Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010

Αστεγοι και επαίτες στο Βόλο…

Θετική απήχηση είχαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων (ΔΟΥΚ) του Δήμου Βόλου κ. Ντίνα Παπαστεφάνου στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Οι ανακοινώσεις της υπεύθυνης για την κοινωνική πολιτική του Δήμου ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν υλοποιηθεί οι δομές για την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικής Αγοράς για τη στήριξη και οικονομική ανακούφιση των αστέγων, των απόρων και των μεταναστών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση μέχρι τα τέλη του 2010 του Ξενώνα Αστέγων, που κατασκευάζεται στην περιοχή της Νεάπολης και που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 25 αστέγους, έτυχαν της επιδοκιμασίας όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ανακοινώσεις της κ. Παπαστεφάνου, που έγιναν ως απάντηση επερώτησης που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πολιτεία» Μαργ. Πατσιαντάς, συνοδεύτηκαν και από στοιχεία για τον αριθμό των αστέγων στην πόλη. Δεκαοκτώ είναι συνολικά οι άστεγοι στην πόλη, είπε η κ. Παπαστεφάνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Οργανισμού.
Σε αντιστάθμισμα εκείνων που υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι πολύ μετριοπαθή και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα στην οικονομική συγκυρία που διανύουμε, τα στελέχη του Οργανισμού σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα στοιχεία είναι αυτά που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες του ΔΟΥΚ, σημειώνοντας παράλληλα ότι αρκετά από αυτά είναι επιλογή των ίδιων των προσώπων να ακολουθούν το συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Συχνά, όπως λέει η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΔΟΥΚ, η απάντηση που παίρνουμε είναι «Μην μας ενοχλείτε. Είναι επιλογή μας». Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Παπαστεφάνου έκανε λόγο ότι έξι συνολικά άστεγοι μένουν με συνδρομή του Δήμου σε κάποιο σπίτι ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ, είναι αλκοολικοί ή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις αστέγων, έλεγε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ, που ενώ έχουν δικό τους σπίτι, ωστόσο προτιμούν να μένουν στα παγκάκια κάποιας πλατείας ή ενός πάρκου .της πόλης.
Υπάρχουν περιπτώσεις όμως όπου αποτυπώνεται η απόλυτη εξαθλίωση. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή ενός 50χρονου μοναχικού Βολιώτη, που δεν έχει οποιοδήποτε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο και που επί ένα μήνα περίπου έμενε έξω από το Δημοτικό Θέατρο, που τις τελευταίες εβδομάδες είναι απολύτως έρημο και από τις πρώτες απογευματινές ώρες είναι θεοσκότεινο, καθώς το εσωτερικό του έχει αρχίσει να ανακατασκευάζεται από τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου. Ο 50χρονος, που κοιμόταν τα βράδια πάνω σε χαρτόνια και σε μερικά βρώμικα κλινοσκεπάσματα, εντοπίστηκε από τις κοινωνικές υπηρεσίες και ήδη από την περασμένη Παρασκευή μένει σε ξενοδοχείο της πόλης με έξοδα του Δήμου. Στον ίδιο χώρο έμεναν ακόμη δύο άτομα. Ο ένας από το Βόλο και ο δεύτερος από τη Λάρισα. Και οι δύο με τη συνδρομή της υπηρεσίας του Δήμου μένουν πλέον σε σπίτια φιλικών τους προσώπων.
Όπως λέει η κ. Σαμαρά, όλοι οι άστεγοι παίρνουν το επίδομα από την Πρόνοια που κυμαίνεται από 150 - 400 ευρώ το μήνα. Προσπαθούμε, όπως τονίζει το στέλεχος του ΔΟΥΚ, να τους βρούμε κάποιο μικρό σπίτι με φθηνό ενοίκιο και τα υπόλοιπα να τα χρησιμοποιούν για τα μικροέξοδά τους…
Μάστιγα οι επαίτες
Την ίδια στιγμή εκεί που σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, είναι οι επαίτες αθίγγανοι από τη γειτονική Βουλγαρία. Απόφοιτοι της Σχολής… Επαιτείας, όπως τους αποκαλεί χαρακτηριστικά η κ. Σαμαρά, για να αποτυπώσει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τα τεχνάσματα που μετέρχονται για να συγκινήσουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα των Βολιωτών, προκειμένου οι τελευταίοι να τους συνδράμουν με τον οβολό τους. Από τεχνητά μέλη μέχρι γύψο με… φερμουάρ έχει εντοπιστεί σε ορισμένους από αυτούς, όπως λέει. Οι επαίτες πλέον έχουν κατασκηνώσει στις συνοικίες (Χιλιαδού, Νεάπολη και Καραγάτς), όπου έχουν κάνει αυτοσχέδιους καταυλισμούς. και τα ποσά που συγκεντρώνουν καθημερινά, κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι, αφού εκτιμάται ότι ο καθένας αποκομίζει από την επαιτεία από 100 μέχρι 200 ευρώ. Εμείς αδυνατούμε να πάρουμε δραστικά μέτρα, λέει η κ. Σαμαρά. Είναι χρέος της Εισαγγελίας να πάρει πλέον την κατάσταση στα χέρια της και να δώσει λύσεις σε ένα πρόβλημα που έχει πάρει μορφή μάστιγας σε όλο τον κεντρικό τομέα της πόλης.
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template