συμπεριληφθούν και θέματα φορολογίας, εκκλησιαστικής περιουσίας κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πρόσφατη σύγκληση της Ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος είχε μιλήσει για προϋποθέσεις στη συνεργασία των δύο πλευρών και για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην εισήγησή του προς τα μέλη της Ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος είχε τονίσει με νόημα πως «σημαντική περιουσία αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία».
Τέλος, και για το θέμα της φορολογίας της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας δεν ήταν αρνητικός, αλλά είχε φροντίσει να επικαλεστεί λόγους ισονομίας.
Οπως είχε πει, θα πρέπει να φορολογηθούν τα Πατριαρχεία και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.
Από τον Ριζοσπάστη

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template