Με την «Εισαγωγή στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Από τη μετεμφυλιακή διευθέτηση στη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία (1950-2000)» αρχίζει ο 17ος κύκλος του "Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου" δήμου Κορυδαλλού την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.
Το «Ανοικτό, Λαϊκό Πανεπιστήμιο» είναι κύκλοι διαλέξεων σε συγκεκριμένες και γενικότερου ενδιαφέροντος επιστήμες, που οργανώνονται από το δήμο Κορυδαλλού και απευθύνονται σε έναν ευρύ κύκλο πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι κύκλοι αυτοί των διαλέξεων είναι δομημένοι έτσι ώστε να εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στην επιστήμη, την οποία πραγματεύονται.
Η οργάνωση των μαθημάτων έχει τη μορφή πανεπιστημιακού μαθήματος (50’ εισήγηση, δεκάλεπτο διάλειμμα και μία ώρα συζήτηση). Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τις διαλέξεις, παίρνουν σημειώσεις και τη βασική βιβλιογραφία κι στο τέλος του κύκλου λαμβάνουν δίπλωμα (απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει τα 2/3 των εισηγήσεων).
Η οικονομική συμμετοχή είναι 60 € για όλα τα μαθήματα του κάθε κύκλου (για τους φοιτητές 40 €).
Τα μαθήματα του 17ου κύκλου "Εισαγωγή στη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία" ξεκινούν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 μμ και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα στην αίθουσα Πλειάδες του πνευματικού κέντρου.
Ο συγκεκριμένος κύκλος συνεχίζει την ενότητα που διερευνά την σύγχρονη ελληνική ιστορία από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας. Με την ευθύνη του καθηγητή πολιτικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Σπουρδαλάκη, πέντε εισηγητές (Β. Αρανίτου, Ε. Παπαβλασόπουλος, Μ. Σπουρδαλάκης, Χ. Τάσης, Θ. Τσακίρης) και σε 14 μαθήματα, θα μας οδηγήσουν στην εξέταση της περιόδου Από το τέλος του εμφυλίου έως και τις μέρες μας.
Στόχος αυτού του κύκλου είναι να εξεταστούν ενότητες που στο σύνολο τους θα έχουν καλύψει τις σημαντικότερες παραμέτρους που χαρακτηρίζουν μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που περιλαμβάνει την «καχεκτική δημοκρατία» των μετεμφυλιακών χρόνων και της δεκαετίας του ’60, την απριλιανή δικτατορία αλλά και την εδραίωση της δημοκρατίας στην μεταπολίτευση.
Τετάρτη 27/1/2010: Εισαγωγή, Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας, Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ε. Παπαβλασόπουλος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τετάρτη 3/2/2010: Το Κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον - Ε. Παπαβλασόπουλος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τετάρτη 10/2/2010: Το μετεμφυλιακό πολιτικό σύστημα - Ε. Παπαβλασόπουλος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τετάρτη 17/2/2010: Οι πολιτικές δυνάμεις - Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τετάρτη 24/2/2010: Μορφές και σχέσεις κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης - Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης, Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας.
Τετάρτη 3/3/2010: Η κρίση του πολιτικού συστήματος: από τα Ιουλιανα στη δικτατορία - Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τετάρτη 10/3/2010: Η απριλιανή δικτατορία - Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τετάρτη 17/3/2010: Η μετάβαση στη Δημοκρατία - Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τετάρτη 24/3/2010: Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης - Ε. Παπαβλασόπουλος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τετάρτη 14/4/2010: Κόμματα και κομματικό σύστημα - Χ. Τάσης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τετάρτη 21/4/2010: Κοινωνικές δυνάμεις και σχέσεις εκπροσώπησης - Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας.
Τετάρτη 28/4/2010: 1989 Η κρίσιμη καμπή : προκλήσεις, αντιφάσεις και διευθετήσεις - Μ. Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τετάρτη 5/4/2010: Η πρόκληση του εξευρωπαϊσμού και τα προγράμματα του εκσυγχρονισμού - Β. Αρανίτου, λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τετάρτη 12/5/2010: Το τέλος της Μεταπολίτευσης - Θ. Τσακίρης, διδάσκων στο ΤΕΙ Πάτρας.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Κώστας Γασπαρινάτος
Γραμματεία: Ασημίνα Τσάκαλη
Από το αυτοδιοίκηση gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου