Κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Τα γυμναστήρια στο Βόλο, από ό,τι όλα δείχνουν και παρά τη συνεχή στροφή του κόσμου στην άθληση, δεν διανύουν περίοδο ακμής, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μόλις 15.
Το κερασάκι όμως στην τούρτα για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και γυμναστές είναι η καταστρατήγηση του επαγγέλματός τους από διάφορες σχολές και συλλόγους που λειτουργούν άτυπα και παράνομα ως γυμναστήρια.
Παράνομα, χωρίς πολεοδομικές άδειες, άδειες οικοδομής, κατάλληλη υποδομή και επιστημονικό προσωπικό είναι τα περισσότερα υποτυπώδη και αυτοαποκαλούμενα γυμναστήρια που λειτουργούν σε πολλές γειτονιές του Βόλου.
Όχι, μην φανταστείτε ότι μιλάμε για κανονικά γυμναστήρια.
Φυσικά και υπάρχουν μερικά γυμναστήρια, τα οποία δεν έχουν συμμορφωθεί στο νόμο και δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας μετά την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, ωστόσο η πλειοψηφία τους στο Βόλο έχει συμμορφωθεί.
Τα «βαφτισμένα» γυμναστήρια δεν είναι τίποτα άλλο από αθλητικούς συλλόγους, σχολές χορού και προσωπικούς εκπαιδευτές -οι γνωστοί ως personal trainers- τα οποία χωρίς να πληρούν καμία νόμιμη προϋπόθεση λειτουργούν ως γυμναστήρια, κανονικά αλλά χωρίς το νόμο!
Παράνομα γυμναστήρια και μη προσοντούχοι γυμναστές παίζουν με την υγεία όσων είτε επειδή δεν γνωρίζουν τους κινδύνους είτε προτιμούν να πληρώνουν λίγα χρήματα λιγότερα και φλερτάρουν επικίνδυνα με το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα σώματα μικρών και μεγάλων.
Τα παράνομα γυμναστήρια
Στο Βόλο υπάρχουν ουκ ολίγοι χώροι στους οποίους δραστηριοποιούνται άτομα τα οποία ευαγγελίζονται ότι κάνουν γυμναστική, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα.
Όπως μας εξηγεί το μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων και ιδιοκτήτης γυμναστηρίου στο Βόλο Αποστόλης Κοσμάς, «δεν είναι αμιγώς γυμναστήρια, αλλά λειτουργούν ως τέτοια. Είναι για παράδειγμα αθλητικοί σύλλογοι και σχολές χορού που έχουν μέσα ένα με δύο ανθρώπους που λένε ότι είναι γυμναστές, αλλά δεν είναι, όπως και το ότι είναι γυμναστήρια, αλλά δεν είναι».
Ο κ. Κοσμάς διαπιστώνει ότι είναι πάρα πολλές σχολές οι οποίες παραδίδουν μαθήματα yoga, power yoga, τάι τσι και πιλάτες, τα οποία περιλαμβάνουν σωματική άσκηση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που δεν είναι επιστήμονες.
«Υπάρχει μια καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και του επαγγέλματος του γυμναστή. Γιατρός δεν μπορεί να γίνει ο καθένας, αλλά γυμναστής μπορεί, δηλαδή αυτό μας λένε; Και όμως μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σωματικής άσκησης ο καθένας, χωρίς κανένας να του πει γιατί το κάνεις και πώς το κάνεις. Είμαστε ξέφραγο αμπέλι», λέει ο κ. Κοσμάς.
Ο ίδιος επισημαίνει πως «η άθληση για όλους τους πολίτες αποτελεί πανανθρώπινο κοινωνικό αγαθό, εφάμιλλο των αγαθών της υγείας και της παιδείας. Η άθληση για όλους προϋποθέτει όμως άρτια οργάνωση, πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και φυσικά κατάλληλο καταρτισμένο έμψυχο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο βγαίνει μόνο μέσα από τα Πανεπιστήμια. Δηλαδή με λίγα λόγια τη γυμναστική πρέπει να την κάνουν αυτοί που έχουν το δικαίωμα. Χορεύτριες δεν μπορούν να κάνουν γυμναστική, το ίδιο και οι προπονητές είναι παράνομο. Πρέπει η γυμναστική να γίνεται σε χώρους που τηρούνται οι προϋποθέσεις για να λειτουργεί ένα γυμναστήριο».
Νέα μόδα…
Yoga, power yoga, pilates, μηχανήματα εκγύμνασης με δόνηση όπως το περίφημο πια power plate πλασάρονται ως νέα μόδα στα γυμναστήρια αλλά και στα «γυμναστήρια».
Αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές, αλλά και μασέρ κάνουν χρυσές δουλειές με μόνο μια πλατφόρμα δόνησης ή με δύο – τρία πράγματα που διάβασαν σε κάποιο οδηγό και τα εφαρμόζουν στους πελάτες τους. Οι χώροι αυτοί θυμίζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από γυμναστήρια. Είναι εκτός των όσων ρητά επιβάλλει ο νόμος. Είναι ινστιτούτα αισθητικής, μικρά καταστήματα με δυο-τρία μηχανήματα εκγύμνασης αλλά και λεγόμενα κέντρα φυσιοθεραπείας, σχολές χορού, αθλητικοί σύλλογοι και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας.
Εκ των έσω…
Επισκεφτήκαμε ένα τέτοιο χώρο που λειτουργεί ως κέντρο αισθητικής κάποιος ιδιώτης στο σπίτι του. Εκτός από τις υπηρεσίες αισθητικής που παρέχει, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει, εάν θέλει, yoga ή να γυμναστεί σε μηχάνημα δόνησης. Σας παραθέτουμε το διάλογό μας.
-Καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω για μασάζ, μανικιούρ και πεντικιούρ.
-Ευχαρίστως να σας ενημερώσω για τα ραντεβού και τις τιμές.
Την αφήνουμε να μας τα πει και κάνουμε μια βόλτα στο χώρο.
-Αυτό το μηχάνημα για τι είναι;
-Λειτουργεί με δόνηση και είναι για αδυνάτισμα.
-Όπως αυτά στα γυμναστήρια που βάζεις και ειδική στολή για να ιδρώνεις περισσότερο;
-Ναι, ακριβώς, και πρέπει να σας το λειτουργούμε εμείς, δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.
-Ωραία, γιατί με ενδιαφέρει και να σας πω την αλήθεια με εξυπηρετεί στο χώρο που έρχομαι για τα νύχια μου να μπορώ να γυμνάζομαι κιόλας,
-Αν θέλετε, μπορώ να σας ενημερώσω και για το πρόγραμμά μας στη yoga.
-Θα το σκεφτώ και θα σας πω...
Φυσικά και το εν λόγω κέντρο δεν είχε σχετική άδεια, δεν υπήρχε πουθενά σε κανένα χώρο, ενώ και το κόστος των προγραμμάτων ήταν πολύ χαμηλότερο και επομένως δελεαστικότατο για τον πελάτη.
Από εδώ και πέρα
«Αυτό που κάνουμε είναι με όποιο τρόπο μπορούμε και όσο μπορούμε να προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το επάγγελμά μας, γιατί δεν μπορούμε να προστατευτούμε από πουθενά», τονίζει ο κ. Κοσμάς.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων μάλιστα πήρε πρόσφατα απόφαση να ενημερώνει όσους διατηρούν κέντρα και σχολές, στα οποία λειτουργούν παράνομα χώροι εκγύμνασης, ότι παρανομούν, ώστε να εκδώσουν άδεια λειτουργίας σύμφωνα με νόμο.
«Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη μας, τότε θα γίνει η ενημέρωση. Από εκεί και πέρα αν συνεχίσουν να μην συμμορφώνονται το λόγο από εκεί και πέρα τον έχει η νομαρχία», υπογραμμίζει ο κ. Κοσμάς και διευκρινίζει ότι τα γυμναστήρια έχουν συμμορφωθεί σχεδόν όλα στο Βόλο, ενώ μερικά αν υπάρχουν χωρίς άδειες είναι γιατί βρίσκονται ακόμα στις διαδικασίες έκδοσής τους.
Πάγιο αίτημα του κ. Κοσμά αλλά και όλων των γυμναστηριούχων είναι να περιοριστεί η πειρατική δράση όσων παρέχουν υπηρεσίες παράνομα και αμφίβολης ποιότητας σωματικής δράσης.
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο
Την ίδια στιγμή και εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, πολλά είναι εκείνα τα γυμναστήρια στο Βόλο που βάζουν λουκέτο.
Όπως επισήμανε ο κ. Κοσμάς, τώρα λειτουργούν μόλις 15. «Ένα γυμναστήριο για να λειτουργήσει έχει υπέρογκο κόστος. Μηχανήματα, συντηρήσεις, προσωπικό και χιλιάδες άλλα πράγματα. Τι να σας πρωτοπώ; Για τη θέρμανση, το ηλεκτρικό, το νερό; Θέλει πολλά λεφτά και οι οικονομικές συνθήκες δεν ευνοούν. Σε συνδυασμό και με την απώλεια μεγάλου μεριδίου της πελατείας μας από τα παράνομα γυμναστήρια, είναι φυσιολογικό να κλείνουν», τονίζει ο κ. Κοσμάς.
Αλίκη Φωτιάδου
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου