Ανάμεσα στις σοβαρότερες υποθέσεις, που απασχόλησαν το Τμήμα Δίωξης ήταν αυτές με τη σύλληψη 34χρονου αγρότη στη Ξυνόβρυση με 1.116 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης την Κυριακή και 32χρονου οικοδόμου με περισσότερο από μισό κιλό ινδικής κάνναβης σε διαφορετική επιχείρηση του Τμήματος στο Βόλο.
Και οι δύο δράστες προφυλακίστηκαν.
Από την αρχή του χρόνου έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Συνολικά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών καταμήνυσε 165 άτομα, ενώ καταγράψει ρεκόρ σε αριθμό υποθέσεων. Οι περισσότεροι από τους δράστες κατείχαν ακατέργαστη κάνναβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, ενώ το πιο ανησυχητικό στοιχείο για το Τμήμα Δίωξης είναι ότι η χρήση του εν λόγω ναρκωτικού, που λειτουργεί ως προθάλαμος για τα αποκαλούμενα «σκληρά» ναρκωτικά, γίνεται πια από την ηλικία των 15.
Αλβανοί οι έμποροι
Το Τμήμα Δίωξη κατέσχεσε το τρέχον έτος 6.224, 43 γραμμάρια ινδικής κάνναβης. Η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών ήταν Έλληνες. Οι αλλοδαποί κυρίως υπήκοοι Αλβανίας συνήθως είναι εκείνοι, που σπρώχνουν μεγάλες ποσότητες κάνναβης σε πιάτσες τοξικομανών. Οι Έλληνες αναλαμβάνουν να τις πουλήσουν. Βέβαια τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι η ακατέργαστη κάνναβη που διακινείται δεν είναι μόνο προέλευσης Αλβανίας. Κάποιοι από τους Έλληνες δράστες που συνελήφθησαν καλλιεργούσαν οι ίδιοι ακατέργαστη κάνναβη.
Τον Ιανουάριο του 2009 συνελήφθησαν δεκαπέντε Έλληνες κι ένας αλλοδαπός, τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν 18 Έλληνες και κανένας αλλοδαπός, τον Μάρτιο συνελήφθησαν δεκατέσσερις Έλληνες και κανένας αλλοδαπός, τον Απρίλιο συνελήφθησαν 17 Έλληνες και κανένας αλλοδαπός, το Μάϊο συνελήφθησαν 19 Έλληνες και κανένας αλλοδαπός, τον Ιούνιο συνελήφθησαν δεκαέξι Έλληνες και ένας αλλοδαπός, τον Ιούλιο συνελήφθησαν 17 Έλληνες και ένας αλλοδαπός, τον Αύγουστο συνελήφθησαν δεκαέξι Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί, τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν δεκάξι Έλληνες και ένας αλλοδαπός τον Οκτώβριο συνελήφθησαν 17 Έλληνες και κανένας αλλοδαπός. Ανάλογα είναι και τα στατιστικά στοιχεία του 2008.
Συγκριτικά με το περασμένο έτος οι κατασχεθείσες ποσότητες του εν λόγω ναρκωτικού καταγράφουν μία μικρή αύξηση κατά 2,4%.
Οι υπόλοιπες υποθέσεις
Αρνητικοί είναι όλοι οι υπόλοιποι δείκτες ποσοτήτων διαφόρων ειδών ναρκωτικών που κατασχέθηκαν συγκριτικά με το 2008. Οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης μειώθηκαν κατά 33%, αφού κατέβηκαν στα 2.908 γραμμάρια από 4.348,23 γραμμάρια. Οι υποθέσεις με κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης, που απασχόλησαν το Τμήμα Δίωξης, ήταν το δίμηνο Αυγούστου Σεπτεμβρίου, οπότε σε διαφορετικές επιχειρήσεις κατασχέθηκαν 2.325, 12 γραμμάρια.
Τα ναρκωτικά δισκία, που κατασχέθηκαν το 2009 μειώθηκαν σε σχέση με το 2008 κατά 73%, αφού κατέβηκαν στα 447,8 από 1.649,5 δισκία. Πρόκειται για ένα στοιχείο σημαντικό, καθώς η χρήση ναρκωτικών δισκίων οδηγεί σε εξάρτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για τον ίδιο το χρήση και βέβαια για την οικογένειά του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εντός του 2009 είχαμε δύο διαρρήξεις φαρμακείων, ενώ το 2008 καμία. Οι δε θάνατοι από χρήση τοξικών ουσιών είναι στα ίδια επίπεδα, δύο κάθε έτος.
Καταπολέμηση των ναρκωτικών
Για το 2009 στόχοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών είναι: Έρευνα σε βάθος οργανωμένων υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών. Εντοπισμός περιοχών όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και οργάνωση διενέργειας ουσιαστικών ελέγχων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πάταξη της μικροδιακίνησης. Εφαρμογή προγράμματος από αέρος εξερεύνησης με τη χρήση ελικοπτέρων ύποπτων περιοχών καλλιέργειας κάνναβης. Διερεύνηση παράνομων προσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών. Διενέργεια συστηματικών προληπτικών ελέγχων σε χώρους περιμετρικά των σχολικών μονάδων, αθλητικών χώρων και χώρων προσιτών στη νεολαία. Αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών μέσω του διαδικτύου. Συνεργασία με άλλες διωκτικές αρχές και συναρμόδια υπουργεία, καθώς και η Διεθνής Συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ανάπτυξη πρωτοβουλιών, επαφών και επικοινωνιών με τοπικούς παράγοντες (Δήμους, ΟΚΑΝΑ, Οργανώσεις νεολαίας, σχολεία, συλλόγους γονέων κ. τ. λ. Διενέργεια ενημερωτικών διαλέξεων σε σχολεία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ενδυνάμωση της συνεργασίας με φορείς πρόληψης με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών. Αύξηση της αποτελεσματικότητας σε ό, τι αφορά τις συλλήψεις ναρκωτικών και των κατασχέσεων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, με στόχο τη μείωση της προσφοράς.
Στρατηγικός στόχος
Γενικότερα, ο κεντρικός στρατηγικός στόχος «Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη βάση» παραμένει αρχή και για την επόμενη 3ετία. Οι δράσεις για την επίτευξη του κεντρικού στρατηγικού στόχου συνεχίζεται να στηρίζονται στο τρίπτυχο της πρόληψης των εγκλημάτων, της καταστολής και της συνεργασίας με πολίτες και φορείς. Οι δράσεις χωρίζονται στους εξής πέντε βασικούς τομείς: Μείωση εγκλημάτων. Έρευνα εγκλημάτων. Ανάπτυξη συνεργασίας και συλλογικής παρέμβασης. Παροχή Βοήθειας. Οι παραπάνω δράσεις έχουν ως κεντρικούς άξονες την: Αποτελεσματικότητα στην έρευνα των εγκλημάτων, με διαρκή παρακολούθηση των εκκρεμών υποθέσεων. Ουσιαστική αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων εγκληματικότητας η εξάλειψη των οποίων δεν καθίσταται εφικτή μόνο με την αστυνομική παρέμβαση. Στήριξη και προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων κ.α.
Οι ποιοτικοί στόχοι
Οι σημαντικότεροι ποιοτικοί στόχοι και προτεραιότητες ήταν: Η αναπροσαρμογή κι αναβάθμιση των στοχευμένων εξειδικευμένων σχεδίων δράσης, που είχανε εκπονηθεί το περασμένο έτος για τη διαχείριση κι αντιμετώπιση συγκεκριμένων εγκληματικών φαινομένων ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Ο τακτικός επαναπροσδιορισμός κι επαναξιολόγηση των προβλημάτων εγκληματικότητας που παρουσιάζονται στην τοπική μας αρμοδιότητα, με πρωτοβουλία να εκπονηθούν νέα εξειδικευμένα σχέδια δράσης. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ίδρυση και λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας σε κάθε δήμο της χώρας κι η ενθάρρυνση των ΟΤΑ προς αυτήν την κατεύθυνση κ. α.
Κατερίνα Μαρούγκα
Από την εφημερίδα Νέος Τύπος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου