Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

«Κολωνακιώτες» διαδηλωτές


Δέσμη μέτρων μεσο-μακροπρόθεσμης κυρίως απόδοσης για τους αγρότες παρουσίασε χθες στο Ζάππειο η κυβέρνηση καλώντας τους αγρότες να συμφωνήσουν σε «κοινωνικό συμβόλαιο χωρίς χρονοδιαγράμματα». Στον κοινωνικό διάλογο μετέχει μόνο ο ΛΑΟΣ αφού η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ δεν μετείχαν.
Στο Ζάππειο βρέθηκαν αρκετοί αγρότες, συνεταιριστές και αγροτοσυνδικαλιστές (και νεαρής ηλικίας) προσκείμενοι κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ. Την ώρα της συζήτησης αγρότες από τον κόμβο της Νίκαιας διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι αγρότες από τα άλλα μπλόκα του Ν. Λάρισας όπως και η ΣΥΔΑΣΕ δεν μετείχαν καταγγέλλοντας τον διάλογο.
Αναλυτικά:
Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «μεγάλες θεσμικές αλλαγές μαζί με τους αγρότες» διακήρυξε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή επισημαίνοντας ότι ο διάλογος στο Ζάππειο είναι ουσίας κι όχι «φιέστα» και καλώντας για ακόμη μια φορά τους αγρότες «ν' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανοίξουν τους δρόμους». Η κ. Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «δεν πέφτει στην παγίδα να συζητά για εθνικές ενισχύσεις 13,5 δισ. ευρώ ή πακέτα 500-600 εκατ. ευρώ στους αγρότες» και επαναβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δίνει στους αγρότες το 1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε προεκλογικά μέσω της αύξησης επιστροφής ΦΠΑ, των ρυθμίσεων για τα δάνεια και του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα δοθούν στους αγρότες οι κοινοτικές επιδοτήσεις και προανήγγειλε ότι το 2010 οι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο των ενισχύσεων έως το τέλος του χρόνου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα.
Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους των αγροτών από το ΤΕΜΠΜΕ και το νέο επενδυτικό νόμο και ρύθμιση των δανείων (στη δευτερολογία της η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση και των δανείων που έχουν λάβει αγρότες και κτηνοτρόφοι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). Προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις στην αγορά καθώς, όπως εξήγησε, «η απόκλιση μεταξύ τιμών παραγωγού και τελικής τιμής στον καταναλωτή, είναι σε πολλά προϊόντα 5 φορές υψηλότερη, από την τιμή του παραγωγού».
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΝΔ
Από τον διάλογο του Ζαππείου αποχώρησε τελικά η Νέα Δημοκρατία όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί της: ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο γραμματέας Αγροτικού κ. Κώστας Κόλλιας.
«Είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες.
Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει, τουλάχιστον, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η πλειοψηφία των αγροτών, που διαμαρτύρονται και δεν συμμετέχουν στο διάλογο, δεν εκφράζεται και δεν αντιπροσωπεύεται από τα τριτοβάθμια όργανα που συμμετέχουν στη διημερίδα του Ζαππείου»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Κασαπίδης.
«Μετά τις δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά κατά των «μπλόκων» θα περίμενε κανείς να παρέμβει η ΝΔ ώστε να χαλαρώσουν τα μπλόκα και όχι να αποχωρούν οι βουλευτές από τον διάλογο πολύ περισσότερο όταν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα», σχολίασε η κ. Κατ. Μπατζελή ενώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτης Ξυνίδης υποστήριξε ότι «η ΝΔ έχει χάσει την μπάλα».
ΜΑΧΗ ΜΕ… ΓΡΑΒΑΤΑ
«Οι αγρότες μάχονται στο δρόμο. Όσοι φορούν γραβάτα δίνουν μάχη εδώ», τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Αστ. Ροντούλης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συσταθεί «εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα διαχρονικά σκάνδαλα εις βάρος των αγροτών» και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει σαφή χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων.
Για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης επανέλαβε την καταγγελία ότι «το εισπράττουν αλλοδαποί αλλά όχι οι Έλληνες αγρότες», ενώ για τη διεύρυνση των κινδύνων που καλύπτει ο ΕΛΓΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο». Για τους νέους αγρότες πρότεινε να επιδοτηθούν όλοι, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συμψηφίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση με τη σύνταξη του ΕΛΓΑ, πρότεινε να χαρισθεί το άτοκο δάνειο στους κτηνοτρόφους, ενώ υπογράμμισε ότι κάποιοι αγρότες είναι σήμερα τόσο φτωχοί «που δεν έχουν χρήματα ούτε για την κηδεία τους!».
ΚΚΕ
«Ο διάλογος φιέστα που οργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάππειο, επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς αλλά τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή της στη μοίρα του ξεκληρίσματος που τους οδηγεί η κοινή αγροτική πολιτική της Ε.Ε.», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Κανένας έλεγχος τιμών δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών όσο βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων οι εισαγωγές, η συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, συνολικά οι πρώτες ύλες και η εμπορία των τροφίμων».
ΣΥΝ
Με αφορμή την ομιλία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Στέφανος Μπαγεώργος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική, έκανε δήλωσε:
«Η κ. Μπατζελή επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί επικοινωνιακά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κατεύθυνση για τον αγροτικό τομέα. Αυτό που απαιτείται είναι συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν χρειάζονται χρήματα για να υπάρξουν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την κερδοσκοπία των αγορών, τα καρτέλ, την ασυδοσία των τραπεζών και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα που είναι κεντρικό αίτημα των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους.
Ο Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
«Η κυβέρνηση στέκεται απέναντι σε μορφές κινητοποιήσεων που βλάπτουν τους ίδιους τους απλούς αγρότες, ξεθωριάζοντας δίκαια αιτήματά τους, βλάπτουν την κοινωνική συνοχή, υποθηκεύουν την οικονομία και, τελικά, τρέφουν μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα για τη χώρα μας διεθνώς», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης δημόσια, αλλά κατ' ιδίαν να ενθαρρύνουν τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα και να συνεχίσουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τα τοπικά στελέχη ή και οι βουλευτές έχουν αυτονομία στη συνείδησή τους και στη δράση τους, μέχρι ενός ορίου, από κει και πέρα την υπεύθυνη αγροτική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση και το υπουργείο».
Γιώργος Μακρής
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template