Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

Βόλος: «Βουτιά» σημείωσαν οι δείκτες του λιμανιού

Την… κατηφόρα πήραν οι δείκτες εμπορευμάτων και κοντέινερς που διακινήθηκαν από και προς το λιμάνι του Βόλου, μέσα στο 2009. Η διεθνής οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες τις τοπικές εμπορευματικές δραστηριότητες, που άρχισαν να… καταρρέουν και τη «βουτιά» να συγκρατούν προϊόντα όπως τα σιτηρά, η ζάχαρη και αδρανή υλικά.
Τα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση στο λιμάνι του Βόλου κατά το 2009, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος, κ. Π. Σούρλας, φανερώνουν την πραγματικότητα γύρω από την οικονομία…
Στο -20% τα φορτία
Στο -20% βούλιαξαν στο λιμάνι του Βόλου, τα φορτία. Πενήντα έξι πλοία λιγότερα κατέπλευσαν στην εμπορική προβλήτα, κάτι που μεταφράζεται και σε λιγότερο φορτίο κατά 318.706 τόνους, σε σχέση με το 2008.
Μειώσεις από 7% έως και 100% σημειώθηκαν στη διακίνηση φορτίων όπως τρόφιμα, ποτά- κρασιά, βαμβακόσπορο, χαρτί, βαμβάκια, λιπάσματα, σίδερα, φυτικά έλαια, χημικά, αλουμίνια, υλικά μεταφορών και βιομηχανικό εξοπλισμό.
Την κατακόρυφη πτώση των δεικτών, φαίνεται να συγκράτησαν κατηγορίες προϊόντων όπως τα σιτάρια και καλαμπόκια που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φθάνοντας τους 57.000 τόνους, με την αύξηση να ξεπερνά το 500% (!) αλλά και η μελάσα- ζάχαρη που ακολούθησε αντίστροφη πορεία με τη διακίνηση να εκτοξεύεται στους 36.000 τόνους σχεδόν, αυξημένη κατά 163%.
Την κατάσταση φαίνεται να έσωσαν και τα αδρανή υλικά που διακινήθηκαν από το πορθμείο που επίσης αυξήθηκαν κατά 30% περίπου.
Απογοήτευση στα κοντέινερς
Απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται και στον τομέα της διακίνησης κοντέινερς στο λιμάνι του Βόλου. Αντί των 17.412 τεμαχίων του 2008, το 2009 διακινήθηκαν μόλις 12.357 κοντέινερς. Η μείωση της τάξης του 30% περίπου, επιστρέφει τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τρία χρόνια πίσω… στην εποχή πριν το 2006, οπότε και ο αριθμός των κοντέινερς ήταν και πάλι υψηλότερος, αφού ξεπερνούσε τα 13.000 κοντέινερς.
Η επιβατική κίνηση στο… ύψος της
Σε αντίθεση με την εμπορευματική, η επιβατική κίνηση φαίνεται ότι κρατήθηκε… στο ύψος της με τάσεις ανόδου.
15.420 επιπλέον επιβάτες –σε σχέση με το 2008- μεταφέρθηκαν είτε με υδροπτέρυγα είτε με πλοία από και προς το λιμάνι του Βόλου. Η επιβατική κίνηση στο τοπικό λιμάνι είχε για το 2009 θετικό πρόσημο και ήταν αυξημένη κατά 3,55%.
Αντίστοιχα αυξημένη κατά 12,92% ήταν τέλος και η διακίνηση τροχοφόρων που μεταφράζεται σε 8.311 επιπλέον οχήματα που ταξίδεψαν με τα πλοία στην τοπική ακτοπλοϊκή γραμμή.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
    follow me on Twitter

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template