Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Χωράφια έγιναν προέκταση της Κάρλας

Προέκταση της λίμνης Κάρλας έγιναν… χιλιάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών σε χωριά που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Λάρισας, τα οποία πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση στις αρχές της εβδομάδας. Κάτοικοι της περιοχής είδαν τα χωράφια τους να μετατρέπονται σε… υγροτόπους, όταν η Τ1 υπερχείλισε. Κι όμως, η καταστροφή που υπέστη ο αγροτικός κόσμος των παρακάρλιων περιοχών, δεν έγινε αντιληπτή, παρά μόνο μετά τη χθεσινή δεύτερη επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου αποτελούμενου από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, της Νομαρχίας Μαγνησίας και Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής!
Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Η άλλη όψη του νομίσματος στην Κάρλα, δεν συνιστά την ειδυλλιακή εικόνα που είχε περιγράψει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κ. Ι. Πρίντζος προ ημερών, όταν σε επιτόπια επίσκεψη, είδε ψαράδες με τα καλάμια τους στις όχθες της λίμνης, ο ταμιευτήρας της οποίας είχε ενισχυθεί με 50 εκ. κυβικά μέτρα νερού.
Στα διοικητικά όρια της Λάρισας και συγκεκριμένα, στα χωριά Καλαμάκι, Καστρί, Νίκη και Σωτήριο, η ειδυλλιακή εικόνα μετατρέπονταν σε εφιάλτη για τους γεωργούς, που είδαν τα χωράφια τους να «πνίγονται»…
Χρειάστηκε και δεύτερη επίσκεψη –μόλις προχθές το πρωί- για να διαπιστωθεί το έντονο πρόβλημα στις παρακάρλιες περιοχές.
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, κ. Ι. Πρίντζος, έκανε λόγο για πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις, στις οποίες οι γεωργοί δεν θα μπορέσουν να σπείρουν. «Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 50.000 πλημμυρισμένων στρεμμάτων. Εμείς είδαμε πολύ λιγότερες, περίπου 2.000- 3.000 στρέμματα που είχαν πλημμυρίσει», είπε ο κ. Πρίντζος, σε μια δεύτερη «ανάγνωση» των συνεπειών της έντονης βροχόπτωσης των προηγούμενων ημερών.
ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;
Το κλιμάκιο –αποτελούμενο από τον κ. Πρίντζο, τους αντινομάρχες, κ.κ. Δημ. Μεργιαλή και Ηλ. Ξηρακιά, εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και των Δήμων- διαπίστωσε στην προχθεσινή επίσκεψη, ότι τα έργα δούλεψαν «ρολόι». Το θυρόφραγμα της Τ1 ήταν εν μέρει ανοιχτό για να εκτονωθεί η πίεση των νερών, ενώ στο μεγάλο αντλιοστάσιο δούλευαν έξι αντλίες που απορροφούσαν περίπου 18-20 κυβ. μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Τι έφταιξε λοιπόν και πλημμύρισαν τα χωράφια;
Όπως διαπίστωσε ο κ. Πρίντζος, στην Τ1 και σε μήκος 300 μέτρων περίπου, η διώρυγα στενεύει επικίνδυνα. «Γίνεται σαν λαιμός μπουκαλιού», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας το στένωμα της φαρδιάς διατομής της τάφρου σε συγκεκριμένο σημείο.
Αυτή είναι όμως μόνο η μία παράμετρος… Οι κάτοικοι των παρακάρλιων περιοχών, βλέποντας την Τ2 να «φουσκώνει» από τον όγκο των νερών που δεν μπορούσαν να βρουν διέξοδο λόγω φερτών υλών (καλάμια κ.α.) και να κινδυνεύει να «πνίξει» τα σπίτια τους, αποφάσισαν να την… σπάσουν. Έτσι, ο όγκος των νερών, μπήκε στην Τ1 που είναι όμως αποστραγγιστική τάφρος και υπερχείλισε, αδυνατώντας να συγκρατήσει τον υδάτινο όγκο.
Το θυρόφραγμα της σήραγγας της Κάρλας μπορεί να άνοιξε για να εκτονώσει το φαινόμενο προς τον Παγασητικό, το κακό όμως είχε ήδη γίνει.
«Δύο είναι οι κύριες αιτίες της πλημμύρας: το στένωμα στη διώρυγα της Τ1 και το σπάσιμο της Τ2», ανέφερε ο κ. Πρίντζος. Ερωτηθείς δε για το αν πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος στην Τ1, τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. «Λένε ότι στην αρχή η διατομή ήταν σωστή κι ότι στη συνέχεια μπαζώθηκε. Γεγονός είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ενόψει και των νέων καιρικών φαινομένων και να λάβουμε μέτρα», σημείωσε ο Πρόεδρος του Φ.Δ. της Κάρλας.
ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ
Στον απόηχο της επίσκεψης στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και στο πλαίσιο της προκαθορισμένης συνεδρίασής του, ο Φορέας Διαχείρισης, αποφάσισε να στείλει δύο έγγραφα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, από τη μία πλευρά, πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για τη διαπλάτυνση της διώρυγας της Τ1 στο μήκος των 300 μέτρων περίπου που παρατηρείται το στένωμα και από την άλλη να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του αντλιοστασίου του Πηνειού, εργολαβία στην οποία εντάσσεται ο καθαρισμός της Τ2. «Απαιτούνται επιπλέον 3 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση της εργολαβίας στην οποία περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός της Τ2. Ήδη έχει καθαριστεί ένα σημείο της Τ2 χρειάζεται όμως να καθαριστεί και το υπόλοιπο, μήκους 16 χλμ», ανέφερε ο κ. Πρίντζος.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Φορέας αποφάσισε την ενίσχυσή του με στελεχειακό δυναμικό (έναν τεχνικό σύμβουλο, έναν μηχανικό, έναν περιβαλλοντολόγο και έναν λογιστή). Ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της ποσότητας και ποιότητας των υδατικών πόρων», την εφαρμογή του εγχειριδίου για τη διαχειριστική επάρκειά του προκειμένου να μπορεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τέλος, αποφάσισε να συντάξει έγγραφο προς το Δασαρχείο για την απαγόρευση του κυνηγιού πτηνών στην περιοχή της Κάρλας.
Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΛΙΑΣ ΞΗΡΑΚΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της ίδιας επίσκεψης, ο αντινομάρχης, κ. Ηλίας Ξηρακιάς, τόνισε ότι οι παρατηρήσεις που είχε κάνει η ΝΑΜ, ήρθαν να επιβεβαιωθούν με τραγικό τρόπο…
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να οριστεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του Τεχνικού συμβούλου της Κάρλας, των Υπηρεσιών, των Δήμων, των Νομαρχιών και των φορέων των αγροτών της περιοχής, προκειμένου να γίνει μια επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων κι της πορείας του έργου.
«Πρέπει, εδώ και τώρα, να διατεθούν οι πρόσθετες πιστώσεις για την ολοκλήρωση των αντλιοστασίων του Πηνειού καθώς και του καθαρισμού της Τ2, της τάφρου μεταφοράς νερού στον ταμιευτήρα. Δεν πρέπει να χαθεί η φετινή χειμερινή περίοδος η οποία φαίνεται ότι θα είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους. Να υπογραφή άμεσα η ΚΥΑ, απόφαση εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο φορέα διαχείρισης ο οποίος πρέπει άμεσα να οργανωθεί και να αναλάβει το συντονισμό και τη διαχείριση του μεγάλου και πολύ σημαντικού αυτού για την περιοχή μας έργου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρακιάς.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Από την εφημερίδα Ελευθερία

buzz it!

Related Posts with Thumbnails
 
Days4u Personal Styling ashtray.gr Free Shipping on Most Orders Barnes and Noble Valentine's Day Collection - Save up to 45% on gifts for your sweetheart
Logo - 125x125 I_Play_Brand_125_125 http://www.activemusician.com After Holiday Sale! Save 50% or more on thousands of books and calendars. Bplay - BlackBerry Games, Themes, and More http://www.swimsuitsforall.com/?coupon5gift JewelElegance 300x60 http://www.caselogic.com/index.cfm Animated Truck 4WP Valentines Day STD Testing $25 Discount More Energy Star Appliances than any other Retailer
Προσαρμοσμένη αναζήτηση
120x60_Sony_HDV_Handy_Camcorder_Sm&lightest http://www.macconnection.com/ipa/home Hottest Sellers 120x60 AbeBooks.com – Textbooks CCUS_120x60_AF15C http://www.bookbyte.com/   Buy used DVDs $3.99 or less http://www.textbooks.com/ Save on Hundreds of Electronic Items 5% Off Plus Free Shipping using Coupon Code AFL5 120x90 Free Shipping on 1000's of Items
    follow me on Twitter
    Powered By Blogger

    Αξίζει να τα δείτε...

    Οι φίλοι μου στο Sync.gr

    ΜΑΓΝΗΤΗΣ Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template