Στην επικαιρότητα μπαίνει μετά από αρκετό καιρό το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, καθώς στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η Δημοτική Αρχή θα κληθεί να απαντήσει στην επερώτηση που κατέθεσε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου κ. Μαργ. Πατσιαντάς, με την οποία ζητούσε να πάρει «άμεσα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεων που έχει κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για την εγκατάσταση πέντε σταθμών μέτρησης και για συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο -όπως καταγγέλλει ο ΙΣΜ- μολονότι συστήθηκε δεν λειτουργεί».
Ο ΙΣΜ ζητά ακόμη τη δημιουργία δικτύου σταθμών μέτρησης με στόχο να υπάρχουν πιο αξιόπιστα στοιχεία, καθώς οι σταθμοί καταγραφής εκπομπών επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων της ΝΑΜ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδωσαν για το έτος 2009 διαφορετικά στοιχεία μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Στον παραπάνω προβληματισμό ήλθε από χθες να προστεθεί μία ακόμη επερώτηση που κατέθεσε χθες στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Βόλου και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Νίκος Ζαρκάδας, που προχωρά σε μία πολύ σοβαρή επισήμανση, κάνοντας μία αναγωγή σε τοπικό επίπεδο στα στοιχεία που έχουν δείξει διεθνείς έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκάδας, « έχουν δείξει ότι 1.300 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους σε ένα χρόνο οφείλονται στην έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια (στο Πολεοδομικό Συγκρότημα περίπου 150 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσης στην αέρια ρύπανση)».
Ειδικότερα η επερώτηση του κ. Νίκου Ζαρκάδα έχει ως εξής:
«Το θέμα της αέριας ρύπανσης είχε για μεγάλο διάστημα «ξεφουσκώσει». Και η ευθύνη γι’ αυτό είναι όλων μας.
Μετά από μια περίοδο που το θέμα ήταν ψηλά στην ατζέντα του τοπικού προβληματισμού, αφού παρουσιάστηκαν σε επίσημες τελετές οι μελέτες, περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές που ανατέθηκαν από την ΝΑΜ, αφού επιμερίστηκαν οι αιτίες αλλά και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, μείναμε στις υποσχέσεις για λύσεις, αλλά και στην παροδική ύφεση του φαινομένου. Περιμέναμε, ως συνήθως, την επάνοδο των υψηλών τιμών των PM10 και την ανακίνηση του θέματος από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, για να ακολουθήσουν οι γνωστές δηλώσεις της ΝΑΜ, η οποία αναγνωρίζει μόνον τον δικό της σταθμό μέτρησης. Αλλά τουλάχιστον η ΝΑΜ, έστω με τον δικό της τρόπο, προέβη σε κάποιες δράσεις.
Το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης δεν είναι βέβαια πρόβλημα μόνον της πόλης μας. Ο Βόλος όμως έχει το «προνόμιο» να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών πόλεων με τις υψηλότερες τιμές PM10.
Μελέτες δείχνουν ότι 1300 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους σε ένα χρόνο οφείλονται στην έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια. (Στο πολεοδομικό συγκρότημα περίπου 150 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έκθεσης στην αέρια ρύπανση).
Ποια ήταν η συμβολή της Δημοτικής Αρχής στο τεράστιο αυτό πρόβλημα για την περιοχή μας. Ανέτρεξα στην απάντηση του Δημάρχου σε ανάλογη επερώτησή μου την 03.03.2008. Κανένα σχόλιο… (αναλαμβάνω την προσωπική μου ευθύνη που άφησα να περάσουν 2 σχεδόν χρόνια για να επανέλθω).
Η Δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας του Νομού, που είναι αυτή που κυρίως πλήττεται από την αέρια ρύπανση, θα έπρεπε να βρίσκεται μπροστά στις διεκδικήσεις και στις πιέσεις προς τις ρυπογόνες βιομηχανίες και τον ΟΛΒ.
Θα έπρεπε όμως να έχει προχωρήσει στις δράσεις που την αφορούν.
Τις προσπάθειες για την βελτίωση του κυκλοφοριακού, μια και οι μελέτες το ανέδειξαν σαν μια από τις βασικές αιτίες της ρύπανσης.
Θα μπορούσε να διαθέσει 150.000€ για την προμήθεια 3 ακόμη σταθμών μέτρησης, για να υπάρχει εικόνα όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος. (Η αμαρτωλή ΔΕΥΑΜΒ περί άλλα τυρβάζει…)
Θα μπορούσε να προωθήσει τη διασύνδεση όλων των σταθμών της περιοχής (ΝΑΜ, Πανεπιστήμιο κ.λ.π.).
Ένας απλός επιστημονικός σύλλογος, ο ΙΣΜ, παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του, σε σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, συνεχή πληροφόρηση για την αέρια ρύπανση. Τα πληροφορικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα παρέχουν τεράστιες δυνατότητες. Μια απλή, μη εξειδικευμένη περιήγηση στο διαδίκτυο με εξόργισε γι’ αυτά που μπορούν να γίνουν, γίνονται αλλού και αναδεικνύουν τις ευθύνες όλων όσων θέλουμε να θεωρούμε ότι με διάθεση προσφοράς ασχολούμαστε με τα κοινά.
Έχετε την διάθεση, έστω στον τελευταίο χρόνο της θητείας σας, να αφήσετε την απραξία και τις διακηρύξεις της τριετίας και να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει η υγεία των συμπολιτών μας»;
Αντώνης Τσελέντης
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου