Συνεδριάσεις του μακρινού παρελθόντος θύμισε η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Εργατικού Κέντρου Βόλου με έντονες αντεγκλήσεις, καταγγελίες, υψηλούς τόνους που όμως είχαν να κάνουν με τα κουκιά, ενόψει του συνεδρίου, και τη δημιουργία συμμαχιών, παρά για το ποιος είναι πιο μαχητικός και υπερασπίζεται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΑΣ κατηγόρησαν τις ΠΑΣΚΕ, ΑΤΕ για μεθοδεύσεις με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών των δυνάμεων, επικαλούμενες κυρίως μεθοδεύσεις για αποκλεισμό των αντιπροσώπων από το χώρο του ΟΣΕ.
Τελικά η ημερομηνία διεξαγωγής της συνέλευσης των αντιπροσώπων επελέγη έπειτα από ψηφοφορία στην οποία υπήρξε ισοψηφία, όμως η ζυγαριά έληξε υπέρ της πρότασης ΠΑΣΚΕ-ΑΤΕ με τη διπλή ψήφο του προέδρου Θαν. Παπαδημόπουλου.
H συνεδρίαση ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση και με την απουσία της παράταξης της ΔΑΚΕ αλλά και του εκπροσώπου της Ανεξάρτητης Παράταξης Εργαζομένων Χρ. Ντόντη.
Λίγο αργότερα η ΔΑΚΕ αποφάσισε να συμμετάσχει καθώς διαπίστωσε ότι υπήρχε απαρτία και η συνεδρίαση θα γίνονταν και δεν θα πετύχαινε την αναβολή, την οποία ζητούσε λόγω του ότι ο κ. Ντόντης έλειπε επικαλούμενος λόγους υγείας.
Ήδη είχαν τεθεί στο τραπέζι δύο προτάσεις για τη διεξαγωγή της συνέλευσης των αντιπροσώπων και της εκλογής της εφορευτικής επιτροπής. Η πρώτη από τη ΔΑΣ για τις 19 Νοεμβρίου και η δεύτερη από την ΠΑΣΚΕ -που κατέθεσε ο Θαν. Παπαδημόπουλος- για τις 28 Νοεμβρίου, ημέρα λήξης της θητείας της παρούσας διοίκησης.
Ο κ. Τριανταφυλλάκος της ΔΑΣ υπερασπίστηκε την πρότασή του επισημαίνοντας ότι κινείται σε ρεαλιστικά περιθώρια κι έκανε λόγο για «τεχνάσματα συνδικαλιστικού τύπου» με στόχο τον αποκλεισμό αντιπροσώπων από το χώρο του ΟΣΕ».
Καθ’ όλα έγκαιρη, σύμφωνα και με τα όσα ορίζονται στο καταστατικό, που δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες, χαρακτήρισε την πρόταση για έναρξη της διαδικασίας του συνεδρίου στις 28 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της ΑΤΕ Δημ. Παπαϊωάννου. Επέκρινε τη στάση της ΔΑΚΕ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απούσα από τη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις για να εκβιάσει ή να δημιουργήσει διλήμματα για ημερομηνίες που θα διευκολύνουν τους συσχετισμούς δυνάμεων».
Τη νομιμότητα της προτεινόμενης από τη ΔΑΣ ημερομηνίας, επισήμανε το στέλεχος της παράταξης Βασ. Λινάρδος που επέρριψε ευθύνες στην ΠΑΣΚΕ για προσπάθεια να πάρει πίσω αντιπροσώπους από το σωματείο του ΟΣΕ.
Ο επικεφαλής της παράταξης της ΔΑΚΕ, Γ. Κίτσιος μίλησε ούτε λίγο ούτε πολύ για «μαγειρέματα» προκειμένου να αποκλειστούν οι αντιπρόσωποι του ΟΣΕ με στόχο την αλλοίωση συσχετισμών δυνάμεων. Όπως ανέφερε η πρόταση που κατέθεσε για αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης ώστε να διερευνηθεί αν η απουσία του συνδικαλιστή Χρ. Ντόντη, η ψήφος του οποίου θα έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν συνειδητή ή απουσίαζε για λόγους υγείας, όπως υποστηρίχτηκε, δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΕΚΒ.
«Φαινόμενα να κρίνονται αποτελέσματα από την ψήφο του προέδρου είχαν επαναληφθεί και στο παρελθόν. Τα «φαντάσματα» του παρελθόντος επιστρέφουν. Ο αποκλεισμός αντιπροσώπων δεν συγκαταλέγεται στα θετικά του συνδικαλιστικού κινήματος. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την έπαρση που υπάρχει λόγω του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών» εκτίμησε.
Το μέλος της ΔΑΣ Γ. Ρούσσας που επανέλαβε καταγγελίες για προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών με μεθοδεύσεις κατά τις εκλογές που διενεργήθηκαν σε συγκεκριμένα σωματεία, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» αλλά και αλαζονική συμπεριφορά.
Υπέρ της πρότασης για έναρξη των διαδικασιών στις 19 Νοεμβρίου ψήφισαν ΔΑΚΕ και ΔΑΣ (10 ψήφοι) ενώ υπέρ της δεύτερης πρότασης ΠΑΣΚΕ και ΑΤΕ (10 ψήφοι). Η δυνατότητα της διπλής ψήφου του προέδρου και στελέχους της ΠΑΣΚΕ Θαν. Παπαδημόπουλου ήταν αυτή που έκρινε το αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση και οι της ΔΑΣ να κάνουν λόγο για «εποχές χούντας» και επικρίνοντας τον κ. Παπαδημόπουλο για τη στάση του ενώ του επέσεισαν τον κίνδυνο να «κουβαλά το σταυρό αυτό σε όλη του τη ζωή».
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕΤΚΑ
Σε ανακοίνωση- καταγγελία της εργοδοσίας της ΜΕΤΚΑ για «ωμή παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. εργαζομένων» προχώρησε ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.
Η επίθεση που δέχτηκε ο συνδικαλιστής Κ. Στεργίου αλλά και φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο χώρο του εργοστασίου σε βάρος συγκεκριμένης παράταξης, καταδικάστηκαν τόσο από τον πρόεδρο του ΕΚΒ όσο από τον γραμματέα του ΕΚΒ Γ. Κίτσιο που μίλησε για «πιέσεις, εκφοβισμό για απολύσεις, εκβιαστικά διλήμματα και ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στις εκλογές». Στελέχη που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και τα οποία έπαιξαν το δικό τους ρόλο στο θέμα των αρχαιρεσιών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, μιλώντας για «βρώμικες τακτικές», κατηγόρησε ο Τ. Τριανταφυλλάκος ενώ κατήγγειλε «χοντρό παιχνίδι» στο θέμα των οικιοθελών αποχωρήσεων στην ΚΟΝΤΙ.
Στο μεταξύ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί δίωρη στάση εργασίας στις 10 Νοεμβρίου σε όλα τα εργοστάσια και ειδικά στο χώρο του μετάλλου ενώ σε γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Με αφορμή δε τη σημερινή παρουσία στο Βόλο του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, το ΕΚΒ θα επιδιώξει συνάντηση μαζί του προκειμένου να οριστεί ραντεβού για το θέμα των εργαζομένων της «Κανάκης» στο υπουργείο ενώ θα τεθούν και άλλα θέματα που αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον στο νομό.
ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΚΗΣ
Με εξώδικο απάντησαν οι εργαζόμενοι στην Κανάκης στην επιστολή της εταιρίας, με την οποία έκρινε την επίσχεση στην οποία προχώρησαν παράνομη. Ο Βασ. Λινάρδος που στις 7 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά την σε βάρος του δίωξη από την εταιρία, δήλωσε πως «η ενέργεια της εταιρίας να αποστείλει επιστολή στους εργαζόμενους ήταν εκ του πονηρού».
Οι εργαζόμενοι με το εξώδικο-απάντηση στην εταιρία δηλώνουν πως «η πραγματική τους επιθυμία είναι να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης, όχι όμως σε βάρος τους και διαμαρτύρονται για το αναληθές και καταχρηστικό περιεχόμενο του εγγράφου της εταιρίας με το οποίο δηλώνει πως δεν έλαβε γνώση για την επίσχεση εργασίας». Ζητούν δε την καταβολή άμεσα, έστω και μέρος των οφειλομένων, για να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου