Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

«Ανάπηρη» πόλη ο Βόλος!

Η ύπαρξη ανάπηρων ατόμων είναι μια κατάσταση. Η δημιουργία όμως ανάπηρων πόλεων είναι ευθύνη των τοπικών αρχόντων και της κεντρικής εξουσίας.
Και ο Βόλος είναι μια «ανάπηρη» πόλη, που όσο κι αν προάγει τον Πολιτισμό σε επίπεδο εκδηλώσεων, αδυνατεί να δείξει πολιτισμό σεβόμενος τη διαφορετικότητα έστω και ενός ατόμου.
Κοινωνικός ρατσισμός και αναπηρία, έχουν καταστεί έννοιες αλληλένδετες, όσο κι αν κάποιοι εθελοτυφλούν…
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε ημερίδα με θέμα «Κοινωνικός Ρατσισμός και Αναπηρία» που πραγματοποίησε χθες το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Παρασκευά Λάμπρο, ο κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στα άτομα με αναπηρίες, είναι ένα ζήτημα που η κοινωνία αποφεύγει να το θίξει και να το αντιμετωπίσει. «Εμείς όμως ως τυφλοί, δεν έχουμε το δικαίωμα να εθελοτυφλούμε και γενικά οι ανάπηροι δεν μπορούν να εθελοτυφλούν», τόνισε ο κ. Παρασκευάς Λάμπρος, παρατηρώντας ότι κοινωνικός ρατσισμός υπάρχει απέναντι σε όλες τις μειονότητες.
Ο ίδιος επικαλέστηκε παραδείγματα της καθημερινότητας, που σε πλείστες περιπτώσεις, καταφθάνουν με τη μορφή καταγγελιών στα γραφεία του Σωματείου. Απαξιωτικές συμπεριφορές από δημοσίους υπαλλήλους και από συμπολίτες, απαξίωση στον επαγγελματικό χώρο, προσβλητικές συμπεριφορές ακόμη και από δικαστικούς υπαλλήλους προς τυφλούς δικηγόρους…
«Δεν χρειάζεται κάποιος να σε βρίσει. Όταν σου φερθεί απαξιωτικά, αυτό το αναγνωρίζεις στη φωνή, στην κίνηση, στο γεγονός ότι θα παρκάρει πάνω στη ράμπα και δεν μπορεί το ΑμεΑ να έχει προσπέλαση στα σημεία που τον ενδιαφέρει. Ένας τυφλός δεν μπορεί να πάει εύκολα στη δουλειά του γιατί οι πόλεις μας είναι ανάπηρες. Το να υπάρχουν ανάπηροι είναι μία κατάσταση, το να έχουμε ανάπηρες πόλεις, είναι ευθύνη των τοπικών αρχόντων και της κεντρικής εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Μάγνητων Τυφλών, προκαλώντας όλους τους αρτιμελείς πολίτες να δέσουν τα μάτια τους και να πάνε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς, να καθίσουν σε αναπηρικό καροτσάκι και να επιχειρήσουν να επισκεφθούν ένα γείτονα.
Το «παρών» στην εκδήλωση, έδωσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Κ. Καρτάλης, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κοινωνία είναι εξαιρετικά άδικη απέναντι στα άτομα με αναπηρίες και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς.
«Στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ατόμων με αναπηρία. Γιατί δεν είναι ασθενείς, είναι άνθρωποι που βιώνουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από εμάς. Συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξέλιξη της κοινωνίας, δεν διεκδικούν το αυτονόητο, τους ανήκει», σημείωσε εξάλλου από την πλευρά της, η αντινομάρχης υγείας, κ. Ντία Βουβαλούδη.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template