Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Όταν ο φωτογραφικός φακός “στρέφεται κατά του καθεστώτος”!

H Umida Akhmedova απαθανάτισε μια πραγματικότητα δύσκολη, ωμή, σοκαριστική για την καθημερινότητα των συμπατριωτών της στο Ουζμπεκιστάν.
Εστρεψε το φακό της κυρίως σε πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της χώρας της και παγίδευσε στο σκοτεινό θάλαμο της μηχανής της εικόνες οικείες, γιορτινές, θλιβερές, άγριες, στερημένες, γεμάτες χρώμα από τις παραδοσιακές φορεσιές αλλά και τη σκληρότητα του ύφους που ταιριάζει στη φτώχεια.
“Men and Women Dawn & Dusk”, τιτλοφόρησε το άλμπουμ της που περιλαμβάνει 100 φωτογραφίες.
Ομως οι αρχές της χώρας έκριναν τη δουλειά της αιρετική, την κατηγόρησαν ότι αμαυρώνει την εικόνα της χώρας της, σκιαγραφώντας μια οπισθοδρόμηση που είναι επίπλαστη και την παραπέμπουν σε δίκη για παραποίηση της πραγματικότητας προς δυσφήμιση της πατρίδας της.
Στην Akhmedova απαγορεύτηκε ήδη η έξοδος από τη χώρα της.
Οι φωτογραφίες της λένε την αλήθεια τους και το δίκτυο BBC τις προωθεί μέσω της ιστοσελίδας του. Το ρωσικό μουσείο φωτογραφίας Nizhniy Novgorod συμπεριέλαβε κομμάτια της συλλογής της και τα προβάλει για να της συμπαρασταθεί.
Πίσω στο Ουζμπεκιστάν, ειδική επιτροπή συστάθηκε, ανέλυσε τις φωτογραφίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραποιούν την πραγματικότητα.
Αν καταδικαστεί η φωτογράφος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή τρία χρόνια καταναγκαστικής εργασίας.
Παλιότερα μας άρεσε να πιστεύουμε ότι μια εικόνα μετράει όσο χίλιες λέξεις. Ισως γι αυτό να μεγεθύνεται δυσανάλογα το εκτόπισμά τους. Το βέβαιο είναι τελικά ότι μικραίνουν οι ΝΑΝΟΙ στη ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ!

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template