Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Τσάκισαν 17χρονο στη Λέσβο οι φρουροί του Κέντρου Μεταναστών



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕ 40 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Μια επίσημη καταγγελία στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Σπύρο Βούγια για τον άγριο ξυλοδαρμό 17χρονου μετανάστη στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής Λέσβου προβληματίζει ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η καταγγελία συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση του γιατρού του νοσοκομείου, Στρατή Κούσκου, ο οποίος εξέτασε τον 17χρονο Μοχάμεντ Χουσέιν Χαντάρ. Διαπίστωσε κακώσεις κεφαλής, αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αριστερού ώμου, δεξιού αντιβραχιονίου και δεξιάς άκρας χειρός.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο 17χρονος, που παραμένει κρατούμενος στο κτίριο της Αστυνομίας προχθές το βράδυ, απέσυρε την τελευταία στιγμή τις καταγγελίες του, μέσω διερμηνέα.
Μάλιστα, ένας ένας οι καταγγέλλοντες αυτόπτες μάρτυρες, κρατούμενοι όλοι επί πάρα πολλές μέρες, ξαφνικά παίρνουν ροζ κάρτα και επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής και φυσικά «εξαφανίζονται» στην Αθήνα.
Η εκτελούσα χρέη ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αντίθετα με τη διάγνωση του θεράποντα γιατρού, μιλά για δύο μόλις χτυπήματα στο χέρι κι αυτά παλιότερα από την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα που ο 17χρονος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοκοπήθηκε.
Νέα εξέγερση
Την ίδια ώρα οι εξεγέρσεις στο κολαστήριο της Παγανής -για το οποίο ζήτησε δημόσια συγγνώμη ο υφυπουργός Σπ. Βούγιας- διαδέχονται η μία την άλλη. Χθες το πρωί οι κρατούμενοι για μια ακόμα φορά έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους.
Αιτία κι αυτή τη φορά οι «διαφορετικές ταχύτητες» στην απελευθέρωση κρατουμένων. Οσοι για παράδειγμα υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο, επιβάλλεται στην πραγματικότητα κράτηση τριών μηνών και πλέον.
Οι τελευταίες εξεγέρσεις, όπως αυτή που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης κατά την οποία και χτυπήθηκε ο Μοχάμεντ Χουσέιν Χαντάρ, έγιναν όλες για τον ίδιο λόγο.
Οπως αναφέρεται στην καταγγελία, αμέσως μετά την επίσκεψη του υφυπουργού, κρατούμενοι του θαλάμου Δ' εξαιτίας της απελευθέρωσης κρατουμένων από τον θάλαμο Γ' διαμαρτυρήθηκαν, γιατί αυτοί παραμένουν κρατούμενοι πολύ περισσότερο από ένα μήνα, ενώ άλλοι απελυθερώνονται νωρίτερα. Εβαλαν φωτιές σε στρώματα και προκλήθηκαν αναθυμιάσεις, που πέρασαν στον θάλαμο Γ' από τρύπα στον τοίχο. Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στον θάλαμο Γ' ζήτησαν λόγω του καπνού να προαυλιστούν.
Τότε, σύμφωνα με την καταγγελία, τους πλησίασε ένας φρουρός που έκανε χειρονομίες, τους απειλούσε με το κλομπ, τους αποκαλούσε στ' αγγλικά «ζώα» και τους εκφόβιζε λέγοντας «θέλετε παιχνίδια;».
Στον θάλαμο Δ', έπειτα από 10 λεπτά άνοιξαν την πόρτα κι ένας φρουρός «τους χτυπούσε με κλομπ. Επειτα πήραν έναν ανήλικο κρατούμενο, τον οδήγησαν μπροστά στο ιατρείο και εκεί τέσσερις φρουροί τον χτυπούσαν επί ώρα. Αργότερα δε, και όταν έπεσε λιπόθυμος, ήρθε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο».
Ολα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί ενυπόγραφα από περισσότερους από 40 κρατούμενους, ενώ παρόμοια είναι και η αρχική κατάθεση του ίδιου του 17χρονου μέσω μεταφραστή σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Πολλές καταγγελίες
Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια πολλοί ήταν οι μετανάστες που τού κατήγγειλαν πως κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην Παγανή, ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Το γεγονός μάλιστα εντυπωσίασε για τη συχνότητά του τον κ. Βούγια, ο οποίος και το ανέφερε στον επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση ΕΔΕ με χρόνο περαίωσης τη μία εβδομάδα, ενώ προανάκριση πραγματοποιεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Από μέρους πάντως εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καταγγέλλεται προσπάθεια συγκάλυψης του συμβάντος από μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας προαναγγέλλεται, δε, προσφυγή με ντοκουμέντα που διαθέτουν σε ευρωπαϊκά φόρα.
Ο Βούγιας
«Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να κλείσει η Παγανή», είπε χθες μιλώντας στην «Ε» ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος τόνισε πως η εντολή στην Ελληνική Αστυνομία είναι μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρχει πόρισμα για τα καταγγελλόμενα, αν μη τι άλλο για να μην ξεχαστεί η όλη υπόθεση». *
Του Στρατή Μπαλάσκα

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template