Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Πάνε για «λουκέτο» οι Κλινικές της Κτηνιατρικής!

Δραματική έκκληση πρός την κεντρική διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μεριμνήσουν για τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων προκειμένου να αποφευχθεί το επικείμενο "λουκέτο" στις Κλινικές της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας, απηύθυναν μέσω συνέντευξης τύπου οι καθηγητές και οι φοιτητές του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, συνεπικουρούμενοι από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Δομήνικο Βερίλλη.
Η κατάσταση με την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού στην τοπική Σχολή έχει φτάσει στο απροχώρητο, γι' αυτό οι Διευθυντές της Μαιευτικής και Χειρουργικής Κλινικής κ.κ. Γεώργιος Φθενάκης και Απόστολος Γαλάτος ανακοίνωσαν δημόσια την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία των Κλινικών από την 1η Μαρτίου 2010.
Οι δύο καθηγητές αλλά και η εκπρόσωπος των φοιτητών κα Κων/να Τσοκανά "έκρουσαν" τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως αυτή η αναπόφευκτη εξέλιξη θα έχει ώς φυσική συνέπεια την παράδοση μόνο θεωρητικών μαθημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευσή των φοιτητών, αλλά και για το επίπεδο του πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Όμως άφησαν και ένα "παράθυρο" ελπίδας ανοιχτό για το άμεσο μέλλον εφόσον κινητοποιηθούν άμεσα οι τοπικοί φορείς και οι πολιτικοί του νομού για να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ποιό αναλυτικά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ο κ. Βερίλλης επισήμανε τα εξής:
"Το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργεί από το 1994 στην Καρδίτσα είναι ένα από τα δύο Τμήματα Κτηνιατρικής που διαθέτει η χώρα παρέχοντας μέχρι σήμερα υψηλού επιπέδου θεωρητική, εργαστηριακή και κλινική εκπαίδευση στους φοιτητές του.
Οι φορείς και η τοπική κοινωνία αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα το Τμήμα και στήριξαν την προσπάθεια για αναβάθμιση των υποδομών του ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της εκπαίδευσης των φοιτητών του.
Η Κτηνιατρική Σχολή με τις Κλινικές της παρέχει σήμερα σημαντικές κτηνιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή μας, αλλά και στους όμορους νομούς.
Αυτή τη στιγμή όμως αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των Κλινικών αν δεν αντιμετωπισθεί. Συγκεκριμένα με βάση την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υπουργείου Παιδείας μειώνεται δραματικά ο αριθμός των συμβασιούχων διδασκόντων με αποτέλεσμα για το εαρινό εξάμηνο να υπάρχουν πιστώσεις μόνο για 3 συμβασιούχους, με τις οποίες δεν διασφαλίζεται η λειτουργία των Κλινικών, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 23 συμβασιούχοι μαζί με τους 7 καθηγητές που υπηρετούν σε κλινικά αντικείμενα.
Αυτό έχει ως συνέπεια τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος να αποφασίσουν την αναστολή από τον Μάρτιο της λειτουργίας των Κλινικών, όπου δεν θα μπορεί να γίνεται εκπαιδευτικό έργο, ενώ δεν θα δέχονται ζώα από το φιλόζωο κοινό και τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.
Ως Δήμος Καρδίτσας και στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής και το Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας στην υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής και στείρωσης των ζώων στις Κλινικές της Σχολής, αλλα εφόσον ανασταλεί η λειτουργία τους αυτό δεν θα είναι εφικτό.
Όπως επίσης με ενημέρωσαν οι καθηγητές, κ. κ. Γ. Φθενάκης, Δ/ντης της Κλινικής Μαιευτικής και Αναπαραγωγής του Τμήματος και Α. Γαλάτος Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος τον Οκτώβριο 2010 θα λάβει χώρα για πρώτη φορά, επίσημη αξιολόγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής από την αρμόδια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή αρχή και ο αριθμός των μελών ακαδημαϊκού προσωπικού σε κλινικά αντικείμενα δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για εκπαίδευση, σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα, με συνέπεια να είναι σχεδόν βέβαιη η απόρριψη του Τμήματος και η υποβάθμιση των πτυχίων που χορηγεί έναντι των πτυχίων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ και άλλων Ευρωπαϊκών σχολών.
Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει γιατί τυχόν υποβάθμιση του Τμήματος θα είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εκπαίδευση των φοιτητών, όσο και στην τοπική κοινωνία που αξιοποιεί ποικιλοτρόπως τη λειτουργία του Τμήματος και των Κλινικών του.
Ως Δήμος ετοιμάσαμε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Αν. Διαμαντοπούλου, τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ι. Πανάρετο και τους βουλευτές μας ζητώντας την αύξηση των πιστώσεων για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού συμβασιούχων για να μην κλείσουν οι Κλινικές και θα λάβουμε σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος όποια άλλη πρωτοβουλία απαιτηθεί, προκειμένου όχι μόνο να μην υποβαθμιστεί η Σχολή, αλλά για την περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της και την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού της, ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στον εκπαιδευτικό της ρόλο και να αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα για την περιοχή μας".
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η κα Τσοκανά μιλώντας εκ μέρους των φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής σημείωσε τα παρακάτω:
"Το καλοκαίρι του 2009 υπογράφηκε μεταξύ Του Πρύτανη και του Υπουργείου ο Τετραετής Προγραμματισμός που αφορά στο Πανεπιστήμιο μας, ο οποίος μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση των πιστώσεων σε Συμβασιούχους καθηγητές.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ο τι το Τμήμα μας λειτουργεί κυρίως με την ύπαρξη Συμβασιούχων , τόσο σε θεωρητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο , εξαιτίας της ανεπάρκειας σε μόνιμους καθηγητές. Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η ανεπάρκεια των κλινικών σε προσωπικό. Ως εκ τούτου, αδυνατούν να παρέχουν τόσο τις υπηρεσίες προς το κοινό, όσο και κλινική εκπαίδευση στους φοιτητές, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο και αναπόσπαστο κομμάτι του αντικειμένου μας.
Οι καθηγητές των κλινικών, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την παρούσα κατάσταση , αποφάσισαν την παύση της λειτουργίας τους , μετά την 1η Μαρτίου , λόγω αυτής της ανεπάρκειας αλλά και σαν μέσο διαμαρτυρίας.
Τα αφανή θύματα της υπόθεσης είμαστε εμείς, οι φοιτητές του Τμήματος! Είμαστε παιδιά που έκαναν έναν μεγάλο αγώνα για να περάσουν σε αυτή τη Σχολή , που δίνουν καθημερινά αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της και εν τέλει κινδυνεύουμε να μην απολαύσουμε την ποιότητα και την ποσότητα της εκπαίδευσης που μας υποσχέθηκαν. Κοντά σε εμάς, οι οικογένειες μας, οι οποίες αγωνιούν για την εξέλιξη και την τελική έκβαση της παρούσας κατάστασης. Πρέπει να καταστεί σαφές , ότι η οικογένεια του κάθε φοιτητή επιβαρύνθηκε οικονομικά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη της Καρδίτσας και ο ίδιος ο φοιτητής έχασε πολύτιμο χρόνο από την προσωπική του εξέλιξη και επαγγελματική κατάρτιση φοιτώντας σε μια Σχολή που του στερεί το υποσχόμενο επίπεδο πτυχίου.
Αιτούμαστε την μεταχείριση της Σχολής μας σαν μια αμιγώς πρακτική σχολή η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερες ανάγκες ,τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε διδακτικό προσωπικό, ελλείψει των οποίων το Τμήμα αδυνατεί να λειτουργήσει".
Να σημειωθεί οτι ο Δήμος Καρδίτσας συμφώνησε με την Μαιευτική Κλινική να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο για την στείρωση των αδέσποτων σκυλιών που τείνουν να εξελιχθούν σε μεγάλο πρόβλημα για την πόλη. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί δεδομένης της απόφασης που πάρθηκε για αναστολή λειτουργίας των Κλινικών της Σχολής.
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template