Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι σε τροχιά έντασης

Νέα αφορμή για τη δημοσιοποίηση της κρίσης που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, αποτέλεσε το κείμενο των 23 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιάννης Μπανιάς, με το οποίο ζήτησαν την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οι 23 σημειώνουν ότι “ο Φ. Κουβέλης όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΝ ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”, με πιο χαρακτηριστική την πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και την υπερψήφιση του Κάρολου Παπούλια. Επίσης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το άνοιγμα του ΣΥΝ προς τους Οικολόγους Πράσινους.
Η κοινοβουλευτική ομάδα μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα απέρριψε την πρόταση, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ να χαρακτηρίζει την επιλογή των 23 “διχαστική και αντιδεοντολογική κίνηση”.
Ανοιχτό το θέμα
Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, σε δήλωσή του τόνιζε ότι “ο ΣΥΝ είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει την προοπτική της ενότητας και της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας, κόντρα σε εκατέρωθεν διχαστικές λογικές”. Ο Μ. Γλέζος σε δήλωσή του στην “Α” της Τετάρτης αναφέρει ότι ο ίδιος “αγωνίζεται για την προβολή οποιασδήποτε διαφορετικής απόψης, αλλά δεν συμβιβάζεται το γεγονός να είναι κάποιος εκπρόσωπος απόψεων με τις οποίες διαφωνεί εξ ολοκλήρου”.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα το θέσουν για συζήτηση στην επικείμενη κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις εξελίξεις αυτές ενισχύεται η εικόνα της εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπαράθεσης των άλλων συνιστωσών με τον ΣΥΝ. Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί συνεδριάζει το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ στην ΑΣΟΕΕ.
Επανεμφάνιση Αλ. Αλαβάνου
Στις κινήσεις που συμπληρώνουν το παζλ του ΣΥΡΙΖΑ, η επανεμφάνιση του Αλέκου Αλαβάνου με τη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που δίνει αύριο στη 1 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, αλλά και η ομιλία του την άλλη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο θέατρο Άλφα, σε εκδήλωση που διοργανώνουν 4 συνιστώσες του σχήματος (ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ, ΑΠΟ) με κεντρικό θέμα "το Σύμφωνο Σταθερότητας και η αριστερά" (συμμετέχει και ο πανεπιστημιακός Κώστας Βεργόπουλος). Ταυτόχρονα σάρκα και οστά παίρνουν οι συναντήσεις ρευμάτων και οι “ανασυνθετικές” διαδικασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της ΚΟΕ - ΚΕΔΑ (στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η έκδοση της εφημερίδας “Δρόμος”) αλλά και της “ΑΝΑΣΑ”.
Η πολιτική πρόταση που έθεσε ο Αλ. Αλαβάνος στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (όχι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, “εργατικός Δεκέμβρης”, “τέλος” στο Μάαστριχτ και "Ελλάδα, αδύναμος κρίκος του νεοφιλελευθερισμού") και η απόφαση της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, φαίνεται να αποτελούν την κοινή κατεύθυνση όπου τα διαφορετικά ρεύματα ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ και ΑΠΟ συναντώνται.
Αντ. Νταβανέλος: “Να δοθεί με οξύτητα η πολιτική μάχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”
Σε άρθρο του στην εφημερίδα της ΔΕΑ ο Αντώνης Νταβανέλος επικρίνει την ηγεσία του ΣΥΝ για “ρεαλιστική προσαρμογή στον ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ” και προσθέτει ότι “η ηγεσία του ΣΥΝ στέλνει μηνύματα ότι θα παραμείνει ακλόνητη σε αυτές τις επιλογές έστω κι αν αυτό οδηγεί σε επανεκτίμηση της σημασίας του ΣΥΡΙΖΑ”. Στο άρθρο του ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ότι η πρόταση του Αλ. Αλαβάνου βρίσκεται “στη σωστή κατεύθυνση, με κρίσιμες επιλογές, που ανοίγουν δρόμους ανασυγκρότησης”, ενώ σημειώνει ότι πολιτικός προσανατολισμός για την οργάνωσή του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί “με οξύτητα η πολιτική μάχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”.
“Δεν βρίσκεται πίσω από τον 'Δρόμο' ο Αλ. Αλαβάνος”
Πέρα από αυτά, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος της εβδομαδιαίας εφημερίδας “Δρόμος”. Η εφημερίδα φιλοδοξεί “να υπερβεί ιστορικούς χώρους και αντιπαραθέσεις που έβλαψαν”. Τη συντακτική ομάδα αποτελούν οι: Γ. Διαμαντής, Γ. Καλαντζόπουλος, Ελ. Πατρικίου, Αρ. Αλαβάνου, Σ. Μαντζουράνης, Στ. Ελληνιάδης και Μ. Διονέλλης, ενώ μεταξύ των συνεργατών της εφημερίδας θα είναι οι Κ. Βεργόπουλος, Π. Παπακωνσταντίνου, Ν. Βαλαβάνη, Γ. Κιμπουρόπουλος κ.ά. Μιλώντας στην “Α” ο Ν. Γαλάνης από την ΚΟΕ είπε πως “η νέα εφημερίδα προσδοκά να γράφεται και να απευθύνεται σε όλη την αριστερά”, σημείωσε ότι “δεν βρίσκεται από πίσω ο Αλ. Αλαβάνος” και κατέληξε πως “δεν έχει σχέση με την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιδιώκει να συμβάλει στο να ξεπεραστεί”.
Παράλληλα τόνισε ότι “η ΚΟΕ δεν εκχωρείται στον Αλαβάνο, ούτε θεωρούμε ότι ο ίδιος ανήκει στην κομμουνιστική αριστερά- το λέει και ο ίδιος”, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν ταυτιζόμαστε με τον τέως πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμφωνούμε σε αρκετά σημεία, διαφωνούμε όμως σε άλλα”. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκέντρωση για τη νέα εφημερίδα, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, ο Ν. Γαλάνης υπογράμμισε ότι “έχει μεγάλη σημασία και είναι ζητούμενο και στόχος, το αν και κατά πόσο θα μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε και μέσα από την προσπάθεια της νέας εφημερίδας την πιο συγκεκριμένη συγκρότηση της αντισυστημικής αριστεράς... Αν αυτό επιχειρηθεί να οικοδομηθεί, είτε μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο με δυνάμεις που θα προέρχονται από το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΡ κ.λπ., η εφημερίδα αυτή μπορεί να παίξει ρόλο”.
“Ανάσα” για τον ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη πλευρά το προηγούμενο Σάββατο στο Πολυτεχνείο, οι δυνάμεις που αποτελούν την “ΑΝΑΣΑ- Πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της αριστεράς και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, (ΑΚΟΑ, Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ, Κόκκινο, ΡΟΖΑ, “ανένταχτοι” μεταξύ αυτών οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Β. Μουλόπουλος κ.ά.) πραγματοποίησαν παναθηναϊκή συνέλευση. Έθεσαν προτεραιότητα τη “διαδικασία ανασύνθεσης της αριστεράς και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο, πολυτασικό και μαζικό κόμμα". Όσον αφορά στον χαρακτήρα της “ΑΝΑΣΑ”, οι Θ. Δρίτσας και Αντ. Μαούνης ανέφεραν ότι “δεν υπάρχει για να υποκαταστήσει διαδικασίες και λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να ενισχύσει τη δική του δράση".
Ταυτόχρονα επισημάνθηκε η καθυστέρηση υλοποίησης των αποφάσεων της 3ης Συνδιάσκεψης και τέθηκε ως επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίησή τους.
Ζαγάρας Κ.
Από την Αυγή

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template